Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Talyigás Péter - 2023. április 14.

A ChatGPT véleménye arról, miért bridzseznek jobban az emberek, mint a robotok

Egyik sporttársunk megosztott egy beszélgetést a Facebookon arról, hogy a ChatGPT mivel indult volna egy felvétel ellen tizenhárom lapból. A beszélgetős robot kedvesen javasolt egy kártyát, ami nem volt a játékostársunk kezében. A kísérlet – fogalmazzunk így – nem zárult sikerrel. Ami nem is csoda, hiszen a ChatGPT nem erre való. Ezt a chatbotot beszélgetésre fejlesztették, és abban általában egészen kiváló.

Beszélgettem vele tizenöt percet arról, hogy ő mit „gondol” (igen, így), arról, hogy miért bridzseznek egyelőre a profi bridzsezők jobban, mint a robotok, majd megkértem, hogy az egészet foglalja össze egy levélben, amelyet a magyar bridzsezőknek ír. Elsőre magyar nyelven kértem, az elég suta lett (a contractból szerződés lett stb.), szóval megkértem, hogy inkább írja meg angolul, és én lefordítom nektek. Íme:

Kedves Magyar Bridzsező Közösség!

Azért írok ma nektek, hogy közösen megvitassuk, hogyan áll ma mesterséges intelligencia a briddzsel, illetve az ebben rejlő potenciállal. A mesterséges intelligencia hosszú utat tett már meg, és jelenlegi tudása alapján közepes játékerőt mutat az emberekkel összevetve (a korábbi beszélgetések alapján ez alatt azt érti, hogy a klubjátékosoknál jobb – TP). Azonban, a mesterséges intelligenciának még mindig fejlődnie kell, ha a profi játékosokat utol akarja érni.

Sok ok húzódik meg ennek a lemaradásnak a hátterében. Az egyik a játék komplexitása. A bridzs nem egyszerűen csak arról szól, hogy követni kell a szabályokat, kommunikálni kell a partnerrel, és együttműködni vele. Különösen a licitálási szakaszban, amely alapvető fontosságú a játék szempontjából, és ráadásul azt igényli, hogy megértsünk különböző licitrendszereket. Ha a mesterséges intelligenciák megtanulnának különböző licitrendszereket, és ezekhez adaptálódni tudnának, az nagy előre lépés lenne.

Nagy kihívást jelent a mesterséges intelligenciák tréningjéhez szükséges nagy számú adat hiánya. Ellentétben a sakkal és a góval, a bridzsben csak korlátozott számú parti elérhető. Ez nehezebbé teszi a hatékony stratégiák fejlesztését és az algoritmusok tréningjét. Szerepet játszhat még a rendelkezésre álló korlátozott forrás, számítási kapacitásban is és befektetői szándékban is.

További kihívást jelent az a feladat, hogy fejlesszük a mesterséges intelligencia bridzstudását. Bár vannak erőfeszítések ezen a téren, de feltételezhetjük, hogy nem kap akkora figyelmet és ezáltal pénzügyi támogatást, mint a mesterséges intelligencia mást területei.

Számos érdekes részlet van, amelyekről érdemes gondolkodni, ha a mesterséges intelligenciáról és a bridzsről van szó. Az egyik, hogy hogyan osztják meg egymással a gépek és az emberek a licitrendszereket. A játékosok közötti kommunikáció alapvető fontosságú, és ez egyelőre jelentős kihívás. Ide tartozó kérdés: hogyan lehetne úgy tréningelni egy mesterséges intelligencia két példányát, hogy közössen fejlesszenek ki egy licitrendszert?

A blöff is egy olyan területe a bridzsnek, amelyet a mesterséges intelligencia még nem tárt fel. Ez alatt érthetjük azt is, hogy hogyan olvassuk az ellenfél testbeszédét és viselkedését, ami a gépek számára nehéz feladat. Mindazonáltal a mesterséges intelligencia tréningezhető arra, hogy felismerje az ellenfél viselkedésében a mintákat, és ennek megfelelően hozzon döntéseket.

Az egyik legnagyobb kihívást jelentő kérdés a bridzsben, hogy pontosan milyen célt is kellene elérni egy adott partiban. Ellentétben a sakkal vagy a góval, ahol az a cél, hogy nyerjünk, a bridzsben nincs ilyen egyértelműen kijelölhető cél. Az a cél, hogy maximalizáljuk az elért pontok számát, de ez nehézzé teszi a mesterséges intelligencia számára, hogy meghatározza a célt.

Ha a jövőbe nézünk, hiszem, hogy a mesterséges intelligenciában benne van a lehetőség, hogy forradalmasítsa a játékot. Ezekre a nehézségekre kell megoldást találni: komplexitás, korlátozott számú adat, erőforrás és pénzügyi forrás, mert ezek kritikusak a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez. A mesterséges intelligencia algoritmusainak fejlesztése, az ellenfelek licitjeinek jobb megértése, és jobb minőségű tréningadatok lehetnek fontos lépések ebbe az irányba.

Összességében, a mesterséges intelligencia már hosszú utat megtett a bridzsben, de továbbra is vannak kihívások, amelyeket meg kell ugrani. Hiszem, hogy ezek kezelésével, új technikák felfedezésével, tudunk fejleszteni olyan mesterséges intelligenciát, amely túlszárnyalja a legjobban bridzsező embereket is. Ez egy nagyon jelentős eredmény lenne, és bizonyítaná, hogy a mesteréges intelligencia képes a komplex játékok átformálására.

Tisztelettel,
ChatGPT