HUEN

Kezdőoldal

Találatok száma: 100
Gulyás Dániel
2023. március 30.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 8. játékhét

Véget ért a Magyar Kupa budapesti ága, a főági továbbjutók után megvannak a vigaszágon még esélyt kapó együttesek, akik a múlt hétvégi vidékbajnokság legjobb négyével fognak a következő hetekben megküzdeni, hogy bekerülhessenek az országos legjobb nyolcba. A major kupák is véget értek, és itt sem a papírforma szerint alakult minden. Ez a hét sem telt meglepetések nélkül, hiszen az egyik fő esélyes Galim a múlt heti Lowel elleni botlás után a Nyárádi csapattal ért el vereséggel felérő döntetlent – a kiírás szerint ilyenkor az alacsonyabban rangsorolt csapat jut tovább – így Gál Péterék kiestek.
Gulyás Dániel
2023. március 23.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 7. játékhét

A Magyar Kupa budapesti ágán lejátszottuk a negyeddöntőket, illetve ezúttal a második félidőre került sor. A győztesek az országos nyolcas döntőbe jutottak, míg a vesztesek jövő héten még a vigaszágon odaérhetnek, igaz, az a győzelem először csak egy túrát jelent majd, hiszen a négy legjobb vidékihez kell utazniuk és ott nyerniük a nyolcba jutáshoz.
Gulyás Dániel
2023. március 15.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 6. játékhét

A Magyar Kupa budapesti ágán megkezdődtek a negyeddöntős mérkőzések. Ezek a meccsek a legfontosabbak, aki itt győz, már az országos legjobb nyolc közé jut, és egy plusz pihenőnapot is kap, így 64 leosztásban, két hét alatt kerül rájuk sor. Félidőben járunk, és jól látható, hogy még egyik csata sem dőlt el, de persze próbálunk tippelni a végeredményekre. A vigaszágon több összecsapás is volt, és ezúttal is kiesett néhány jobb sorsra érdemes csapat, akik közül kiemelkedik a Visoft, hiszen címvédőként, friss országos bajnokként sokkal többre számítottak a kupában.
Villányi Ágoston
2023. március 13.

Egy Ottlik-levél a címzett jegyzeteivel – Ottlik 110

Csaknem egy éve indítottuk az Ottlik 110 sorozatot. A cikkek sok eddig nem ismert, frissen elért kutatási eredményt bemutattak. A sorozat mostani darabja sem kivétel ebben a tekintetben, különlegességét az adja, hogy a hazai B/bridzséletben egykor fontos szerepet betöltő szerző több évtizedes távollét után a sorozat hatására jelentkezett szerkesztőségünknél Ottlik Géza bridzsmunkássága szempontjából meghatározó emlékeivel és egy levéllel, ami... Aminek jelentőségére mindjárt fény derül.
Talyigás Péter, Bridzsélet
2023. március 10.

Meghalt Macskásy Gábor

Kedden a Magyar Kupa két forduló közti szünetében jutott el a hír a versenyterembe, hogy meghalt Macskásy Gábor. Barátok, partnerek, csapattársak emlékeznek az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb és legszeretetreméltóbb bridzsezőjére.
Gulyás Dániel
2023. március 9.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 5. játékhét

A Magyar Kupa budapesti ágán a legjobb 16 közt rendeztek mérkőzéseket (egy kivételével, mivel a Gulipán–Lowel mérkőzést csütörtökre halasztották). Több meglepetés született ezúttal is, kiesett például az egyik Gamax ifi vegyes, a Gamax 2, de a Gamax 1 is megküzdött Kartalékkal, ezúttal is csak egy számjegyű győzelemre futotta. A nap legszomorúbb pillanata félidőben volt, amikor megtudtuk, hogy elhunyt barátunk, egykori kitűnő válogatott játékostársunk, Macskásy Gábor. Nyugodj békében!
Gulyás Dániel
2023. március 2.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 4. játékhét

Megkezdődött a Magyar Kupa budapesti ágának egyenes kieséses szakasza, valamint a Káró Kupában is elindult a játék (itt azok játszanak, akik nem jutottak be a selejtezőből a főágra). Bár a selejtezőkben nem esett ki igazán nagynevű csapat, és a csoportokat rendre az első kiemeltek nyerték, voltak váratlan helyezések, amik erős első körös meccseket hoztak össze.
Hugh Kelsey, Gulyás Dániel
2023. február 28.

Hugh Kelsey: Levél Skóciából (Ottlik Géza széljegyzeteivel) – Ottlik 110

Ottlik Géza Hugh Kelsey közreműködésével írt világhírű műve, az Adventures in Card Play 1979-ben jelent meg, sajtóbemutatójára április 12-én került sor Londonban. Később a skót társszerző saját bridzsrovatában visszaemlékezéseket közölt a közös munkáról, melynek másolatát elküldte Ottliknak. Mondhatni véleményezésre, mert ő – szokásához híven – a vágatot angol nyelvű jegyzetekkel látta el. Fordításunk ezekre is kitér.
Gulyás Dániel, Fazakas Gergely
2023. február 22.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 3. játékhét

A harmadik nappal lezárult a Magyar Kupa budapesti selejtezője. A magasan kiemelt csapatok már egymás ellen küzdöttek a csoportokon belül, hogy minél jobb helyezésükkel kiemeltek lehessenek a főtáblán, ahol a küzdelem jövő héten kezdődik.
Elnökség
2023. február 22.

Baj van, hogyan tovább? – elnökségi közlemény

Az alábbi sorok első sorban a budapesti bridzsezőknek és a szövetség által biztosított budapesti versenyekről szólnak, de mivel a magyar bridzs (sajnos) aránytalan módon Budapest-központú lett, úgy véljük, hogy az alábbiak minden bridzsezőnek fontosak lehetnek az országban.
Gulyás Dániel
2023. február 15.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 2. játékhét

A második, középső játéknapjával folytatódott a Magyar Kupa budapesti selejtezője. Ezúttal már mindenki asztalhoz ült, és bizony néhány kisebb-nagyobb meglepetés is született. Három fordulón vagyunk túl, de még van hátra kettő, ahol a legnagyobb rangadókat játsszák majd, hiszen (többnyire) a csoportok elsője fog majd a másodikkal és a harmadikkal játszani az utolsó napon – legalábbis az előzetes kiemelés szerint.

Gulyás Dániel
2023. február 10.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 1. játékhét

Megkezdődött a szezon második csapatverseny-sorozata, a Magyar Kupa selejtezője hétfőn és kedden. Az élmezőny java (nem meglepő módon) a keddi napot preferálta, így hétfőn csak két, míg másnap hat csoport kezdte meg küzdelmeit – igaz, ahol csak öt csapat van a csoportban, az első kiemelt pihenőnapot kaphatott. Minden csoportból négy egység jut a 32-es főtáblára, így idén (a tavalyival ellentétben) kicsi a selejtező tétje, inkább csak a jobb KO-táblás pozícióért küzdenek a magasabban kiemelt csapatok (minden együttes neve mellett található egy szám, ezt azt mutatja meg, élő mesterpontátlaga alapján hányadik helyen állnak a teljes mezőnyben). Az indulók száma picit nőtt tavalyhoz képest, főleg a sok lelkes fiatalnak köszönhetően (és a GAMAX ketté válásáról még nem is beszéltünk – ifiket szárnyaik alá véve két külön egységben, 1-es és 2-es számmal indul a bajnokcsapat ezúttal).

Szilágyi László
2023. február 5.

Riói kaland – Ottlik 110

Noha Ottlik Géza lejátszástechnikai találmányai újságcikkekbe és könyvbe merevedtek – nagy szerencsére –, semmiképp nem halott hagyományok azok. A megoldásokra mi magunk is rábukkanhatunk akár egy szürke hétköznap esti bajnoki fordulón, és ilyenkor még az is előfordulhat, hogy alváltozatra, sőt, újabb technikára lelünk. Így történt ez szerzőnkkel is, aki ugyan csupán egyetlen passz erejéig volt aktív a partiban, de tágra nyílt szemekkel követte a végjátékot, ami végül egy Rio de Janeiro impassz-szerű valamibe torkollott. Mindenesetre Ottlik-módra gyorsan nevet talált neki.
Fazakas Gergely, Gulyás Dániel
2023. február 1.

