Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Magyar Ádám - 2022. július 2.

Eric Laurant: aki most csal, az nagyon hülye – interjú az EBL új elnökével

Mint arról korábban a Bridzsélet is beszámolt, a holland Eric Laurant-t, az Európai Bridzs Liga (EBL) eddigi kincstárnokát választották a szervezet elnöknek a madeirai felnőtt Európa-bajnokságon tartott tisztújító közgyűlésen. A magyar szövetség főtitkára, Magyar Ádám nemzetközi versenybíróként vett részt az Eb-n, és azon melegében interjút készített az új európai elnökkel. Közvetlenül az után beszélgettek, hogy Hollandia nyílt válogatottja megnyerte az Európa-bajnokságot.

A tisztújítással ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

– Hadd gratuláljunk elsők között az elnökké választásához!
– Köszönöm.

– Elsőként adódik a kérdés: kicsoda Eric Laurant, az EBL új elnöke?
– 62 éves vagyok, és 17 éves koromban kezdtem bridzselni. Azután saját IT-vállalkozásba kezdtem, és nem töltöttem sok időt a játékkal. Amikor azonban eladtam a cégemet 2002-ben, szabad emberré váltam, és két évvel később már a holland szövetség elnökségében voltam. Kilenc évet töltöttem a holland olimpiai bizottság tagjaként. Itt ez a háromszor három év volt a maximum, amit tölthettem, ezért mennem kellett. Végül 2012-ben megválasztottak az EBL végrehajtó bizottságába, ahol az utolsó négy évet már kincstárnokként dolgozhattam. És most én lettem az elnök.

– Jól játszik?
– Hogy őszinte legyek, amikor elkezdtem, fanatikus voltam, és az volt az álmom, hogy a holland nyílt csapatban szerepelhessek. De ehhez nem voltam elég tehetséges.

– Pedig akkor most Európa-bajnok lehetne!
– Igen, tudom, de ez a csapat nálam sokkal jobb játékosokból áll. Bár azért csapatban és párosban is a legmagasabb osztályban játszom Hollandiában. Szóval azért ismerem a játékot, de nem annyira mint ők.

– Elnökként mik a tervei? Mit szeretne elérni?
– Komoly bajban vagyunk mi is, és a nemzeti szövetségek is a járvány miatt. A szövetségek sok tagjukat elvesztették, ami nekik bevételkiesés, és nekünk is az, mert a szövetségek a tagjaik után fizetnek díjat az EBL-nek. Erre megoldást kell találnunk. Négy éve Jan Kamras (az eddigi elnök) és én pénzügyi tudatossági programot kezdtünk, és mindenhol csökkentettük a költségeinket, ahol tudtuk. Ez szerintem már nem folytatható, ezért valahonnan új bevételeket kell találnunk. Így az új végrehajtó bizottságnak nemcsak a bridzs fejlesztésén kell dolgoznia, hanem szponzorok bevonásán és szponzori programok végrehajtásán is. És azon is, hogy a szövetségek visszaszerezzék tagjaikat, akik közül sokan most csak online játszanak.

– Ez erősen gazdasági megközelítésnek hangzik.
– Az is. Mert ez az, amin a következő években dolgoznunk kell. Volt most egy közgyűlésünk, ahol a szövetségek képviselői azt mondták, hogy ha az EBL-nek van egy megtérülési terve az Eb-ről, akkor ebbe a nemzeti szövetségeket is be kell vonni. Mert egy szigetre jönni nagyon költséges (bár azért Madeira még mindig olcsóbb, mint Észak-Európa). De figyelembe kell vennünk, hogy vannak szövetségek, amelyek nem tudják kifizetni a nevezési díjat vagy az utazási költségeket. Erre megoldást kell találnunk.

– Lehet az az online játék például?
– Hát, tavaly nyáron a világbajnokságra  online selejtezőket hirdettünk meg. Ez volt az első ilyen, és remekül sikerült. De ez sem volt ingyen, mert független megfigyelőket kellett küldenünk minden országba, ez is 60 ezer euróba került. Igen, nem annyiba mint itt Madeirán, de hát az emberek szeretik élvezni a helyi időjárást, ételeket, és minden mást. Az biztos, hogy mindenre nyitottnak kell lennünk, és semmit nem utasíthatunk el.

– Hatalmas botrányok voltak a csalásokból nemrég. Most már kevesebbet csalunk?
– Igen. A legmagasabb szinteken biztosan. Aki most a legmagasabb szinteken csal, az azt hiszem, nagyon hülye. A világ összes topjátékosának összes online partiját regisztráljuk, és statisztikákat gyártunk ezekből. A vizsgálóbizottság, ha furcsaságokat tapasztal, jelenti ezeket, és további vizsgálatokat javasol, melyeket kivétel nélkül elvégzünk. Nem titok, néhányan még most is csaltak, de azt hiszem ők most otthon sajnálkoznak.

– Az EBL-versenyei is felborultak a járvány miatt. Vissza fog térni ez a normális kerékvágásba? Terveznek esetleg valami újat?
Igen, minden visszatér majd. A páros években lesz a nemzeti Eb, a páratlanokban pedig a nyílt. A 2023-as nyílt Eb helyszínét még nem tudjuk, de tárgyalások már folynak erről.

– Van erre már tervezett helyszín?
– Terv mindig van, de erről jelenleg még nem mondhatok többet. Az emberek például szeretik a Cote d’Azur-t, Dél-Spanyolországot és Portugáliát a klíma és az olcsóság miatt, és Közép-Európát is, mert az akár autóval is megközelíthető. Skandináviában, Tromsőben például nagyon jó ifi Eb-t csináltunk, de az a többségnek nagyon drága volt.

– Mit gondol az új fejlesztésekről? Mint tudja, Magyarországon már nagyon sok versenyt már tableten játszunk.
– Ez nagyon érdekes fejlesztés. Az EBL kapcsolatban van a LoveBridge-zsel, sőt, a veldhoven-i ifi Eb-n idén júliusban már az ő tableteiket fogjuk használni, de csak a licithez. Ez egy nagy lépés.

– Az online világbajnoki kvalifikációs verseny a RealBridge rendszerén is nagy lépés volt.
– Igen, de akkor nem volt választásunk. Ha nincs választásunk, muszáj nagyot lépnünk. Ha van választásunk, akkor az a kérdés, hogy a játékosok mit szeretnének.  Mi azt gondoljuk, hogy a tabletes licitnek rengeteg előnye van: nem kell licitdoboz, BridgeMate és tálca, és sokkal pontosabb információnk van. Rögtön a licit végén az egész licit az EBL eredményszámító rendszerébe kerül, így mindenki, aki bármikor megnézi a partit, láthatja majd a licitet is. Ez egy nagy lépés előre, de látnunk kell, mik ennek a költségei, és hogy megengedhetjük-e ezt magunknak minden versenyünkön.