Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Szűcs Leó
2020. szeptember 14.

Az online-offline utánpótlás-oktatás tapasztalatai I.

Idén március végén, a karantén beköszöntét követően lettem megtisztelve a felkéréssel, hogy a jelenlegi elnökség által indított online ifiképzésében mint mentor vállaljak szerepet. Ebben a cikkben a projektnek az augusztusig bezáró oktatási tapasztalatait szeretném tárgyalni. Mielőtt elkezdem, két fontos megjegyzés. Elsőként, a cikk alapvetően módszertanról szól, kevésbé élménybeszámoló, azzal egy másik írás fog foglalkozni. Ezzel együtt másodikként elengedhetetlennek érzem, hogy köszönetemet fejezzem ki a mentortársaimnak és az új ifjoncoknak. Előbbiek időt, pénzt beleáldozva és mindezt nem sajnálva tettek meg mindent a siker érdekében. Utóbbiaknak pedig az elképesztő lelkesedést, tiszteletet és az ezzel párhuzamos közvetlenséget köszönöm, amit az előző néhány hónapban tanúsítottak irányunkba.

Hodosi Péter
2020. augusztus 24.

Az utánpótlás fejlesztése 2. – a KOLIBRI-projekt

Májusban tett ígéretünknek megfelelően rendszeresítjük a beszámolókat az utánpótlásképzés terén indított programokról, eredményekről és kudarcokról is. A három hónapos publikációs hallgatásunk legörömtelibb oka az volt, hogy szóhoz sem jutottunk a nyáron a gyerekzsivajban.

András Imre
2020. augusztus 6.

Majorgémek és -szlemek III.

A major színtalálkozás megtalálása után a szlem felé vezető lépéseket taglaló háromrészes cikksorozatunk utolsó fejezete következik. A major indulás utáni major összeemelések után az összefoglalás zárja a sorozatot.
András Imre
2020. július 31.

Majorgémek és -szlemek II.

Sorozatunk második részében a 2-s magasságon kiderülő gémforszos nemes találkozással foglalkozom. Kétféle változatuk van. Az egyikben a válaszoló 2-es magasságon új színt mond, majd 2 majorral fixál. A másikban a válaszoló 2 szan Jacobyval azonnal fixálja az adut. Ezek a korai fixálások. Ne terheljük a memóriánkat, jussunk el a 3 majorig azonos módon, mindent kiderítve! Vagy az erős induló azonnal kérdezzen!
András Imre
2020. július 15.

Majorgémek és -szlemek I.

Nemrég összeállítottam egy terjedelmes irományt. A majorbeli találkozás utáni szlemekről szólt. Az anyag bőséges, apró ötleteket is tartalmaz, viszont egybefüggően már hosszú. 5 részre szabdaltam és megadom a tartalomjegyzékét. A rövid színű kiosztásokkal kezdek, majd a gémforszos majorbeli találkozással folytatom. Lényegében a 3 major magasságában jön el a döntés ideje. Majd vizsgálom a 19 figurapont körüli indulásokra adott majoremelést, illetve az indulótól adott majorcsatlakozásokat. A sorozatot három részben adjuk közre.

Hodosi Péter
2020. május 11.

Az utánpótlás fejlesztés lehetőségei – az online oktatás

Az új MBSZ-elnökség legfontosabb céljainak egyike az utánpótlás tudatos és lendületes fejlesztése belépő korosztálytól függetlenül. Ez a törekvés általánosságban része annak az összetett feladatnak, hogy a bridzsnek mint szellemi sportnak és szabadidős tevékenységnek mind kulturálisan, mind a sport világában nagyobb, érdemeihez méltóbb ismertséget kell szereznünk. Hosszú távon kell gondolkodni és programalapú tevékenységet végezni, de túl sok időt már nem lehet tervezésre, mérlegelésre fordítani, mert egyre égetőbb a helyzet.
András Imre
2019. december 18.

Aduk és kulcsok

Az alacsonyan kiderített major találkozáskor olyan licitrendszer kellene, mely információt ad: a ponterőről, a rövidségről, a kulcsok számáról, az ászok színéről és az elosztásról.
Homonnay Géza
2019. november 7.

Elhunyt Nikolits Tamás

Nagyon rendes, nagyon jólelkű ember volt. Élete középpontjában a bridzs állt, igen magas szinten művelte a játékot. Már huszonéves korában magyar válogatott volt, Gabos Gábor partnereként szerepelt első Európa-bajnokságán. A FÉSZEK, majd a Taurus csapat oszlopos tagja volt, sokszoros válogatott, 29 magyar bajnoki címénél csak Dumbovich Miklósnak és Kovács Mihálynak van több. A legutóbbi időszakban a GAMAX csapatot erősítette.
András Imre
2019. október 21.

A tréfás treff és a triviális transzfer

Az 1 major–2 treff pároslicit lehetne kétváltozatú. Transzfer 2 káróra és gyenge lap vagy általános gémforsz. A folytatás egyszerű, aki eltér, annak erős lapja van.
Fazakas Gergely
2019. szeptember 1.

Figyelni kellene a lányunkra

– Marcsikám, te láttad, kivel barátkozik a mi Lujzikánk?
– Igen, a múltkor is én engedtem be az egyiket, valami Botond. Sportoló, ha jól értettem. Csak a konyhából hallottam, mintha azt mondta volna, sprinter.
– Ezzel a magassággal? Maximum minisprinter. Én azt hallottam, hogy valami bokszoló. Hogy a bidding boxban járatos.