Pontvadászidény – MP-bajnokság, 8. forduló

A nyolcadik, utolsó fordulóval véget ért az idei MP-párosbajnokság minden osztályban. Az első osztályt a Dumbovich Miklós–Winkler Gábor pár nyerte, akik ezúttal Dezső Kende segítségét vették igénybe, így az ifjúsági játékos nem hivatalos bajnoknak is vallhatja magát. Hosszú hajrát kezdett néhány fordulóval ezelőtt a címvédő Szalka Tamás és Czímer Csaba, akik az utolsó fordulóban nagyon közel kerültek az élen álló párhoz. A játéknapot a harmadik helyről kezdhették, de Homonnay Géza és Lakatos Péter viszonylag gyenge napi eredménye miatt (46 százalékos játékukkal végül harmadik helyen végeztek) hamar a második helyre kerültek, sőt, az utolsó partiban a győzelemre is volt esélyük…
Homonnay Géza
2023. január 28.

Pelikán József (1947–2023)

75 éves korában eltávozott közülünk Pelikán Jocó, a legokosabb emberek egyike, akit valaha ismertem. A legendás, első Fazekasos matematika-tagozatos osztály tanulójaként az akkoriban a szocialista tömbben szerveződő Nemzetközi Matematikai Diákolimpiákon hallatlan módon már első osztályos korában is részt vett és négy éven át volt a magyar csapat egyik legjobbja, negyedikesként maximális pontszámmal lett aranyérmes.

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel
2023. január 25.

Pontvadászidény – MP bajnokság, 7. forduló

A hetedik, tehát utolsó előtti fordulóval folytatódott a párosbajnokság. Az első osztály eheti győztese Molnár László és Kaderják Levente voltak, 59 százalékot értek el, ezzel pedig feljöttek a 10. helyre. Folytatódott a javuló tendencia Szilágyiéknál: visszatért Talyigás Péter, és újabb erős, 58 százalékos fordulójuk megint a második legjobb volt, és már 12.-ek. Az élen állók közül Bódis–Honti és Honyek–Vikor szerzett még sok pontot, ezzel ők a 4-5. helyen állnak. A dobogón továbbra is a GAMAX párjai dominálnak, Winkler–Dumbovich vezet Homonnay–Lakatos előtt, míg a címvédő, galimos Szalka–Czímer tartja harmadik helyét.

Visoft
2023. január 24.

Pályázati felhívás

A Visoft Kft. pályázatot hirdet bridzscikk írására. A pályázat célja annak feltérképezése, hogy milyen lehetőségeket rejt a LoveBridge rendszeren lejátszott, minden mozzanatban dokumentált leosztások elérhetősége a bridzsszakirodalom számára.

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel
2023. január 19.

Pontvadászidény – MP-bajnokság, 6. forduló

A 6. fordulót játszottuk le a héten a párosbajnokságban. Ezúttal is születtek kiemelkedő eredmények az I/A-ban, a fordulót elképesztő 65 százalékos eredménnyel Szalka Tamás és Czímer Csaba nyerte, a címvédők ezzel hatalmas lépést tettek előre, és már harmadikok a tabellán. Talyigás Pétert elszólította a (LoveBridge) kötelesség, ezért Szilágyi Lászlónak helyettessel kellett megpróbálnia kimászni a kiesési zóna nevű gödörből, ami fényesen sikerült: Varga Istvánnal a nap második legjobb eredményét érték el 61 százalékkal, ezzel feljöttek a középmezőnybe.

Szilágyi László
2023. január 14.

Ottlik régen és most – Ottlik 110

Átmenetváltásos beszorítás. A kultikus terminus. Az Ottlik-bridzskultusz legnagyobb erővel bíró kifejezése. Szerzőnk párszor összefutott vele sok évtizedes pályáján. Az egyik ilyen partiban mellékalak volt, de története két bridzsikon kezén átfolyva az újságban már úgy jelent meg, hogy – ha álnéven is, de – ő a főszereplő, mit főszereplő, a szuperhős a történetben, hiszen a csapatverseny (ez sem felelt meg a valóságnak) másik asztalán elbukott ez az 5 treff, ám ő teljesített, megtalálta a kulcsot, ami, mondanunk sem kell, az átmenetváltásos beszorítás volt. De a nagy kanyarokat leíró történet felelevenítése nem itt, hanem egy másik évezredben, egy egészen más leosztással kezdődik, íme.
Fazakas Gergely, Gulyás Dániel
2023. január 11.

Pontvadászidény – MP-bajnokság, 5. játékhét

Az 5. fordulóval folytatódott a párosbajnokság minden osztályban. A játéknapot az első osztályban a Magyar Ádám–Hoffmann Tamás pár nyerte 62 százalékkal, amivel hetedikek, míg a nap másodikja Szabó Csaba és Tubak Dániel volt, közel a 60 százalékhoz, ezzel ők a hatodikak, de a nap nyertesei a majdnem 59 százalékot elérő Homonnay Géza és Lakatos Péter volt, hiszen ezen erős nappal élre ugrottak! Ehhez persze nem ártott, hogy az eddig élen állók nem zártak erős napot, hiszen Dombi–Gál 50, míg Dumbovich-Winkler (igaz, helyettessel) 47 százalékot ért csak el.
Varga István
2023. január 9.

Kaufmann 100

Kaufmann István (Manó), az egyik legtechnikásabb és egyben leggyorsabb magyar bridzsező 1922. december 17-én született. Özvegye, Zsófi kezdeményezte, hogy születésének 100. évfordulójára az MBSZ rendezzen emlékversenyt. Nem ment minden zökkenőmentesen, de az ötletből végül is valóság lett, mégpedig – igen szerencsés módon – pontosan az ünnepelt születésének 100. évfordulóján.

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel
2023. január 5.

Pontvadászidény – MP-bajnokság, 4. játékhét

Megkezdődött a 2023-as év, lejátszottuk a bajnokság negyedik fordulóját, azaz épp féltávnál vagyunk. Ezúttal nagyobb szórással játszott az I/A mezőnye, sokáig több pár is 60 százalék felett állt, de végül csak Bódis Gyula és Honti László érte el ezt a küszöböt, 62,5 százalékkal nyerték a játéknapot, így feljöttek a 11. helyre. A Homonnay–Lakatos, Dumbovich–Winkler és Csehó–Mezei párok voltak még 57-58 körül, ők az első ötben is állnak most, Winklerék vezetnek egy fél topszkórral Dombi-Gál előtt, Csehóék a harmadikak. A forduló előtt vezető Fris–Kovács gyenge napja miatt lecsúszott a hetedik helyre. Érdekesség, hogy a fordulóban hatodik és hetedik pár is helyettessel ért el 55 százalékkal feletti eredményt.

Zánkay Péter, Ottlik Géza, Gyá
2022. december 30.

Bravúros Ottlik-lejátszás Zánkay Péter közvetítésével – Ottlik 110

A hatvanas évek elejére a versenybridzs ugyan újraszületett Magyarországon, nemzetközi kapcsolatai azonban gyengébbek voltak, mint valaha. Ez bizonyára Ottlik szakírói bemutatkozását is hátráltatta, amire az esélyt végül Zánkay Péter, a Bridzsélet akkori (és még hosszú ideig) főszerkesztője kínálta fel számára. A bridzsújságírók nemzetközi szervezete, az 1958-ban alapított IBPA ugyanis őt kérte fel, hogy küldjön be partit tervezett kiadványukhoz. Péter ehhez Ottlik segítségét kérte. A Bridge Writer’s Choice, 1964 című, Eric Jannersten szerkesztésében megjelenő könyv 70 leosztást mutatott be, „néhányat a leghíresebb bridzsírók és számosat a kevésbé ismert, de az ismertségre ugyancsak érdemesek tollából”. Ebben a mezőnyben komoly elismerést jelentett, hogy a könyvet a British Bridge World (BBW) 1964 márciusában éppen a Zánkay Péter által jegyzett Ottlik-partival népszerűsítette.

Mráz Máté, Kuttner György, Nég
2022. december 18.

A Moyse-levelek – Ottlik 110

Alphonse Moyse Jr., akit mindenki csak Sonnynak hívott, az 1929. október 29-i New-York-i tőzsdekrach után felhagyott a brókerséggel, profi bridzsezőnek állt, majd 1934-ben belépett Ely Culbertson csapatába a The Bridge Worldhöz. Alighanem jól dolgozott a világhírű szaklapnál, mert 1966-ban tulajdonos-főszerkesztőként ment nyugdíjba. De most, Antonius szavaival élve, nem dicsérni jöttünk őt.

