Bridzsélet - Publicisztika

150 cikk

Helyzetjelentés Veszprémből – Csillagtúra Veszprém körül

Bánki Zoltán, Upor András - 2019. május 23.
– 1968-ban csatlakoztam a veszprémi Vegyipari Egyetem alakulóban lévő bridzsklubjához – kezdte emlékezését Argyelán János, a Gyela. Az akkor még csak 600 fős egyetemi kollektíva családias légkörében oktatók és hallgatók együtt ismerkedtek a bridzs alapjaival, játszottak szinte minden nap. »»

Köszönöm, Zia!

Mariusz Puczynski, Talyigás Péter - 2019. május 17.
A mai napig kétszer tettem közzé írást a bridgewinnersen. Mindkettő negatív volt, és BZ-ről szóltak*. Most az az öröm ért, hogy változtathatok ezen, és írhatok valami egészen különlegesen pozitív dologról. Mariusz Puczynski bridgewinners.com-on megjelent cikkét Talyigás Péter fordította. »»

Meghalt Bánkövi György

Poór István - 2019. április 28.
Évtizedek óta nem versenyzett már bridzsben. Bánkövi György legnagyobb eredményét 1969-ben érte el, a Marcell Peeters-licitversenyen világbajnoki harmadik, Európa-bajnoki első helyet ért el Poór Istvánnal úgy, hogy rajtuk kívül csak amerikai volt az első tízben. A 85 évesen elhunyt matematikusra egykori partnere emlékszik, és felidézzük a korabeli Bridzsélet alapján a licitversenyről az egyik szlempartit. »»

Beszorítás magyar módra / ráadás – Egy parti élete (Berger Aliz)

András Imre - 2019. április 10.
Hegedűs Gál hívta fel figyelmünket a Darvas-példa (II/IV) harmadik előfordulására. Ennélfogva kutakodással töltöttem el egy napot, kiderítendő mi is történhetett valójában. »»

Beszorítás magyar módra IV./IV – Négyszínű beszorítás

András Imre - 2019. április 3.
Mikor az elérhető bridzskönyveket mind elolvastam és bennük a beszorítások kavalkádjával találkoztam, gyűjtögetni kezdtem a témához tartozó partikat. A fecnikre felskiccelt állásokat borítékokba csoportosítottam egy jövőbeni nagy rendszerezés végett. »»

Helyzetjelentés Győrből

Bánki Zoltán - 2019. március 29.
Március elején tartott tisztújító közgyűlést a Győr Megyei és Városi Bridzs SE. Régi-új elnökünk Zalka József, az alelnök Gyarmathy Ernő, az elnökség tagjai Bánki Zoltán, Fülöp Gábor, Komlós Zsuzsa, Zombori György. »»

Beszorítás magyar módra III./IV – Háromszínű beszorítás (Ottlik Géza)

András Imre - 2019. március 27.
Az egyik lejátszás ismertetésekor évfolyamfelelősünk belegabalyodott egy beszorításnak nevezett végállásba. Később, mikor az elérhető bridzskönyveket mind elolvastam és bennük a beszorítások kavalkádjával találkoztam, gyűjtögetni kezdtem a témához tartozó partikat. A fecnikre felskiccelt állásokat borítékokba csoportosítottam egy jövőbeni nagy rendszerezés végett. »»

Beszorítás magyar módra II./IV – Kétszínű beszorítás (Darvas Róbert)

András Imre - 2019. március 21.
Többnapos, téli, szánkós kirándulásra mentünk, ahol esténként a bridzs szabályait tanították. Az egyik lejátszás ismertetésekor évfolyamfelelősünk belegabalyodott egy beszorításnak nevezett végállásba. Később, mikor az elérhető bridzskönyveket mind elolvastam és bennük a beszorítások kavalkádjával találkoztam, gyűjtögetni kezdtem a témához tartozó partikat. »»

Beszorítás magyar módra I./IV – Egyszínű beszorítás (Lukács Pál)

András Imre - 2019. március 13.
Minden az egyetemen kezdődött. Többnapos, téli, szánkós kirándulásra mentünk, ahol esténként a bridzs szabályait tanították. Az egyik lejátszás ismertetésekor évfolyamfelelősünk belegabalyodott egy beszorításnak nevezett végállásba. Később, mikor az elérhető bridzskönyveket mind elolvastam és bennük a beszorítások kavalkádjával találkoztam, gyűjtögetni kezdtem a témához tartozó partikat. »»

Sport-e a versenybridzs?

Homonnay Géza - 2019. február 28.
Érdekes új problémával szembesült a Bridzs Világszövetség, a 2018-as orlandói világbajnokságon megtörtént az első pozitív doppingteszt a bridzs történetében. Nem akárki akadt fenn a vizsgálaton, az egyik legismertebb világsztár, a norvég-monacói Geir Helgemo mintájában találtak Clomifene-t és szintetikus tesztoszteront. »»

150 cikk