Bridzsélet - Publicisztika

150 cikk

A törpék BAM-versenyre készülnek

Szilágyi László - 2016. május 25.
Kedves Tudor!

Nemrégiben ismét Kassán jártam bridzsversenyen. Egy játszmát elrontottam, és erről rögtön eszembe jutottál. Pontosabban nem egy játszmát rontottam el, de erről eszembe jutottál. Szóval nem az elrontásról, na!
»»

Válogatott történetek, Eb 2016 – A nyílt csapat

Talyigás Péter - 2016. május 20.
Tavaly ősszel zűrös körülmények között, ad hoc felállással és rendkívül kis különbséggel megnyerte a válogató versenyt a Dumbovich Miklós–Winkler Gábor, Kemény György–Szalka Tamás, Szalay György–Szilágyi László összeállítású csapat. A válogató zűrös volt, mert Dumbovich (előre egyeztetetten) nem tudott részt venni a vasárnapi játéknapon, Szilágyi pedig váratlan egészségügyi problémák miatt csak egészen kevés partit játszott, azt is szombaton. Noha a frissen kialakított Kemény–Szalka pár jól bírta a gyűrődést, a feszültség közöttük is tapintható volt. Végül mindenki összeszedte magát, és minimális mértékben ugyan, de az ad hoc Szalay–Winkler párral megnyerték a válogatót a Hegedűs Gál–Szegedi Balázs, Marjai Péter–Szabó Csaba négyes ellen. »»

A szlemválasztó 5 szan konvenció – Vikor-szlemlicitek VI.

Vikor Dániel - 2016. április 17.
Ez az egyik leghasznosabb konvenció az alkalmi párok számára, de nélkülözhetetlen az állandó párok számára is, hogy mondjunk 5 szant abból a célból, hogy megtaláljuk a megfelelő szlemet minden olyan szituációban, ahol vagy túl magasan kéne színt választanunk egy szlemfelvételhez, vagy választani szeretnénk az adu és a szan közt, vagy úgy érezzük, hogy félrement a licitünk. »»

4 szan kvantitatív ászkérdés – Vikor-szlemlicitek V.

Vikor Dániel - 2016. március 29.
A 4 szan kvantitatív szleminvit olyan fegyver, amit szinte minden jó játékos használ, ám fontos tisztázni néhány kérdést ebben a helyzetben. A legfontosabb az, hogy pontosan kell tudnunk, mikor adunk passzolható 4 szan kvantitatív szleminvitet. »»

Cseppkő

Varga István - 2016. március 14.
1977-ben, amikor egyetemi éveim vége felé elkezdtem a versenyszerű bridzsezést, természetesen még alig ismertem a legjobb magyar játékosokat, de ez a helyzet egy-két év alatt megváltozott. Voltak olyanok, akiknek a nevét csak a jó játékuk miatt tanultam meg, de néhányan mással is kitűntek. Utóbbi kategóriába tartozott az akkor már a negyvenhez közelítő Csepeli Miklós is, akire finoman elhelyezett szarkasztikus megjegyzései hívták fel a figyelmemet. »»

Az opcionális minorászkérdés – Vikor-szlemlicitek IV.

Vikor Dániel - 2016. február 18.
Az opcionális minorászkérdés (ORKC) nagyon hatékony konvenció, de igen önveszélyes, ha nem megfelelően kidolgozva játsszuk. A legfontosabb abban megegyezni a partnerrel, hogy melyik 4 minor licitünk ORKC, és melyik nem. Sok pár abban állapodik meg, hogy minden ilyen szituáció ORKC, de ez káoszhoz vezethet.
»»

A kulcslicitek – Vikor-szlemlicitek III.

Vikor Dániel - 2016. február 11.
A kulcslicitek célja a szlem felé menő licitsorozatokban színtalálkozás esetén a fedettség kilicitálása. Amikor van adu, az aduszínünk 3-as magassága felett kulcslicitek segítségével tisztázhatjuk, hogy minden külső színünk fedett-e.
»»

A preferáltfigura-kérdés – Vikor-szlemlicitek II.

Vikor Dániel - 2016. január 21.
A szerző hatrészes sorozatában a szlemliciteket veszi nagyító alá. Több licitjavaslata saját fejlesztés, ahogy a most taglalt módszer is, a cél természetesen mindig a leghatékonyabb szlemfelderítés. A második rész a preferáltfigura-kérdést mutatja be. »»

A kickback RKC ászkérdés – Vikor-szlemlicitek I.

Vikor Dániel - 2016. január 14.
A szerző hatrészes sorozatában a szlemliciteket veszi nagyító alá. Több licitjavaslata saját fejlesztés, a cél természetesen mindig a leghatékonyabb szlemfelderítés. Elsőként a kickback RKC ászkérdés kerül terítékre. »»

Egy sima szlem

Varga István - 2015. december 20.
Néhány héttel ezelőtt az egyik csoportomnak egy parti kapcsán az ellenvonal lapjainak kiszámolásáról beszéltem. Ez egy nagyon érdeklődő, nyitott társaság, mindig kapok tőlük érdekes kérdéseket. Most például azt kérdezték, tudnék-e mutatni nekik egy olyan leosztást, ahol ilyesmire volt szükségem. Ekkor jutott eszembe egy régebbi parti, amelyet tán már húsz éve játszottam. Az eltelt idő miatt persze biztosan lesznek pontatlanságok ebben az írásban. »»

150 cikk