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel
2022. december 14.

Pontvadászidény – MP-bajnokság, 3. játékhét

Az év utolsó játéknapja a bajnokság harmadik fordulója volt, így még messze a vége. A mezőny az első osztályban továbbra is nagyon sűrű, most épp Fris Miklós és Kovács Gergely vezet. A budaörsiek nyerték a fordulót 63 százalék feletti eredménnyel, és mivel más nem is ért el 6-ossal kezdődő számot, nem meglepetés az állás. Második az eddig vezető Dombi–Gál, ők most csak 52 százalékig jutottak, míg a dobogóra jelenleg Honyek–Vikor fér fel, ők 59 százalékkal a nap második legjobbjai voltak, de Dumbovich–Winkler is jó napon van túl. Az élen állók kicsit nagyobb, több mint 1 százalékos előnyt hoztak össze, de a mezőny amúgy 54 és 45 százalék közt tömörül (csak egy pár nem éri el a 45 százalékos átlagot).

Kovács Gergely
2022. december 12.

Megjelent a Bridzsélet 2022 magazin

Mától átvehetők a példányok a versenyteremben.
Fazakas Gergely, Gulyás Dániel
2022. december 8.

Pontvadászidény – MP-bajnokság, 2. játékhét

Itt a december, tehát folytatódik a párosbajnokság. A két játéknap alatt találkoztunk már minden ellenféllel, ez tekinthető teljes körnek. Még 6 nap van hátra, tehát van lehetőség a javításra, azonban idén már csak egyszer bridzsezhetünk a bajnokságban.

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel
2022. december 1.

Pontvadászidény – MP-bajnokság, 1. játékhét

November utolsó hetében kezdetét vette a szokásos téli bajnokság, azaz az MP (meccspont) értékelésű nyolc fordulós versenyünk. Ez a hagyományos párosértékelés nagy népszerűségnek örvend, azonban sokakat talán „bridzskultúrsokként” ért az IMP alapú csapatverseny után ez a versenyforma. Jönnek, írnak ellenünk egy (vagy két) mázlis partit, aztán mire a kocka a másik oldalára fordulna, és buknának ezek a rossz esélyű partik, már tovább is álltak a szerencsés ellenfelek.

Kemény Márk, Kovács Gergely
2022. november 29.

Nagy magyar sikerek Prágában – 4. Közép-Európai Ifjúsági Bajnokság

A hétvégén rendezték Prágában a 4. Közép-Európai Ifjúsági Bajnokságot. A versenyen a régió országai képviseltették magukat, magyarok, csehek, lengyelek, szlovákok, németek. Pénteken 36 pár egy mezőnyben, de a három korcsoportban (U16, U21, U26 külön díjazva), szombaton és vasárnap pedig két kategóriában 17 csapat versenyzett. Országunkat 18 ifi játékos képviselte, és két felnőtt kapitány-edző is elkísért minket. Nem is volt véletlen, hogy hazánknak sikerült a legjobban a hétvége, a 4 kategóriából ahol érdekeltek voltunk (U16 páros, U21 páros, U16 csapat, U26 csapat), háromban magyar győzelem született, és ezeken kívül még két dobogós helyezést is elértünk.
Fazakas Gergely
2022. november 27.

Pont és felkiáltójel a bajnokság végén – csb 2022 I/B és II. osztály 11. játékhét

Az I/B utolsó fordulójában a Feel the Beat páholyban, az Ecosoft kényelmes helyzetben érezhette magát. Komoly reményekkel még az osztályozós hely elcsípésében reménykedhetett tulajdonképpen még mind a hat másik csapat. A bajnokság végére nagyon összeszedett Libella jutott be végül – Ráduly Csaba Scharnitzky Péterrel, Vági Péter pedig Szabó Zsolttal és Biro Lajossal játszott. A Ráduly–Scharnitzky páros rutinos, megbízható motoros, de a sikerhez kellett a másik páros még jobb eredménye. Vági Péter játszott végig, és mindkét partnerével megnyugtató pluszt csinált. Nézzük meg a SZTAKI elleni sorsdöntő meccsüket.

Gulyás Dániel
2022. november 23.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 11. forduló

A tizenegyedik fordulóval véget ért a KMR csapatbajnokság, melyet már hétfőn megnyert a GAMAX, miután legyőzte halasztott meccsen a P-T együttesét. Így keddre már csak a többi fontos kérdés maradt: kik végeznek a dobogón (bár a Galim ezüstje ellen senki sem fogadott volna), ki jut országos döntőbe, azaz az első hatba, valamint kik végeznek az osztályozó és kieső helyeken (itt a Lowel kiesése tűnt biztosnak).

Fazakas Gergely
2022. november 20.

Még nem dőlt el minden – csb 2022 I/B és II. osztály 10. játékhét

Az I/B utolsó előtti fordulójára sűrűsödtek az izgalmak. A felsőházban közepes győzelmek születtek, egyik meccs eredménye sem lett szoros, de kivégzések sem akadtak. Az eredmények: Ecosoft–Feel the Beat meccs volt 6,06–13,94, Izobau TSC–Durostone 14,82–5,18, Libella–Grand Slam 13,12–6,88, Blackout – SZTAKI 7,40–12,60. Az alsóházban a Pikk és a Lapszámosok helyzete látszik kilátástalannak, mindketten egy pontnál is kevesebbet szereztek az Artemixtől, illetve a Young Boystól: Lapszámosok–Young Boys 0,89–19,11, ELTE–Cyan 12,78–7,22, Balásy–Hazai 9,56–10,44, Artemix–Pikk 19,85–0,15.

Gulyás Dániel
2022. november 16.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 10. forduló

A tizedik teljes fordulót, valamint azt megelőzően két elmaradt meccset is lejátszottak/tunk ezen a héten. Utóbbiakon a GAMAX nagy arányban legyőzte az Interface-t, míg mi, azaz a TMX közel döntetlent játszottunk a Szigethy ellen. A forduló nagy rangadójának tűnt a GAMAX–Visoft, hiszen mindkét csapat a dobogó környékén foglalt helyet a meccset megelőzően. Nos, a különbség a vártnál nagyobb lett, így a hazaiak lassan hűthetik a pezsgőt – ha a hétfői, utolsó halasztott összecsapáson legalább 8 pontot szereznek, már bajnokok az utolsó kanyartól függetlenül.

Argay Zsolt
2022. november 14.

Tömve volt a versenyterem – Ifjúsági és szenior bajnokság

Sokak örömére hat év után újra megrendezték az ifjúsági bajnokságot. Ezzel egyidőben zajlott a szeniorok bajnoksága, illetve a teljesen kezdők versenye is. Ez utóbbiak nagyrészt gimnáziumi szakkörökön tanulnak bridzsezni. Az ifi versenyt a közelmúltban elhunyt Sebes Gábor családja támogatta, amiért ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni. Minden kategóriában hagyományos módon kártyával játszottak, a kezdőknél nem volt screen. Rekordszámú induló volt, hiszen 18 pár nevezett az ifi bajnokságra és további 10 pár játszott a kezdők versenyén. Az ifi bajnoksághoz hasonlóan 9 asztalon ment a játék a szenioroknál is.

Fazakas Gergely, Hazai Tamás
2022. november 13.

Minden bizonytalan – csb 2022 I/B és II. osztály 9. játékhét

A heti fordulóban az 1/B osztályban csak egyvalami lett bizonyos: hogy minden meccset lejátszottak. A felsőházban borult a papírforma: a meccselőnnyel vezető Feel the Beat felforgatott leülést választott, gyakorlatilag mindenki játszott mindenkivel, és ez a jó érzékű zsugásokból álló Libella ellen megbosszulta magát (Libella–Feel the Beat 15,76–4,24). A második helyen álló Ecosoft 1 pontos győzelmet szerzett az I/A osztályt szintén megjáró Grand Slam ellen. A múlt héten leszakadni látszó SZTAKI 15,78-ra verte a feljutásban idáig jobban reménykedő Izobau TSC-t, és végül a nyugodt harmadik helyen álló Durostone a fiatalokat ismét jól bevető Blackouttól kapott ki 16,79–3,21-re. Még két teljes forduló hátravan, és ezalatt gyakorlatilag bármi elképzelhető. Ha a körmérkőzés öt meccsét plusz az alsóház csapataitól hozott fele pontokat (azaz még két meccsnyit) nézünk, akkor csak a SZTAKI van éppen a tízes átlag alatt, és még öt csapat van 10 és 10,7 között. Az Ecosoft és a Feel the Beat ugyan szinte meccselőnnyel vezet előttük, de a heti forduló alapján a maradék két héten bármi elképzelhető.
Gulyás Dániel
2022. november 9.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 9. forduló

A kilencedik fordulóra került sor az első osztályban, és ezúttal az összes összecsapást lejátszották. Az elmaradt meccsek száma is csökkent, A P-T az Interface-t, míg a Visoft az MTK-Dienest győzte le halasztott meccsen, a FÉSZEK pedig a Szigethyt verte magabiztosan, így csak három maradt. Mi, azaz a TMX csütörtökön behozzuk az elmaradását, a GAMAX-ra azonban még két elmaradt csata is vár.
Fazakas Gergely
2022. november 6.

