Bridzsélet - Publicisztika

150 cikk

Majorgémek és -szlemek I.

András Imre - 2020. július 15.
Nemrég összeállítottam egy terjedelmes irományt. A majorbeli találkozás utáni szlemekről szólt. Az anyag bőséges, apró ötleteket is tartalmaz, viszont egybefüggően már hosszú. 5 részre szabdaltam és megadom a tartalomjegyzékét. A rövid színű kiosztásokkal kezdek, majd a gémforszos majorbeli találkozással folytatom. Lényegében a 3 major magasságában jön el a döntés ideje. Majd vizsgálom a 19 figurapont körüli indulásokra adott majoremelést, illetve az indulótól adott majorcsatlakozásokat. A sorozatot három részben adjuk közre.

»»

Az utánpótlás fejlesztés lehetőségei – az online oktatás

Hodosi Péter - 2020. május 11.
Az új MBSZ-elnökség legfontosabb céljainak egyike az utánpótlás tudatos és lendületes fejlesztése belépő korosztálytól függetlenül. Ez a törekvés általánosságban része annak az összetett feladatnak, hogy a bridzsnek mint szellemi sportnak és szabadidős tevékenységnek mind kulturálisan, mind a sport világában nagyobb, érdemeihez méltóbb ismertséget kell szereznünk. Hosszú távon kell gondolkodni és programalapú tevékenységet végezni, de túl sok időt már nem lehet tervezésre, mérlegelésre fordítani, mert egyre égetőbb a helyzet. »»

Aduk és kulcsok

András Imre - 2019. december 18.
Az alacsonyan kiderített major találkozáskor olyan licitrendszer kellene, mely információt ad: a ponterőről, a rövidségről, a kulcsok számáról, az ászok színéről és az elosztásról. »»

Elhunyt Nikolits Tamás

Homonnay Géza - 2019. november 7.
Nagyon rendes, nagyon jólelkű ember volt. Élete középpontjában a bridzs állt, igen magas szinten művelte a játékot. Már huszonéves korában magyar válogatott volt, Gabos Gábor partnereként szerepelt első Európa-bajnokságán. A FÉSZEK, majd a Taurus csapat oszlopos tagja volt, sokszoros válogatott, 29 magyar bajnoki címénél csak Dumbovich Miklósnak és Kovács Mihálynak van több. A legutóbbi időszakban a GAMAX csapatot erősítette. »»

A tréfás treff és a triviális transzfer

András Imre - 2019. október 21.
Az 1 major–2 treff pároslicit lehetne kétváltozatú. Transzfer 2 káróra és gyenge lap vagy általános gémforsz. A folytatás egyszerű, aki eltér, annak erős lapja van. »»

Figyelni kellene a lányunkra

Fazakas Gergely - 2019. szeptember 1.
– Marcsikám, te láttad, kivel barátkozik a mi Lujzikánk?
– Igen, a múltkor is én engedtem be az egyiket, valami Botond. Sportoló, ha jól értettem. Csak a konyhából hallottam, mintha azt mondta volna, sprinter.
– Ezzel a magassággal? Maximum minisprinter. Én azt hallottam, hogy valami bokszoló. Hogy a bidding boxban járatos. »»

1 treff–(1 káró)–?

András Imre - 2019. július 29.
A licithelyzet: 1 treffel indulunk, 1 káróval közbeszólnak. Az 1-es magasságú válaszok az induló partnerétől legyenek transzfer licitek, a többi licit nagyjából az eredeti tartalommal bír. »»

Gasztro-konvenció – Pécsi, siklósi emlékek

Bánki Zoltán - 2019. július 8.
Régebben, úgy 30-50 éve négynapos versenyek voltak. Az utazás többnyire vonattal történt, a pécsiek elintézték a különkocsit, ott már csütörtök délelőtt „megkezdődött a verseny”. Kocsival is sokan érkeztek, akkor még 202 km volt Pesttől Pécs, nem volt autópálya. Mióta van, azóta 260 km az út. A dunakömlődi halászcsárda halászlevével, pogácsájával biztos pontként szolgált odafelé is, meg hazáig is. Jönnek elő a pécsi emlékképek, sorra. Séta a belvárosban, vásárlás a Nádorral szembeni delikáteszben, így estére megvan a muníció a szállodaszobai elemzéshez. »»

Elhunyt Rosenkranz György (1916–2019)

Gulyás Dániel - 2019. június 25.
Talán Magyarországon kevéssé ismert Rosenkranz György neve, a bridzsezők és az orvosok számára sokat jelent. Ha bridzsezők vagyunk, annyit elég mondani, hogy Rosenkranz-rekontra, esetleg ROMEX-rendszer, és máris sokan bólogatnak. 15 bridzskönyv fűződik a nevéhez, és számos amerikai bajnokságon szerezett győzelmet és nagy hírnevet. »»

Meghalt Kovách Tibor, a Budaörsi Bridzsklub alapítója

Kovács Gergely - 2019. május 24.
A Budaörsi Bridzsklub mély fájdalommal tudatja, hogy életének 82. évében meghalt alapító elnökünk, tiszteletbeli elnökünk, Kovách Tibor. Évtizedek óta súlyos egészségügyi gondok sújtották, de zokszó nélkül, töretlen akarattal és derűlátással fáradhatatlanul mindig beleállt minden küzdelembe. Sok-sok menetes, embert próbáló csata volt, ezt az utolsót már bírta. »»

150 cikk