Bridzsélet - Publicisztika

150 cikk

A bridzs magyar szaknyelve 2017-ben

Varga István - 2017. június 19.
Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan beszélünk szeretett játékunkról mostanság, azaz 2017-ben. Nem bridzsszakmai kérdések kerülnek terítékre, nem is az, hogy miként népszerűsítjük a bridzset a magyar társadalomban (mert ugye azért teszünk ilyesmit is), hanem pusztán csak az, hogy milyen kifejezéseket használunk, illetve az, hogy mit gondolok én erről, esetleg mit javaslok, kitérve persze a bridzs szakszavainak általam preferált írásmódjára is.

»»

Ha megkontrázzák a Jacoby-transzferünket

Vikor Dániel - 2017. március 13.
Gyakran megtörténik, hogy a Jacoby-transzferünket megkontrázzák. A legtöbb játékos úgy kezeli ezt a helyzetet, hogy nem vesz tudomást a kontráról, vagy a transzferált szín bemondása legalább hármas támogatást ígér. Jobb pároknak azonban célszerű ennél jobban kidolgozni ezt a szituációt, én egy egyszerűen megjegyezhető saját megoldást szeretnék most bemutatni. »»

Elhunyt Gáspár Gyula

Bárczy Tamás - 2017. január 17.
Elhunyt Gáspár Gyula, a miskolci bridzs egyik meghatározó, országosan is sikeres játékosa. »»

A Splinter konvenció megújítása

Vikor Dániel - 2016. november 14.
Az 1-es magasságú indulás után adott 1 major válaszra a legtöbben azt a megállapodást játsszák, amikor Splinter konvenciót használnak, hogy a rövid színükben ugranak. Én egy másik (saját) megoldást szeretnék ajánlani. Módunk van arra, hogy több információt közöljünk, mint amit a hagyományos Splinter konvenció ad, de ehhez másképp kell ugranunk (nem a rövid színben). »»

Gabi

Csepeli Miklós - 2016. november 7.
A szenior Európa-bajnokság után gratuláltam neki, hogy a csapat ugyan várakozás alatt szerepelt, de a Koltai Gábor–Kovács Mihály pár jól játszott. Gabi megköszönte az elismerést, de csalódottságát nem tudta leplezni. Abba akarta hagyni a versenyzést. Rábeszéltem, hogy néha-néha azért jelenjen meg körünkben. „Csak a kedvedért” – felelte, nem túl meggyőző hangon. Utólag tudtam meg, hogy a gyilkos kór már a bajnokság utolsó napjaiban megindította a támadást.

»»

Steve

Varga István - 2016. szeptember 19.
2016. szeptember 16-án meghalt Szabó István, alias Steve, az Interface csapat kapitánya. Már évek óta súlyos betegséggel küzdött, eddig bírta. »»

Újra bridzstábor Kimlén

Bekő Mária - 2016. augusztus 1.
2016 sem telhetett el – az immár hatodik – kimlei bridzstábor nélkül. A helyszín, mint mindig, az idén is családunk kimlei birtoka volt, amely tűrőképességeit feszegetve minden nap képes volt elszállásolni körülbelül 30 embert, a körülményekhez képest kényelmesen. A szobabeosztást Zsófi (Bekő Zsófia) intézte szinte egyedül, és ő tartotta számon a mindennapi „emberforgalmat” is. Ilyen sok embert persze nem lehet együtt oktatni, csoportokat kellett alkotni. A csoportok megfelelő beosztását azonban nagyban megnehezítette, hogy a tudásszint nagyon sokféle volt, míg oktató, ha nem is kevés, de épphogy elegendő. Ennek megszervezése Dani (Bakó Dániel) és Zsófi kezében volt, és lehetőségeikhez mérten hihetetlenül jól végezték a feladatukat. »»

A hangos közvetítés tapasztalatai

Varga István - 2016. július 4.
Mint bizonyára tudjátok, a budapesti Európa-bajnokság magyar érdekeltségű mérkőzéseiről a hagyományos BBO-közvetítésen kívül élőszóban, magyar nyelven is közvetítettünk. A többes szám első személy magyarázata, hogy – egy nyolctagú csapat tagjaként – én magam is tudósíthattam arról, hogy „csapataink harcban állnak”. Szeretném néhány mondatban körvonalazni a közvetítés előzményeit, illetve feltételrendszerét, valamint – nem mellékesen – deklarált célját, utána pedig elemezni azt, hogy szerintem mit sikerült megvalósítani és mit nem, leszűrni néhány tapasztalatot. Mindeközben kitérnék a visszajelzésekre is. »»

Sziget, bridzs-sziget, bridzs-szigetek

Lénárt Zoltán, Kuttner György - 2016. május 27.
A nevezések alapján 38 ország 84 csapatát látja vendégül Budapest a júniusi bridzs Európa-bajnokságon. Mindkét szám jelzi, hogy az egyik legnagyobb kontinensvetélkedő lesz Budapesten, az országok száma alapján a második legnagyobb. A játék népszerűsítése és az érdeklődők minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében az Eb minden játéknapjáról magyar nyelvű hangkommentátoros közvetítést szervezünk a BBO-n a magyar csapatok mérkőzéseiről, a belvárosi IF Café pedig bridzses szurkolói klubbá válik a verseny idejére. »»

Válogatott történetek, Eb 2016 – A szenior csapat

Csepeli Miklós - 2016. május 27.
A csapat gerincét az olimpián győztes együttes három tagja alkotja. A negyedik „ász”, sajnos pont a pikk, a nyílt csapatbajnokságon induló együttest erősíti. Egyébként Európa-bajnokságon jól szerepelni szinte nehezebb, mint olimpiákon. Utóbbin a csoportmérkőzéseken több gyengébb ellenféllel lehet találkozni, így az ellenük elért siker önbizalom-növelő lehet. A csoportbeli jó helyezés a kiesési szakaszt is kedvezően befolyásolhatja. Az említett „pikk ász”, vagyis Dumbovich Miklós játszott a legutóbbi Európa-bajnokságon szereplő szenior csapatban, ennek ellenére az eredmény várakozás alatti volt. »»

150 cikk