Csapataik harcban állnak – csb 2022 I/B 8. játékhét

A csonka szerda az I/B osztályban is éreztette hatását: a nyolc meccsből csak hatot játszottak le, az alsóházban és a felsőházban is későbbre került egy-egy találkozó. Ami a felsőházat illeti, a Feel The Beat sem játszott, de még így is vezet. Az Ecosoft csak minimális pontot engedélyezett a SZTAKI-nak, így ez utóbbi valószínűleg kiszállt a feljutásért vívott harcból. A Feel The Beat és az Ecosoft mellett reális esélye az elég kiegyensúlyozott Durostone-nak (14,54 a Libella ellen) és a bajnokság végére nagyon hullámzóvá váló Izobau TSC-nek (csak 5,18 pont a Grand Slam ellen) lehet.

Gulyás Dániel
2022. november 3.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 8. forduló

A nyolcadik forduló sem volt teljes, sőt – de ennek ezúttal oka volt, a Small Federation Games, azaz a kis szövetségek versenye, melyet a héten rendeznek. A heti csb-fordulóban három csapat is kénytelen lett volna fontos játékosa nélkül kiállni, így két meccset halasztottak, míg a Galim–FÉSZEK meccset előre hozták, ennek eredménye pedig 77–55 lett. Ezzel a Galim megerősítette helyét a felsőházban, míg a művészek átlag alá csúsztak. Az elmaradt meccsszámláló ezúttal haton áll, és már csak három hét van hátra, van, akinek 5 mérkőzést kell majd ezalatt lejátszania, izgalmas végjáték elé nézünk.

Varga István
2022. október 30.

Bartis Béla emlékezete

Már egy hónap telt el Bartis Béla halála óta. Kezdettől tudtam, hogy csak én írhatok róla, de egyszerűen nem volt hozzá erőm. Negyven éve ismertem Bélát, ebből húsz éven át a partnerem volt. Volt sok közös sikerünk, de persze nem kevés kudarcunk is. Végül akkor szántam rá magam arra, hogy megtegyem, ami úgyis rám várt, amikor Szuszi barátom (Szász György) felhívott, és ő is úgy nyilatkozott, hogy ezt csak én tehetem meg. Kellett a megerősítés.

Fazakas Gergely
2022. október 28.

Alsóház, felsőház – csb 2022 I/B és II. osztály 7. játékhét

Minden osztályban még négy hét van hátra – de míg a másodosztályban ez a körmérkőzésből még nyolc hátralévő meccset jelent, az I/B két körében már mindenki játszott mindenkivel, és kialakulta fölső és alsó nyolcas. A B csoportban csak a továbbvivendő pontok okoztak izgalmakat, a mezőny már korábban kettévált. Az A csoportban azonban a vezető kettős mögött még négy csapat ácsingózott a maradék két bejutó helyre.
Gulyás Dániel
2022. október 26.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 7. forduló

A hetedik játéknapon (ki gondolná?) megint csak öt meccsre került sor, ezúttal a P-T–GAMAX rangadó maradt el. Mivel időközben két mérkőzést pótoltak, „csak” négy a hiányok száma. Az eredmények: Angels–FÉSZEK 91–72 és Budaörs 17–P-T 80–57.

Fazakas Gergely
2022. október 21.

Az izgalmak fokozódnak – csb 2022 I/B és II. osztály 6. játékhét

Az I/B az utolsó előtti fordulót teljesítette a körmérkőzéses alapszakaszból. Már csak egy elmaradt mérkőzés van hátra, amelyik főleg a Grand Slam számára izgalmas. Ha ezen a meccsen és az utolsó fordulóban hozza átlagát, bejut a felsőházba. Ha két nagyon rossz eredményt produkál, akkor a B-csoportban utána következő négyesből elvileg bárki bekerülhet még a első négyesbe – ahol a Feel the Beat, a SZTAKI és a Durostone már bent van, és a továbbvitt pontjait számolgatja. Az A csoportban csak az Izobau és az Ecosoft helye látszik bizonyosnak, az előretörő Libella, a lecsúszni kezdő ELTE, a Blackout és a Lapszámosok közül bármelyik kettő felkerülhet még.
Gulyás Dániel
2022. október 19.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 6. forduló

A hatodik fordulót játszottuk le kedden a legmagasabb osztályban. Ezúttal végre megint teljes volt a forduló, azaz mind a hat meccsre sor került, sőt, egy halasztott mérkőzést is lejátszottak, ahol a Visoft legyőzte a Lowelt.

Vikor Dániel
2022. október 16.

Így született magyar győzelem az online Intercity World Cupon

A Vikor-Budapest csapat nyerte a 2021–2022-es online Intercity World Cup versenyt. Több mint 700 parti és hat 96 partis KO-meccs megnyerése kellett hozzá. A gyermekeim születése után ez volt a legbüszkébb pillanat az életemben.
Fazakas Gergely
2022. október 13.

Kavarodik a mezőny – csb 2022 I/B és II. osztály 5. játékhét

Az I/B és a másodosztály is hasonló napot produkált: az élmenők nem mentek annyira, váratlan győzelmek, totógyilkos eredmények születtek mindkét osztályban. Az I/B-ben már csak két forduló van hátra a csoportokban (kivéve a feljutásra is esélyes Grand Slamet, amely két meccset is halasztott) – így már komolyabban látszik, ki kerül a felsőházba. Az A csoportban az elöl lévők megtorpantak, így az Izobau TSC, az ELTE és az Ecosoft egyikének sem biztos a helye, a Blackout és a Libella is elérheti a bejutó pozíciót. A B csoportban a magabiztos SZTAKI és Feel the Beat mellett a Durostone és a Grand Slam is átlag fölött van – és bár ez utóbbinak csak három eredménye van, elég hoznia az eddigieket a felsőházhoz, mivel a másik négy csapat rendesen leszakadt.
Gulyás Dániel
2022. október 12.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 5. forduló

Az ötödik fordulóra került sor kedden az első osztályban. Lassan mondanom sem kell, hogy nem volt teljes a forduló – ezúttal két meccset halasztottak, az elmaradt összecsapások száma eléri már a hatot (mivel a korábbiakat sem játszották le), azaz az öt forduló alatt egy teljes fordulónyi elmaradást hoztunk össze – az egész mezőnyben három csapat van, amelyik minden fordulójukat teljesítette. Biztos, hogy jó ez így?
Szilágyi László
2022. október 11.

Kupatörpék – MK-döntő

A Magyar Kupa döntőjében csak úgy hemzsegtek a törpék. Persze ahogyan az oly gyakran lenni szokott, csak a parti végén vettük észre némelyiket. (Noha a fénykép felülnézetből készült, azon nem a törpék láthatók, hanem az idei Magyar Kupa-győztes Visoft tagjai a kapitány, Bódis Gyula nélkül: Fischer Brigitta, Talyigás Péter, Macskásy Gábor, Honti László, Szilágyi László – Fotó: Bakó Dániel)

Mezei Katalin
2022. október 11.

Csak elsétált a kutyájával – búcsú Sebes Gábortól

Ezerszínű egyéniség sziporkázó tudással. Sebes Gáborról szeretnék írni, és nem véletlen, hogy nem teszem hozzá sehol, hogy volt… Több mint két éve nem találkoztunk személyesen, de nap mint nap része volt az életemnek. Ahogy olvasom a búcsúzó, megemlékező sorokat, ő számtalan emberrel tartott ilyen napi kapcsolatot. Mi elsősorban bridzsezőként ismertük, mások orvosként, az egészségügy szakértőjeként, vagy olyan emberként, aki a közelmúlt emlékeit könyvében feleleveníti, de ismerjük őt nagypapaként, és tudjuk mennyire ragaszkodott hozzá és mennyi örömöt adott neki kutyája, Zsarnok.
Fazakas Gergely
2022. október 6.

