Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kelen Károly - 2022. március 26.

Hosszú kihagyás után egyenest a nemzetközi porondra: interjú Tichy Eszterrel

A magyar női válogatott az európai selejtezőn öt játékossal hatodik helyen jutott a világbajnoki mezőnybe. Hegedüs Orsolyához, Lajos Hankához, Szűcs Villőhöz, Tichy Eszterhez és Zalai Ágneshez Fischer Brigitta csatlakozott a világbajnokságra. Tichy Eszter mondta el, hogyan készülnek, és mit várnak a versenytől.

– Mi a cél?
– Bejutni a legjobb nyolcba! (Persze itt is mosolyog: Tichy Eszter a Bridzsélet 2021 magazin címlapfotózásán és a címlapon– Fotók: Lékó Tamás)

– Örülök, hogy ezt mondod, nagyon szurkoltunk a selejtezőn, hogy sikerüljön a továbbjutás. A csapat egyébként végig jól állt, biztosan szerezte meg a hatodik helyet.
– Miért ne sikerülne ugyanígy a továbbjutás a vébén is?! A selejtezőn kiderült, hogy tudunk folyamatosan megfelelő színvonalon játszani, nagyon remélem, hogy Olaszországban folytatódik a trend.

– Eszter, te úgy tizenöt évvel ezelőtt abbahagytad a játékot, pedig már akkor válogatott voltál. Talán három éve tértél vissza. Hogy történt ez?
– Úgy éreztem, hogy mindent elfelejtettem. Klubversenyekre kezdtem járni különféle partnerekkel. Mezei Kati és a többiek sokat segítettek nekem a Palatinusban. Hamar kiderült, hogy visszajön a tudás. Szerencsére befogadtak a régi barátok, most meg már a világbajnokságon játszhatok.

– Ahogy a nyílt csapat először jutott ki a Bermuda-kupára, a női is először játszik a Velence-kupán!
– Nekem mondod?! Izgulok is rendesen. De ez nem baj, csak jót tesz a játékomnak.

– A selejtezőn öten játszottatok, aztán hívtátok Fischer Brigittát, hogy csatlakozzék. Kialakult a három páros, vagy lesz keresztbejátszás is?
– Három pár játszik majd: Hanka és Villő, Orsi és Brigi, Ági és én.

– Hogyan készültetek?
– Hanka és Villő együtt, mi négyen is sokat játszva és elemezve. Esténként összejöttünk, és a párosbajnokság összes játszmáját végigbeszéltük.

– Felkértétek Talyigás Pétert kapitánynak. Ő állítja össze a csapatot, vagy lesznek megbeszélések menet közben is?
– Mindent megbeszéltünk előre. Azt hiszem, Péter már össze is állította, hogy az első két napon mi lesz a leülés. Aztán majd meglátja.

– Mit kellett megbeszélni? Milyen szempontok döntöttek?
– Például, hogy ki szeret délelőtt játszani.

– És ki szeret?
– Mindenki, csak én nem…

– Ahogyan a nyílt csapatban, nálatok is kétféle licitfilozófia érvényesül.
– Hanka és Villő az úgynevezett ifirendszert játssza miniszannal és transzferrel a legalább dublót ígérő 1 treff indulásra, a másik két páros standardot játszik, eléggé sok kidolgozott konvencióval.

 Fischer Brigitta, Hegedüs Orsolya, Zalai Ágnes, Szűcs Villő, Lajos Hanka, Tichy Eszter

– Amíg beszélgetünk, végig fülig ér a szád! Az egész csapatban ilyen jó a hangulat?
– Persze. Szerintem rá vagyunk hangolódva egymásra, és nagyon készülünk a világbajnokságra. Nyilván lesznek nehéz pillanatok is, de el vagyunk szánva arra, hogy túléljük őket. Megállapodtunk abban, hogy a nap folyamán egyáltalán nem beszélgetünk egymással a bridzsről. Bármi történik, bármilyen probléma adódik, csak vacsora közben és után hozzuk szóba. Biztos vagyok benne, hogy ehhez fogjuk tartani magunkat.

– Mennyire ismeritek az ellenfeleket?
– Én kiestem a nemzetközi életből, de Brigi, Ági és Orsi sokuk ellen játszott a nagy versenyeken. Hanka és Villő meg az ifikkel találkozott a junior Eb-n és vébén.

– A selejtezőből csak kilenc csapat került ide, de azóta a visszalépések miatt újabb öt európai válogatott csatlakozott a mezőnyhöz, ami így erősebb lett. Nehezebb lesz a dolgotok.
– Megelőztük őket a selejtezőn, most is sikerülhet.

A világbajnoki selejtezőn a második fordulóban Észtország ellen játszották azt a leosztást, amit Eszter szívesen mutat meg. Nagyszlemet mondani mindig élmény egy bridzsezőnek. Pláne egy fontos versenyen, és pláne, ha az ellenfél még a kisszlemet sem mondja be: a másik asztalon az észt páros leállt 5 pikkben. Tichy Eszter és Zalai Ágnes viszont 7 pikket licitált.

Ági szerencsére 18-nak értékelte csupa ász-királyból álló 17 pontját. A 2 szan viszonválasz után pedig Eszternek módjában állt mindent megtudni, amire szüksége volt. A 4 szan római kulcslap Blackwood (RKBC) kérdés, azaz a válaszoló azt közli, hogy a négy ász és az adu király közül hány van nála. Az 5 treff 0 vagy 3 kulcslapot mutatott, az 5 szan nagyszlemre invitált, amire a 6 treff ígérte a treff királyt, és nem tagadta, hogy van még másik királya is. A 6 káró a káró királyt, a 6 kőr a kőr királyt mutatta be. Kelet a nagyszlem kontrájára kopogott, és közölte, hogy kőr kezdést kér. De hogy mit akart vele, sosem fog kiderülni.

Tichy Eszter: „Az ilyen helyzetet nagyon szeretem. A licit végén el tudtam számolni tizenháromig. Hat adu, három ász-király, az tizenkettő. És ha 4–2-nél nem rosszabb a kőr, magasodik a szín ötödik lapja. De az is elég lehet, ha partneremnek három treffje és két kárója van, mert akkor kárót lophatok a rövid aduból. Ennél jobb nagyszlem nem is kell!”

A női csapat Hungarian Venice Cup Team néven csinált egy Instagram-profilt, ott érdemes követni a velük történteket.

 


További cikkek ebben a témában