Bridzsélet - Publicisztika

150 cikk

Bonyolultabb esetek és előkészítés – Beszorítások, 3. lecke

András Imre - 2015. február 25.
A legutóbbi leckében a szimpla beszorításokat vizsgáltuk. A 4. csoporttól folytatjuk a besorolást, és a beszorítások előállítását mutatjuk be.       »»

Meghalt Ecsedi Lajos

Fried Péter - 2015. február 24.
Soha nem vettem magamnak a bátorságot, hogy összehasonlítsam kettőnk bridzstudását. Nem is lett volna értelme. Lajos tudott bridzselni. Nem tudom felsorolni, hogy milyen eredményeink voltak párosban és csapatban. Minden verseny élmény volt, amit vele játszhattam. Ő bridzselt, én küzdöttem. Ennek ellenére mindig egyenrangú partnerként kezelt. Soha nem volt egy rossz szava hozzám. Türelmesen magyarázta, ha valamit rosszul csináltam, és ami gyakrabban előfordult, ha valamit egyszerűen nem értettem. »»

Varga László emlékére

Bánki Zoltán - 2015. február 14.
– Ne dumálj! Milyen gyakran hallottuk ezt a győri klubban! Varga László példamutatóan etikus hozzáállással viszonyult a bridzshez. Ha kellett, a partnerét is finoman leteremtette, még az apróbb magatartási hibákért is.         »»

Ha vége jó

Vikor Dániel - 2015. január 24.
Ezt a partit nemrég játszottam BBO-sztármeccsen Benito Garozzo és Doug Simpson ellen több mint nyolcszáz néző előtt.     »»

Hát nem vagy itt, András?

Hodosi Péter - 2015. január 19.
Nagyon ránk jár mostanság a kaszás. Lecsapott újfent. Megint szürkébb lett a paletta. Boóc András személyében a magyar bridzs elvesztette a kiemelkedő tudású, nemzetközileg elismert versenybírót, az aktív elnökségi tagot, az agilis szervezőt, a mindig udvarias, végtelenül korrekt versenyzőt. Mi pedig, akik közelebb álltunk hozzá, elvesztettünk egy igaz barátot. »»

Eltávozott Imi, a mindig derűs pécsi nagymester

Árvay Gyula - 2015. január 8.
Igen, ő volt az a bridzsjátékos, akivel még én sem tudtam összeveszni. Aki szelíd mosolyával, szó nélkül leszerelte a vele szemben ülő, torzsalkodó partnerét és öt perc múlva csendesen azt mondta, hogy akkor most nyerjük meg a versenyt.     »»

Meghalt Berentey Ernő

Kelen Károly - 2015. január 6.
Most kellene tudni igazán írni. Akik ismerték, nagyon is értik majd, miről beszélek, de az újonnan jötteknek – s vannak sokan köztünk, hiszen olyan régen nem játszott már! – szeretném a lehető legpontosabban leírni, ki volt Berentey Ernő. Azon kívül, hogy micsoda bridzsező. Micsoda barát. Micsoda pofa. Micsoda ember! Faragó Andrissal együtt óriási ünneplésben részesítettük, mi régiek, amikor Cziffra Andris meghívására eljöttek az id. Cziffra születésének századik évfordulójára rendezett versenyre 2011-ben! Láttam, ez még őket, kemény legényeket is meghatotta. Akkor láttam őt utoljára, az a nevetése marad meg nekem. Nekünk.   »»

Az alapok – Beszorítások, 2. lecke

András Imre - 2014. december 28.
A beszorítások alapjainak az elsajátításához legjobbak a 6 szan példák. A lapok adta lehetőségekkel gazdálkodunk, lopások nincsenek. Természetesen vannak olyan adus felvételek, melyek adu nélküli játékhoz vezetnek.     »»

XXX kontra a forszos helyzetek kezelésére

Vikor Dániel - 2014. december 19.
Ez a konvenció a Fanni konvenció egyszerűsített változata, amit már publikáltam a Bridzséletben hozzávetőleg tíz éve. Sok sikert a használatához!     »»

Ütésnyerések – Beszorítások, 1. lecke

András Imre - 2014. december 11.
A bridzset ütésre játsszák, tehát természetes, hogy ütéseket szeretnénk nyerni. Többnyire magasítással, impasszal kísérletezünk, erről most nem ejtünk szót. Néha fifikásabb módon gazdagodunk ütéssel. Egy-egy technikás lejátszás megmarad emlékeinkben, mindig szívesen emlékezünk ezekre a partikra. Idesorolnám az adus csínyeket, a foghatatlannak tűnő aduk becserkészését, az aduszöktetéseket, a jópofa kényszerhívásokat. Részben a kényszerdobások is idetartoznak. Mai szóhasználattal beszorításról beszélünk, most induló cikksorozatomban ezt a területet szeretném részletesebben kivesézni. »»

150 cikk