Túl a féltávon – csb 2022 I/B és II. osztály 4. játékhét

Az I/B osztály hétfordulós alapszakasza túljutott a félidőn. Ugyan nem minden csapat játszotta le mind a négy meccsét, de az erővonalak már markánsan kirajzolódtak. Az A csoportban az ELTE vette át a vezetést, mert az Izobau TSC nagy vereséget szenvedett az Ecosofttól – ez utóbbi két csapat is a vezető hármas boly tagja. A B csoportban a SZTAKI, a Durostone és a Feel the Beat emelkedik ki a mezőnyből. Úgy tűnik, hogy az A csoportból ketten, a B-ből hárman már nehezen fogják elkerülni az alsóházat, lévén 7 pont alatti átlaggal bírnak. Meglepetés, hogy az első osztályban gyakran megforduló Balásy és a sokszoros bajnokokat felsoroltató Young Boys is a lemaradók között van.

Gulyás Dániel
2022. október 5.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 4. forduló

A 4. fordulót játszottuk le a héten, és ezúttal ez végre nem volt üres frázis – az összes meccsre sor került a kiírt időpontban, és ez már sajnos hír. Az Angels a GAMAX-ot fogadta, stílszerűen az egyes asztalon. A két legjobban álló egység csapott össze, és bár Argayék frissen jutottak fel, a negyedik fordulóra elérték, hogy ez már szuperrangadónak számított, az eredmény pedig tükrözte, hogy egyenlő erők küzdöttek, hiszen pont döntetlen (66–66) lett a végeredmény.
Mezei Katalin
2022. október 4.

Licitfórum 2022 – Feladványok

A licitfórum feladványaira várjuk az olvasók válaszait is. A válaszok az év végi Bridzsélet 2022 magazinban jelennek meg.

Ottlik Géza, Nagyiván Gábor
2022. október 3.

A Budapest-coup – Ottlik 110

Azt a bridzsezők többsége tudja, hogy az 1960-as évek második felétől megjelent publikációiban Ottlik Géza más szintre emelte a felvevőjáték mesterfogásait. Persze ez nem máról holnapra történt, az előzmények az 1930-as évekre nyúlnak vissza. Ottlik meggyőződése volt, hogy a játék technikai elemeinek érdemes valamilyen nevet adni, így egyik kedvenc cseljátékát, amely egy 1934-ben játszott partiban fordult elő és mi Ferenczy-coup-ként ismerünk, később a külföldi szaklapokban Gellérthegyi-coup-ként említi meg. Ezt a motívumot továbbfejlesztette, új nevet adott neki és Budapest-coup-ként próbálta ismertté tenni. A coup lényege, hogy a felvevő maga hozza ütésbe hosszú színükkel a védőjátékosokat abból a célból, hogy előbb-utóbb valamilyen beszorítás alakuljon ki. E játékot egy jó tempójú kommunikációs blokkolással is kibővíti, így ez az ötvözet képezi az Ottlik által Budapest-coup-nak elnevezett játék lényegét. Sajnos ez a mesterfogás ezen a néven és ebben a formában nem került a szakirodalomba, a fő motívumot a suicide squeeze-ek családjába sorolták be (öngyilkos-, testvérgyilkos-, kannibál-beszorítások). A coup másik, bár nem teljesen megegyező elemét ma a scissors-coup-hoz (olló-csel) tudjuk hasonlítani.
Fazakas Gergely
2022. szeptember 29.

Jöjjön a henger – Csb 2022 I/B és II. osztály 3. játékhét

Az I/B-ben mindhárom forduló teljes körű volt, így már tisztábban láthatók a pozíciók. Az A csoportban a továbbra is a magabiztos Izobau TSC vezeti a csoportot, de az ELTE és az Ecosoft is kiemelkedik. A B csoportban a Durostone a maximális pontot besöpörte, így az élre állt. A SZTAKI döntetlenjével a második helyre csúszott, a Feel The Beat nagy győzelmével szoros harmadik.
Gulyás Dániel
2022. szeptember 28.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 3. forduló

A 3. fordulóra került sor a csapatbajnokság első osztályában. Illetve annak csak egy részére, mivel ezúttal nem egy meccset halasztottak, hanem mindjárt kettőt – eddig a 18 kiírt találkozóból 4 maradt el, több mint 20 százalék. Szerencsére lassan elfogynak a halasztási lehetőségek, hiszen azt minden csapatnak egy évben csak egyszer lehet, remélhetőleg ez a szabály még most is él. Várjuk a pótlások eredményét, ezekről eddig semmi hír.


Fazakas Gergely
2022. szeptember 22.

Micsoda partik! – csb 2022 I/B és II. osztály 2. játékhét

Azt kérte a szerkesztő, hogy egy-két izgalmas partit válasszak a másodosztályból, kicsit többet az I/B-ből.

Gulyás Dániel
2022. szeptember 21.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 2. forduló

A pulai (pólai?) verseny után a 2. fordulóval folytatódott a csapatbajnokság minden osztályban. Sajnos ezúttal is halasztottak egy mérkőzést, így most is csak 5 összecsapás volt látható a LoveBridge felületén.

Fazakas Gergely
2022. szeptember 8.

Csülökre! – csb 2022 I/B és II. osztály 1. játékhét

Az I/B osztály 16 csapata két nyolcas csoportban látott neki a körmérkőzésnek. Egy változás történt az előzetes rajtlistához képest: Vida Misi és Vinkler László a P-T-hez igazolt, a Vida csapat helyén Feel the beat néven a bajnokságra talán legesélyesebb négyes: Tichy Eszter, Zalai Ágnes, Marjai Péter és Balásy Zsolt nevezett. A mindig veszélyes Durostone-tól azonban határozott verést kaptak.

Gulyás Dániel
2022. szeptember 7.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 1. forduló

„Új szín, új remények” – szoktuk mondani, amikor felvevő- (vagy ellen-)játékban nem válik be egy mellékszín kidolgozása. Nos, idén sok csapat próbált új összeállításban indulni a bajnokságon, bár ez talán az első osztályra kevésbé igaz. Még nincs III. osztály, de a II.-ban 23 csapat nevezett. (Az I/B-ben és a II. osztályban történtekkel külön cikkben foglalkozunk.)

Nagyiván Gábor
2022. augusztus 30.

Az utolsó partiban dőlt el Fischer Brigittáék sorsa – nyílt világbajnokság

A wroclawi nyílt bridzsvilágbajnokság 8. napján a csapat- és a párosverseny döntője zajlott. A párosverseny A döntőjében 58 páros küzdött a győzelemért, mi a Kemény György–Trenka Péter páros révén voltunk érdekeltek, akik a rendkívül erős mezőnyben az 52. helyen fejezték be a versenyt, jó darabig tartották magukat, de a végére kicsit elfáradtak. A világbajnoki címet a lengyel Krzysztof Buras–Piotr Lutostanski kettős szerezte meg bő 4(!) százalékos előnnyel az ausztrál–újzélandi Nabil Edgtton–Michael Whibley, és a norvég–svéd Geir Helgemo–Fredrik Nyström előtt. Az előző napon véget ért B döntőben 96 pár indult, Czímer Csaba–Szalka Tamás az előkelő 13. (57,43 százalék), Gulyás Dániel–Hodosi Péter a 25. (52,83), Tubak Dániel–Vikor Attila a 33. (52,03) helyen ért célba. A nőknél nem történt meglepetés, a sokszoros világbajnok amerikai Jill Meyers–Kerri Sanborn páros szerezte meg az aranyérmet az angol-német Sarah Bell–Marie Eggeling, és az amerikai Hjordis Eythorsdottir–Janice Seamon-Molson előtt.

Fazakas Gergely
2022. augusztus 28.

Hatra hét

Három egymás utáni versenyen három nagyszlemet vállaltunk Bárány Gyuri partneremmel – a két IMP-elszámolású versenyen „nem jött be”. Az első kettőben a kétvesztős kétszínű lap 2 treff abszolút forsz indulása után kevés licittér maradt, a Gulyás Dániel által megírt, tatabányai csapatverseny 3-as tokszámú partijában így a hosszú mellékszín ászát nem sikerült kiderítenünk.

