Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Bánki Zoltán - 2019. március 29.

Helyzetjelentés Győrből

Március elején tartott tisztújító közgyűlést a Győr Megyei és Városi Bridzs SE. Régi-új elnökünk Zalka József, az alelnök Gyarmathy Ernő, az elnökség tagjai Bánki Zoltán, Fülöp Gábor, Komlós Zsuzsa, Zombori György.

A legnagyobb létszámú vidéki klub vagyunk a több mint 70 fős taglétszámmal. Teszünk is ezért, rendszeresen tartunk tanfolyamokat, korábban Vaday Péter, majd Bánki Zoltán, újabban Both Zoltán. A rossz hír az, hogy leginkább középkorúak, friss nyugdíjasok érdeklődnek a játék iránt. Tavaly viszont 6-8 fiatal is jelentkezett a kezdő tanfolyamra, ők azóta is rendszeresen járnak a klubba. (Győrdögök: Hájos László, Horváth Károly, Szalár Zoltán, Gyarmathy Ernő, Baji Mihály. A képről hiányzik Vétek Lajos)

A hangulat – talán túlzottan is – kiváló a keddenkénti klubnapunkon a Zöldfa étteremben. A színvonal a szűk elitet leszámítva nem magas. Két osztályban páros bajnokságokat, tavasszal és ősszel a GS Ablak csapatbajnokságot is tartjuk a heti villámpárosok helyett, mellett.

Minden évben megrendezzük a Vaday-kupát, amelyet egykori alapító tagunkról neveztünk el. Eltávozott sporttársainkra emlékezve időnként tartunk más emlékversenyeket is. Kapósak vagyunk a környéken: Szombathelyről, Mosonmagyaróvárról, Tatabányáról, Bicskéről, Komáromból, Budapestről is járnak hozzánk rendszeresen. Veszprémi barátaink egy kivétellel elmaradoztak: ott már a jövő bridzsklubja készül, komoly technikai háttérrel, lelkes szervezőkkel. (Sün: Bánki Zoltán, Kovács György, Balogh Szabolcs, Biborka Tamás)

Mint minden egyesület, mi is évente közgyűlést tartunk, amit zenés-táncos buli követ. (Jellemző momentum: a tagság többsége a tánc helyett is inkább bridzsel ilyenkor.) A lányok sütiket hoznak, a fiúk italokat. Az egyesület hozzájárul a vacsorához, így minden résztvevő olcsón eheti a Zöldfa étterem finomságait.

Továbbfejlődésre csak kevesen hajlandók nálunk. A többség „jól elvan”. Tervezett haladó tanfolyamaink kudarcba fulladtak, inkább klubéletet élünk, mint egyesületit. Barátságok szövődnek, többen itt találtak párra. Láttunk több pici gyereket, akik először az anyjuk ölében ülve bridzseztek, de mára már szép bridzskarriert futottak be. (Zalka József elnök és klubon kívül is versenyző hölgyeink: Jakatics Márta, Kadler Éva, Komlós Zsuzsa és Sörös Edit)

Klubunk tagsága jó példa a mondásra: „a bridzsezők 70 százaléka jobban játszik a partnerénél”.

A március 22–24. közt megtartott siófoki vidékbajnokságon a Győrdögök csapattal (Komlós–Zalka, Gyarmati–Vétek Lajos), valamint Sörös Edit és Bánki Zoltán meghívottként másik csapatokban képviselte a győri színeket. Eredményesek voltunk, a csapaton 4. és 6. hely, a pároson a 2. hely lett győri érdekeltségűeké.

24. leosztás

A partiban 12-t lehet pikkben ütni, de a felvevő a tizenharmadik ütésért megpróbálta ingyen beszorítani Északot treffben és kőrben, miután kárót lopott, majd lehívta összes káróját és aduját. Észak azonban a négyes hosszúságú treffjét tartotta, eldobta összes kőrjét. 12 asztalon pikk volt a felvétel, egy asztalon pedig szanzadu. Dél helyén senki sem kezdett kőrrel, és hét felvevő tudta elvinni az összes ütést az álbeszorítással.

A parti másik érdekessége, hogy csak hat pár jutott el a 12 ütéses gémig.

Klubunk 32 fővel készül egy háromnapos őszi brünni kirándulásra. Csak azért ennyien, mert nincs több hely. Persze nem csak kirándulgatunk, hanem szeretnénk bridzsezni is, lehetőség szerint cseh, vagy szlovák partnerekkel. Jó a kapcsolatunk a szlovákiai bridzselőkkel is.

Emellett tervbe vettünk egy másik csoportos részvételt is, az egyik balatoni bridzsrendezvényen.
Szeretettel várunk minden bridzsezőt a nyári hagyományos Szent László-kupa párosversenyünkön!