Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

András Imre
2019. március 27.

Beszorítás magyar módra III./IV – Háromszínű beszorítás (Ottlik Géza)

Az egyik lejátszás ismertetésekor évfolyamfelelősünk belegabalyodott egy beszorításnak nevezett végállásba. Később, mikor az elérhető bridzskönyveket mind elolvastam és bennük a beszorítások kavalkádjával találkoztam, gyűjtögetni kezdtem a témához tartozó partikat. A fecnikre felskiccelt állásokat borítékokba csoportosítottam egy jövőbeni nagy rendszerezés végett.
András Imre
2019. március 21.

Beszorítás magyar módra II./IV – Kétszínű beszorítás (Darvas Róbert)

Többnapos, téli, szánkós kirándulásra mentünk, ahol esténként a bridzs szabályait tanították. Az egyik lejátszás ismertetésekor évfolyamfelelősünk belegabalyodott egy beszorításnak nevezett végállásba. Később, mikor az elérhető bridzskönyveket mind elolvastam és bennük a beszorítások kavalkádjával találkoztam, gyűjtögetni kezdtem a témához tartozó partikat.
András Imre
2019. március 13.

Beszorítás magyar módra I./IV – Egyszínű beszorítás (Lukács Pál)

Minden az egyetemen kezdődött. Többnapos, téli, szánkós kirándulásra mentünk, ahol esténként a bridzs szabályait tanították. Az egyik lejátszás ismertetésekor évfolyamfelelősünk belegabalyodott egy beszorításnak nevezett végállásba. Később, mikor az elérhető bridzskönyveket mind elolvastam és bennük a beszorítások kavalkádjával találkoztam, gyűjtögetni kezdtem a témához tartozó partikat.
Homonnay Géza
2019. február 28.

Sport-e a versenybridzs?

Érdekes új problémával szembesült a Bridzs Világszövetség, a 2018-as orlandói világbajnokságon megtörtént az első pozitív doppingteszt a bridzs történetében. Nem akárki akadt fenn a vizsgálaton, az egyik legismertebb világsztár, a norvég-monacói Geir Helgemo mintájában találtak Clomifene-t és szintetikus tesztoszteront.
Bárczy Tamás
2019. február 7.

Unalom

Bellamy, a könyvelő fáradt volt. Ma este lement már 31 parti, csak egy volt hátra. Örült neki. Remélte, csak valami egyszerű feladat vár rá, az esze már máshol volt. A cégnél audiotorok járkáltak ki és be, a feleségével reggel összekapott az anyósa szülinapi ajándékán, a gyerek állandóan nyúzza egy új mobiltelefonért, és még a versenyterem büféjében a ma esti kávé is pocsék volt. Nyugaton ült, ahogy szokott. Kivette a lapokat a tokból, és örült, hogy nem lesz komoly dolga.
Nagyiván Gábor
2019. február 4.

Nagyszlem a tankönyvből

Minden hónap első napján ingyen lehet játszani a robottal a BBO-n. Ezt a lehetőséget néha kihasználom és beülök egy IMP-terembe, ahol 16 asztalon játsszák ugyanazokat a partikat. Az élő játékosok általában Délre ülnek és három robot lesz az ellenfél (igen, néha a partner robot is az), ezért én is ezt az égtájat szoktam választani, különösen azért, mert bridzsrejtvényeknél a leggyakrabban Dél a felvevő.
Gál Péter, Fekete István, Konk
2019. január 28.

Mesterpont 2018

A bridzstársadalom nagy örömére újra nyomtatott Bridzsélet került a karácsonyfa alá. A szerkesztők, cikkírók, fényképészek remek munkát végeztek. A 2018-as év áttekintésekor a mesterpontokat sem felejtették el, de a december 6-i lapzárta nem tette lehetővé a végleges listák közreadását.
Kelen Károly
2018. december 31.

Három nagyszlem, amelyik megváltoztatta a bridzs történetét

A kontraktbridzs története tele van izgalmakkal. S nagyon jó rájuk emlékezni. Sebes Gábornak köszönhetjük, hogy a bridzs.hu-n ma böngészni lehet a Bridzsélet minden megjelent számát. Ha hozzávesszük a digitális cikkeket is, éppen a hatvanadik évfolyam utolsó cikke lehet ez. Legyen szilveszteri ajándék ez a három leosztás. A régi motorosok kettőt nyilván ismernek közülük, a harmadikat – sorrendben az elsőt – a The Bridge World legutóbbi számából puskáztam.
Szilágyi László
2018. december 23.

Janka és az undok törpék

Szombatonként gyakran uzsonnázom és persze bridzsezem a törpéknél. Maguk közé valónak tartanak, néha Törpének is hívnak. Na jó, a felvevőjátékomról nincsenek nagy véleménnyel, szerintük túl pazarlóan bánok a kis lapokkal. Ha együtt étkezünk, a nyolcadik teríték pontosan olyan pici, mint a másik hét, emiatt én kb. tizennégyszer szoktam repetázni. Kicsit emlékeztet ez engem az indonéz reistafelre.
Magyar Ádám
2018. november 28.

E-zsűri – Elektronikus szabályproblémák

Jelenleg a világon egyedül Magyarországon folyik az elektronikus bridzs komoly tesztje – és az újfajta játékhoz a szabályait is meg kellett alkotnunk. Azelőtt minden könnyen ment: a WBF szabályalkotó bizottsága minden 7-tel végződő évben átírta a szabályokat (néha kevésbé, néha jobban), mi pedig lefordítottuk és alkalmaztuk. E-bridzsre viszont nem létezik szabályozás, nem volt mit lefordítani, így kénytelenek voltunk írni magunknak valamit. Azt, hogy ez tökéletes és végleges lett, nem állítom, a cél azonban az volt, hogy egy tesztfázisban lévő rendszerhez használható és tesztelhető szabályrendszert alkossunk. Ebben a cikkben bemutatom, hogy milyen szabályokat és miért hoztunk, és milyen tapasztalatokat szereztünk az első teszten, az OIMP döntőjén.