Kelen Károly
2022. augusztus 25.

Fischer Brigitta bridzsvilágbajnok!

Fischer Brigitta 28 éves magyar építész a wroclawi nyílt bridzsvilágbajnokság női csapatversenyén aranyérmet szerzett! Csapatának felállítása: Joan Brody (Egyesült Államok), Fischer Brigitta (Magyarország), Marion Michielsen (Svédország), Cecilia Rimstedt (Svédország), Sandra Rimstedt (Egyesült Államok).

Kelen Károly
2022. augusztus 24.

Hajrá, Brigi! – Irány a világbajnoki cím

Egész életemben erre vártam! Hogyan mondjam el, milyen érzések kavarognak bennem! Több mint 55 év versenybridzsezés után magyar játékosnak szurkolhatok: egy lépésre van a világbajnoki címtől.

Szappanos Géza
2022. augusztus 21.

Meghalt Magyar Péter

Életének 76. évében, augusztus 20-án meghalt Magyar Péter. A magyar bridzstársadalom ikonikus játékosát vesztettük el. 2006-tól küzdött a gyógyíthatatlan kórral, sokáig sikerrel, két éve viszont újra megtámadta szervezetét. Még most is csak a szavakat keresem, aligha alkalmas bármi kifejezni a fájdalmamat.

Talyigás Péter
2022. augusztus 18.

Augusztus 20-án kezdődik… – 16. nyílt vb, Wroclaw

Bár a bridzsező nem babonás (nem-e?), kell-e ennél a hangzatos dátumnál jobb előjel ahhoz, hogy magyar sikerekben reménykedhessünk? Valószínűleg a közeli helyszín az oka, de ritkán látott mennyiségben indulnak magyar versenyzők a 16. nyílt bridzsvilágbajnokságon, melynek a lengyelországi Wroclaw ad otthont. Lesz bőven kinek drukkolni!

Bridzsélet
2022. augusztus 17.

Az újrakezdés – Ottlik 110

A II. világháború és az azt követő néhány év szinte halálos csapást mért a magyar bridzsre. Előzőleg részletesen bemutattuk, miként szűnt meg a bridzssport hazánkban, most az újrakezdés sajátosságaival foglalkozunk. Munkánkhoz egészen kivételes szakmai segítséget kaptunk Ottlik Gézától, aki szinte levéltárosi felelősséggel őrzött meg számunkra fontos kordokumentumokat.

Gulyás Dániel
2022. augusztus 16.

52. Bányász Kupa, 2022

Immár 52. alkalommal rendezték meg Tatabányán a Bányász Kupát. Ez a verseny már évek, évtizedek óta az őszi versenyszezon bevezető versenye (kistestvére a sokkal újabb Kibic verseny augusztus végén). Jómagamnak pályafutásom korábbi szakaszaiból sok szép emlékem fűződik ehhez a versenyhez – például egy gyönyörű bronzkisplasztika az 1994-es párosverseny győzelemért a polcom éke, de itt tértem vissza néhány év kihagyás után egy csapatverseny-győzelemmel a Royston csapattal 2007-ben.

Bridzsélet
2022. augusztus 11.

Világbajnoki ezüstérmet nyert Argay Zsolt és Kemény Márk

Óriási sikert értek el junior magyar bridzsezők az olaszországi Salsomaggioréban zajló nyílt korosztályos világbajnokságon. Az Argay Zsolt–Kemény Márk pár második lett a 21 éven aluliak háromnapos párosbajnokságán. Selmeci Dávid és Zábrándi Benjámin az előkelő 14. helyen zárt.
Sebes Gábor
2022. augusztus 9.

Egy elmaradt interjúm – Márton Géza halálára

Néhány hónapja még készülődtem, hogy elmegyek egy régi, nagynevű bridzstársamhoz, de felesége óvatosan lebeszélt. Reméltem, semmiről nem kések le. Aztán már csak a szomorú telefon: Márton Géza július 23-án elhunyt.

Négyesi Judit
2022. július 30.

Minden út a bridzshez vezet – Hogyan világított rá Márai Lola naplója új bridzstörténeti adatokra?

A bridzstörténelem egyre többeket érdekel, így most hozott anyagból dolgozunk.
Fazakas Gergely
2022. július 28.

Sima gém

– Halló, itt leszek a nyáron, van kedved játszani a nyáron? – írta Gellér János még a tengerentúlról. Volt kedvem, és bár vegyesen teljesítettünk, történetét közlésre engedélyezte.
Kovács Gergely
2022. július 26.

Búcsúzik az Európa-bajnokság – ifi Eb 2022, 7. játéknap

Nem sikerült az előrelépés az U21-es és a U26-os magyar válogatottnak sem a záró napon, pedig megvolt a lehetőség rá. Az ifjabbak épp lecsúsztak a még biztosan világbajnoki részvételt jelentő nyolcadik helyről, az U26-osok 15.-ként zártak a 18 csapatos mezőnyben.
Kovács Gergely
2022. július 25.

Nagyot mentek az U26-osok – ifi Eb 2022, 6. játéknap

Egy vereséget követően óriási hátrányban voltak U26-os válogatottjaink a svédekkel szemben, de az utolsó hét partiban ritka nagyon hajráztak és nyertek, majd egy nagy különbségű sikerrel ütötték rá a pecsétet a hétfői napra. Az U21-esek tartják esélyüket a legjobb nyolcba kerülésre, ez most fog eldőlni, hiszen az utolsó versenynap következik.

Kovács Gergely
2022. július 24.

Elkezdődött a „rájátszás” – ifi Eb 2022, 5. játéknap

Az U16-osok, a lányok és az U31-esek vasárnap hazautaztak, maradtak Veldhovenben az U21-esek és az U26-osok. No meg a népes magyar LoveBridge-küldöttség, hiszen a licitálás tableten folyt/folyik az Európa-bajnokságon, és hogy ez zavartalanul menjen ekkora mezőnyben, ahhoz bizony egy kisebb sereg kell.
Kovács Gergely
2022. július 23.

Dobogó közelben – ifi Eb 2022, 4. játéknap

Három kategóriában négy nap után véget ért a verseny a veldhoveni ifjúsági bridzs Európa-bajnokságon. A magyar válogatottak közül az U16-os csapat érte el a legjobb helyezést, végül lecsúszott a dobogóról, és 15 csapatból ötödik lett. Az U31-eseknek is sokáig volt esélyük éremre, a 16-os mezőnyben aztán a hatodik helyen futottak be. A lányok nyolc csapatból hetedikek lettek. Ezzel mindhárom csapat kiharcolta a jövő évi vb-indulást Magyarországnak. Az U26-osokra és az U21-esekre még három versenynap vár.

Kovács Gergely
2022. július 22.

Látványos magyar fordítás – ifi Eb 2022, 3. játéknap

Küzdelmes napon vannak túl a magyar csapatok. Az eddig remekül álló két válogatottunk is hullámvölgybe került, de úgy tűnik, hamar kikerült belőle, a másik három csapatunk adott és kapott is csapásokat a veldhoveni ifjúsági Európa-bajnokság harmadik játéknapján. A harmadik BBO által adott magyar meccsen meglett az első győzelem, és szombaton akár a második is összejöhet, mert magyar éremcsatát adnak.
Kovács Gergely
2022. július 21.

Fellélegezhettünk – ifi Eb 2022, 2. játéknap

Magyarországról nézve bizonyára ámulatba ejtő és csodálatra méltó lehet ilyet hallani: Veldhovenben ez év július 21-én nem emelkedett 20 fok fölé a hőmérséklet, és a nap nagy részében esett, szitált az eső. A szurkolók magyar győzelemben sajnos nem gyönyörködhettek ezen az csütörtökön, de ahogy a nap is ott van mindig a felhők fölött, úgy magyar sikerből is kijutott most, csak éppen nem láthattuk, mert nem adta a BBO. A hollandiai ifjúsági Európa-bajnokság második versenynapjának krónikája.

Kovács Gergely
2022. július 20.

