Bridzsélet - Interjúk

36 cikk

Megtörjük a csendet – Beszélgetés Turnovszky Évával, a Már akkor is éltem… c. könyv írójával

Csepeli Miklós, Kuttner György, Négyesi György - 2021. augusztus 15.
Az írónő színes ruhában, frissen, fiatalosan érkezik a találkozóra az Auguszt Cukrászdába, ahol Csepeli Miklós és Kuttner György fogadja. Turnovszky Éva egyik könyvét hozza ajándékba, Miklós pedig egy 1920-as érettségi tablóval okoz meglepetést.
»»

A bridzsklubok Rolls-Royce-a – Budai Bridzs Klub

Nagyiván Gábor - 2021. június 5.
Bő egy évvel ezelőtt, 2020. június tájékán, amikor a járvány hulláma kicsit alábbhagyott, a Hegyalja úti Budai Bridzs Klub az elsők között tárta ki kapuit a klubjátékosok előtt. Ezt az eseményt annak idején a Bridzsélet is megörökítette, azaz lapunk interjúval és részletes beszámolóval jelentkezett, főleg abból a célból, hogy a klub milyen óvintézkedéseket vezetett be a megbetegedések elkerülése végett. Talán nem sokan gondolták akkor, hogy a pandémia ilyen sokáig tart, és a bridzsezők életéből az élő játék jó néhány hónapig ismét hiányozni fog. Nagy örömmel jelentjük, hogy megint aktuális az „igazi”, hús-vér bridzs, mert a Budai Bridzs Klubban újra lehet játszani. Azon nyomban fel is kerestük a klubot, hogy első kézből tájékoztassuk az olvasókat a helyzetről.
»»

Újrakezdés, új székház, újabb hazai Eb – Talyigás Péter alelnök az Elnökség friss döntéseiről

Kovács Gergely - 2021. május 31.
Több meghatározó kérdésben kellett döntést hoznia az elnökségnek. Vége felé közeledik a járvány harmadik hulláma, talán az ősszel vissza lehet térni az élő bajnokságokhoz. Mi legyen a félbemaradt Magyar Kupával? Milyen feltételek mellett kezdődjön újra a bridzsélet a Böszörményi úton? És a Böszi mindjárt átvezet egy másik megoldandó problémához: a két évtizede használt versenytermünkből költöznünk kell a jelenlegi állás szerint az év végén, hol lesz az új bázis? Talyigás Péter, a szövetség alelnöke bontja ki a főbb pontokkal kapcsolatos tudnivalókat és vázolja fel a döntések hátterét.

»»

Baksay László a „gyermekéről és gyermekeiről”, azaz az Unokabridzs projektről és a bridzspalántáiról

Zoller Róbert - 2020. december 31.
Az Unokabridzs projekt évekkel ezelőtt kezdődött, azóta több generáció került ki Baksay László kezei közül, az ő módszere alapján elsajátítva a bridzset.

»»

Múzeumba került a Darvas-kézirat – Járai Zsigmond: anyagilag is segítünk a kluboknak

Kelen Károly, Kovács Gergely, Kuttner György - 2020. szeptember 20.
A Petőfi Irodalmi Múzeumban talált végleges helyre a Darvas Róbert Right Through The Pack című könyve alapját adó magyar nyelvű kézirat. Járai Zsigmond adta át az áprilisban Magyarországra érkező paksamétát a múzeumnak. Az MBSZ elnöke az esemény apropóján készített interjúnkban azt mondta, támogatja, hogy a Darvas-kézirat könyv formájában is eljusson a magyar bridzsezőkhöz, a világjárvány okozta nehézségek kapcsán pedig kijelentette, hogy 8,8 millió forintos segítséget kapott az MBSZ a pénzügy-minisztériumtól, és ebből a pénzből a kluboknak is ad a szövetség.

»»

„A LoveBridge el fog terjedni” – interjú Harsányi József EBL-alelnökkel

Kovács Gergely - 2020. augusztus 25.
Az 50. Bányász Kupán, Tatabányán beszélgettünk a Németországban élő Harsányi Józseffel, az Európai Bridzsliga (EBL) első alelnökével. Az interjú fő témája a bridzs a koronavírus-járvány idején, de szóba került a LoveBridge és az is, mit lehet tenni azért, hogy csalók megkapják megérdemelt büntetésüket.

»»

Belga csokoládétorta és gesztenyepüré – Arcok a bridzsasztalok mellől: Szalay György

Sebes Gábor - 2020. március 10.
Kevesen tettek nála többet a magyar bridzsért – nincs senki, akiért több magyar bridzsező tett. Szalay György tehetségével és bridzsbe fektetett sokrétű munkájával közösségünk korszakos és megkerülhetetlen alakja lett, ám sem fiatalon, sem megrendült egészséggel nem simult bele soha a mezőnybe. Ő mindig kitűnt. »»

Belga csokoládétorta és gesztenyepüré – Arcok a bridzsasztalok mellől: Faragó András

Sebes Gábor - 2020. február 27.
Kicsit mintha sok lenne itt az orvos, de akinek köpenyfóbiája van, az is bátran kerüljön beljebb, érdemes meghallgatni Faragó Andrást. Hallgattak rá annak idején a játékosai is, amikor világversenyeken volt a kapitányuk. »»

Belga csokoládétorta és gesztenyepüré – Arcok a bridzsasztalok mellől: Talyigás Péter

Sebes Gábor - 2020. február 18.
Szerzőnk negyedik beszélgetőpartnere, Talyigás Péter az elmúlt években válogatottaink nem játszó kapitánya volt, a legjobb hazai versenyzőkkel alkot(ott) párt – és nem egyszer nagyot. Szó esik motivációról, a karrierépítés tudatos és esetleges lépcsőiről, de mindenekelőtt a kutyákról. A végén azért előkerül egy szakirodalomban eddig nem jegyzett coup is! »»

Belga csokoládétorta és gesztenyepüré – Arcok a bridzsasztalok mellől: Hegedüs Orsolya

Sebes Gábor - 2020. február 7.
Szerzőnk mostani beszélgetőpartnere többszörös válogatott bridzsező. Ilyen ült már vele szemben a kávézó asztalnál, de nő most először. Talán ezért van, hogy mintha tartana tőle, az azonosulásban odáig megy, hogy ugyanazt a desszertet rendeli. Azért a hangulat gyorsan felenged. »»

36 cikk