Elkezdődött, nem is akárhogy! – ifi Eb 2022, 1. játéknap

Azt gondoltam, Fischer Brigitta a legalkalmasabb személy, akihez fordulhatok azzal a kérdésemmel, hogy veldhoveni utánpótlás bridzs Európa-bajnokság megnyitóján látott műsor megszokott-e az ilyen versenyeken. Brigi megerősítette a megérzésemet, miszerint korántsem tipikus, hogy félórás látványos, változatos, többszerepős bűvészshow-val lepjék meg a szervezők a mezőnyt. Ha van is műsor, az ötperces táncolás vagy ilyesmi szokott lenni a megszámlálhatatlan világversenyen induló Brigi szerint. Beszédből is kevés volt, azok is tömörek voltak, bridzses anekdoták, feladatok is előkerültek bennük – szóval jól indult az Eb.

Ottlik Géza, Nagyiván Gábor
2022. július 17.

A versenytudósító – Ottlik 110

A jó játékosok abban is különböznek az átlagtól, hogy szeretnek kibicelni, mások partijait tanulmányozni, elemezni. Természetesen Ottlik Géza sem volt ez alól kivétel. Már 1934-ben – azaz 22 évesen – megbízta a Budapesti Hírlap, hogy a helyszínről tudósítson a magyar győzelemmel végződő bécsi Európa-bajnokságról, de nem kisebb lap, mint az angol The Times is őt kérte fel, hogy adjon helyzetjelentést az 1937-es budapesti bridzsvilágbajnokságról. 1933. októberétől 1936. júniusáig ő vezeti a Budapesti Hírlap vasárnapi mellékletében a bridzsrovatot. A melléklet júniusban váratlanul megszűnik, de Ottlik már a következő héten át tudja menteni bridzsrovatát az Uj Magyarság című napilap Vasárnapi Ujság mellékletébe, mely 1939. szeptemberéig működik. Az új bridzsrovatba már nem ír történeteket, a cikkek komolyabb hangvételűek, melyekben sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a szakmaiságra. Figyeli a külföldi szakirodalmat és gyakran nívós szaklapokból importál különleges partikat, melyeket saját stílusával kibővítve elemez. És a különböző technikai fogások bemutatásával tanítja is, azaz képezi az olvasókat.
MBSZ
2022. július 9.

Nyakunkon az Eb, de voltunk táborban is! – Kolibri utánpótlás hírek

Másfél hét múlva kedden, július 19-én hajnalban hatalmas magyar delegáció kel útra Budapestről, úti cél: Veldhoven, az utánpótlás Európa-bajnokság. A másnap kezdődő versenyen mind az öt kategóriában (U16, U21, U26 lány, U26 nyílt, U31) hatfős magyar válogatott szerepel. Az Eb-felkészülés kiemelt eseménye volt a június 25. és július 1. közötti Kolibri-tábor Lakitelken 54 gyerek részvételével. Cikkünkben felvillantjuk a táborban történteket, és bemutatkozik az öt magyar Eb-csapat.
Fazakas Gergely
2022. július 7.

Fiatalok a fedélzeten – nyári versenysorozat, 4. állomás

A keddenkénti nyári összetett párosverseny-sorozat negyedik állomásán rekordlétszámú pár jelent meg. Történt pedig, hogy a június utolsó hetén megrendezett Kolibri-tábor sikere kitartott, és a rendszeresen látogató, kevésbé fiatal versenyzők mellett tucatnyi fiatal versenyző is asztalhoz ült. A Kolibri-tábor folytatásaként kilenc kedden át Mezei Katalin és Honti László felkészítő edzést tart nekik a Récsei Centerben. És akinek nem elég az 1-től 5-ig tartó edzés, az egy rövid pizzaszünet után az esti versenyre is ottmaradhat. A többség, tizenketten tehát maradtak, és nemcsak tartották a lapokat, hanem a nagymenő profik előtt két ifjúsági pár: Juhász-Molnár Mirkó Zábrádi Benjáminnal, illetve Dezső Kende Tarcali Barnabással szerezte meg az első két helyet.

Magyar Ádám
2022. július 2.

Eric Laurant: aki most csal, az nagyon hülye – interjú az EBL új elnökével

Mint arról korábban a Bridzsélet is beszámolt, a holland Eric Laurant-t, az Európai Bridzs Liga (EBL) eddigi kincstárnokát választották a szervezet elnöknek a madeirai felnőtt Európa-bajnokságon tartott tisztújító közgyűlésen. A magyar szövetség főtitkára, Magyar Ádám nemzetközi versenybíróként vett részt az Eb-n, és azon melegében interjút készített az új európai elnökkel. Közvetlenül az után beszélgettek, hogy Hollandia nyílt válogatottja megnyerte az Európa-bajnokságot.

Kelen Károly
2022. június 22.

Hollandia a kontinens tetején – Eb 2022, 11. nap

Ilyet! Magyarország női válogatottja több mint 60 IMP-vel, azaz 20–0-ra megverte Angliát! Igaz, „csak” két világbajnok játszott – Nevena Senior és Anne Rosen –, ők Zalai Ági és Hegedüs Orsi ellen ültek asztalhoz. Lajos Hanka és Szűcs Villő a volt lengyel válogatott(!) Ewa Katerrel és a mindig is angol Ewa Wieczorekkel szálltak szembe. (Utóbbi jó ismerősük az ifjúsági Eb-kről és vébéről.) Vagyis nemcsak a futballisták, hanem nőink is megbosszulták a nyílt csapaton esett sérelmet! Aztán az utolsó meccsen a fölényes győztes lengyeleket is elkapták a mieink. Igaz, ebben csapatban csak világbajnoki bronzérmesek és Európa-bajnokok voltak, mint Danuta Kazmucha, Cathy és Sophia Baldysz. Jó kis csapatunk van, ha most nem sikerült is kijutni a vlágbajnokságra.

Gulyás Dániel
2022. június 22.

Ezek a hajók elmentek – Eb 2022, 10. nap

Pedig milyen szépen kezdődött a nap! Míg vegyes csapatunk a vb-n negyeddöntős belgákat verte magabiztosan, a nők pedig az ezúttal kicsit halványabb hollandokat győzték le, addig a nyílt csapat az alsóházba tartozó lettek ellen szerezte meg gyakorlatilag az összes pontot, és felcsillant a remény, hogy még odaérjen a nyolc közé.
Kelen Károly
2022. június 20.

Múlnak az izgalmak – Eb 2022, 9. nap

A magyar remények végképp szertefoszlani látszanak, lényegében csak annyi reményünk maradt a nyílt és női versenyben, hogy ettől kezdve minden meccset fölényesen megnyernek játékosaink. A vegyes csapatok között még ez sem segítene.
Nagyiván Gábor
2022. június 19.

Bravúros győzelem a norvég nyílt csapat ellen, ez a jó hír, a többi rossz – Eb 2022, 8. nap

Szombaton új elnököt választott az Európai Bridzs Liga. A világszövetség élére pályázó svéd Jan Kamras lemondott, és az addigi kincstárnok, holland Eric Laurant lett az elnök. A bizottsági helyekre a következő személyeket választották meg: Peter Belcak (Szlovákia), Igor Chalupec (Lengyelország), Marc De Pauw (Belgium), Ida Gronkvist (Svédország), Geert Magerman (Belgium), Oryah Meir (Izrael), Emmanuelle Monod (Franciaország), Gilad Ofir (Izrael), Kari-Anne Opsal (Norvégia), Ian Payn (Anglia), Paul Porteous (írország) és Erikas Vainikonis (Litvánia).
Nagyiván Gábor
2022. június 18.

A nyíltban haldoklik, a vegyesben meghalt, a nőiben él még a remény – Eb 2022, 7. nap

A 7. napon csak a vegyes csapatoknak volt délelőtti fordulójuk, a többi versenyszámban két fordulót rendeztek az 55. bridzs Európa-bajnokságon. Pénteken nagyszerű játékot nyújtottak csapataink, így bizakodva vártuk a szombati napot. Egyik magyar csapat sem játszott a rámában, így továbbra is csak a szkórlapok maradtak a barátaink.
Nagyiván Gábor
2022. június 17.

Végre! Kilencből nyolc győzelem! – Eb 2022, 6. nap

A 6. napon mind a négy versenyszámban három fordulót játszottak a csapatok. Mi a nyílt, a női és a vegyes számokban vagyunk érdekeltek, ezért a tudósításban most is a mienkre koncentráltunk. Sajnos a BBO ezúttal sem szeretett bennünket, így ismét csak a szkórlapokból tájékozódhattunk és csak találgatni tudtunk, mi is történt az asztalainknál. (Fordulónként mindössze három meccset közvetíteni egy ilyen fontos versenyről elég takarékos megoldás, mondhatnánk úgy is, hogy snassz. Hiányzol, LoveBridge!) Mivel mindegyik versenyszámban ugyanazokkal a lapokkal játszottak, magyar szempontból is össze lehetett hasonlítani az eredményeket. A nyílt csapatoknál legalább két nagy győzelem kellett ahhoz, hogy az első nyolc hely egyikére esélyünk legyen még a továbbiakban, a nőktől mindenképpen előrelépést vártunk, de a vegyes csapatunkban is bíztunk, hátha megtáltosodnak.
Gulyás Dániel
2022. június 16.

Mindenki játszik – Eb 2022, 5. nap

Az ötödik nappal folytatódott a csapat Európa-bajnokság a nyílt csapatok számára, ezúttal azonban már a női és a vegyes válogatottunk is asztalhoz ült, megkezdve egyhetes versenyét. A szeniorok is játszanak, ott azonban nem indult magyar csapat.
Kelen Károly
2022. június 15.

Két vesztes meccs – Eb 2022, 4. nap

Gyerünk és gyerünk! Nincs más, és még csak a harmadánál tart az Európa-bajnokság.
Gulyás Dániel
2022. június 15.

Hektikus nappal maradtunk versenyben – Eb 2022, 3. nap

A hétfői szomorú eredmények után nem reménykedhettünk másban, mint sokkal jobb folytatásban. Jobb is lett, még ha maradt is benne azért.
Nagyiván Gábor
2022. június 13.

Három nagy vereség nagyon jók ellen – Eb 2022, 2. nap

A 2. napon három 16 leosztásos meccset játszottak a nyílt csapatok. A BBO sajnos a mieink mérkőzéseit nem közvetítette, így csak a szkórlapokból tudtunk tájékozódni.
Kelen Károly
2022. június 12.

Két győzelem nagyok ellen – Eb 2022, 1. nap

Megkezdődött az 55. Bridzs Európa-bajnokság a portugáliai Madeirán. Vasárnap csak a nyílt csapatok ültek asztalhoz. A nők, vegyes csapatok és szeniorok csak csütörtökön kezdenek.
Gulyás Dániel
2022. június 11.

Kezdődik – csapat Európa-bajnokság, Madeira, 2022

Alig ért véget a tavalyról halasztott világbajnokság (hatalmas magyar sikerrel!), máris nyakunkon az új világverseny, a csapat Eb – ezúttal is országonként egy egység, 4-6 játékos szerepelhet válogatott színekben, négy versenyszámban. A helyszín Funchal, Madeira szigetén, Portugáliában, június 12 és 22 között.
Ottlik Géza, Nagyiván Gábor
2022. június 8.

Ottlik bridzstörténetei 2. – Ottlik 110

A bridzs azért nagyszerű játék, mert nincsenek benne fix sablonok; egyszer így kell tenni, máskor úgy. Nézzük például az aduzást. Gyakran előfordul, hogy az egyik partiban azonnal aduzni kell, a másikban vétek lenne. A bridzsjátékban azt tapasztalták, hogy vannak úgynevezett „aranyszabályok”, melyeket érdemes betartani. Csakhogy sokan elfelejtik, hogy ezek betartása nem szentírás, mert a gyakran előforduló kivételek itt is erősítik a szabályt. Ottlik Géza bridzstörténeteiben a játékosok alaptípusain keresztül a játék fonákságaira is rámutat. Az alábbi két történetben a bridzs aranyszabályait állítja a középpontba, melyben a tanuló szerepét Bűbáj Babuci, a tanárt Fülemüle Zsiga, a kivételeket pedig a négy parti játssza. Az első történet 1934. október 7-én, a második 1934. október 14-én jelent meg a Vasárnapi Ujságban.
Kovács Gergely
2022. június 2.

Talyigás Péter a Magyar Bridzs Szövetség új elnöke

Az elnök, illetve az elnökség lemondása után tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Bridzs Szövetség. Járai Zsigmond két éve vette át a szövetség irányítását, utódjának az egyetlen jelöltet, az eddigi alelnököt, Talyigás Pétert szavazta meg a közgyűlés, a leköszönő elnököt pedig tiszteletbeli elnöknek választotta.

Nagyiván Gábor
2022. június 1.

Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivál 2022, párosverseny

Ahogy mindegyik fesztiválon, a „nagy” csapat- és párosverseny mellett idén is kiegészítő versenyszámokkal színesítették a fesztivált a szervezők. Régebben az egyéni, az IMP és a vegyespáros versenyek voltak a mellékszámok, idén egy Ukrajna elnevezésű villámpáros és egy BAM csapatverseny volt a plusz esemény.
Hazai Tamás
2022. május 29.

IBBF BAM: Bumm!

Az IBBF BAM-versenyén Nyugat helyén 2 káróban lettem felvevő. A licitből nyilván látható, hogy az összeszokottság nem tökéletes, ettől viszont még le kell játszani a partit.
Nagyiván Gábor
2022. május 29.

Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivál 2022, csapatverseny

Kezd régi fényében tündökölni a Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivál, hiszen a tavalyihoz képest néggyel több, azaz 41 csapat nevezett az egyik főeseményre, az Éliás Imre Emlékversenyre. A magyarokon kívül Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Spanyolország, Szerbia és Szlovákia játékosai vettek részt a versenyen, közülük számosan a junior korosztályt képviselve. Szóval igazi nemzetközi versenyt láthattak a LoveBridge szoftverével és tabletjeivel lebonyolított fesztiválon mindazon érdeklődők, akik nem a helyszínen, hanem otthonról követték figyelemmel az eseményeket. A Visoft cég által kifejlesztett LoveBridge ugyanis olyan, kimondottan a bridzs számára alkotott szoftver, mely alkalmas arra, hogy élőben, vagy akár utólag is követni lehet minden asztalt, minden licitmenetet, és lépésről lépésre a játékot is. Ez tehát az utókor számára is jelentős bridzs kordokumentum lehet, mely megmutatja, hogyan játszották 2022-ben a bridzset. Itt jegyezzük meg, hogy bár a nagy mezőny igen örvendetes, mégis rossz a szájíz, amikor azt nézzük, hogy mindössze 16 magyar csapat indult, a vidékiek közül pedig egy se… Pedig a szövetség igen dicséretes módon mind a nevezési díjak, mind az elszállásolás tekintetében jelentős anyagi támogatást ajánlott fel a vidéki játékosoknak, ha részt vesznek a versenyen.

Gulyás Dániel
2022. május 26.

IMP-bajnokság 2022, 4. forduló

Véget ért az idei IMP-bajnokság, mely igen kurta, és így furcsa lett. A kevesebb játéknap, kevesebb leosztás miatt nem biztos, hogy az az eredmény született, ami 8 játéknap után lett volna, kevesebb volt a hibázási, javítási lehetőség, sokkal többet nyomott a latban egy-egy parti, a kimaradási korrekciókról nem is beszélve – a verseny végén többen vártuk a manuálisan kijavított végeredményt, mi például az ötödik, feljutást érő helyen várakoztunk, mire kijött az eredmény, már hetedikek lettünk... De persze ilyen (is) a sport.

Nagyiván Gábor
2022. május 25.

Országos Csapatbajnokság 2022, döntő

A hétvégén bonyolították le a Récsei Centerben az Országos Csapatbajnokság döntőjét. Ez a legrangosabb magyar verseny, melyen a játék ezúttal is a LoveBridge szoftverével és tableteken zajlott, így nem kellett a helyszínen kibicelni, mert az összes mozzanatot követni tudták otthonról is az érdeklődök. Annyi változás történt, hogy a LoveBridge új dizájnnal jelentkezett, mely kiválóan működött és nem is néz ki rosszul, de az a sejtésünk, hogy nem ez lesz a végleges változat. A döntőbe négy budapesti csapat jutott, a GAMAX, a Galim, a Budaörs 17 és a FÉSZEK. A Gamax és a Galim a Budapest Bajnokság (hivatalosan KMOR) I/A osztályában az első két helyen végzett, így ők kiemeltként automatikusan jutottak a legjobb négy közé. A maradék két helyért a Bp. 3–6. helyén végző csapatok a legjobb négy vidéki csapattal kibővítve egy újabb versenyen vettek részt, melyből a Budaörs 17 és a FÉSZEK jutott tovább (a budaörsiek 7.-ek voltak, beugróként indultak).