Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor
2020. július 16.

Játék járvány idején – Guinness-rekorddal nyitott újra a Budai Bridzs Klub

Bő 20 éve nem jártam igazi bridzsklubban. Főleg azért, nehogy megfertőződjem. No nem a vírustól, hanem a versenybridzstől. Ezért némi izgalommal léptem be a Hegyalja úti Budai Bridzs Klub előterébe, hogy tudósítsam a Bridzsélet olvasóit a vírushelyzetről. Azaz csak léptem volna, mert Csurgai Márta, a klub vezetője azonnali útmutatót adott, milyen sorrendben kell elvégeznem néhány kötelező feladatot. Lábtörlés, egy lépés előre, újabb lábtörlés, balra fordul, kezet fertőtlenít, visszafordul, belép, újabb lábtörlés. Miután a sorrendet kifogástalanul abszolváltam, Márta kicsit mentegetőzött a procedúra miatt, és ugyan nem mondta, de a szeméből láttam, hogy a tízes skálán kilenc egész nyolc tizedet adott a gyakorlatomra. Ezután újabb meglepetés ért, mert azonnal a kezembe nyomott egy pánttal és plexivel ellátott fejre tehető védőpajzsot, azzal a megjegyzéssel, hogy örökbe adja nekem. Megköszöntem, felpróbáltam, és mivel hegesztő még úgyse voltam, annyira megtetszett, hogy egész látogatásom alatt le se vettem a fejemről, mert kicsit sem zavart, ellentétben a villamoson hordott maszkommal, melyben necces a levegővétel. Ez a felszerelés egyébként nem kötelező viselet a klubban, ki-ki maga dönti el, hogy felteszi-e.

Kovács Gergely
2020. június 29.

Unokabridzs, balatonföldvári nyári tábor

Az elmúlt évekhez hasonlóan Balatonföldváron zárta az Unokabridzsprojekt csapata a bridzsszezont. A Balaton-parti nyári tábor ezúttal is szűk egy héten át tartott, és a gyerekek napi közel 10 órán át bridzseztek (a rossz idő miatt a strandolás ezúttal nemigen volt konkurencia). A karantén alatt pár hónapig csak az interneten lehetett órát tartani, de a táborban hiperűrsebességgel fejlődött a gyerekek tudása. A féltucatnyi régi növendék mellett az ősszel kezdő csoportból kilencen jöttek el Balatonföldvárra. A projektgazda Baksay László ezúttal nem volt ott a táborban, így a gyerekek Zoller Róbert és Hegedűs Gál vezetésével mélyítették el bridzstudásukat. Hogy élvezték-e? Az utolsó estén közfelkiáltással kérték, hogy a nyáron legyen még egy tábor. Lesz is, augusztus végén a mostanihoz hasonló összejövetellel indítják az új szezont.
Fazakas Gergely
2020. június 9.

Gombi (Gombás Gábor 1962–2020)

Elment Gombi is. Keveset játszott az utóbbi években, pedig jó partnerrel és csapattal mindig megmutatta, hogy az első osztályba tartozik. Legnagyobb sikereit jó 15 éve, Rásonyi Györggyel párban érte el, akkor az Andrási Miklós–Vikor Dániel, Gombás Gábor–Rásonyi György négyest a Magyar Kupa döntőjében csak az Elastron csapat tudta megállítani. Utolsó nagy dobása tavalyi gyors összeállása Hittmann Lászlóval és a Rest csapattal a Magyar Kupa elődöntőjébe kerülésük volt. Gombi temetése június 19-én, pénteken 15 órakor lesz a Pátyi református temetőben.Csepeli Miklós
2020. június 5.

Elkésett hívás – Poroszlai Csaba halálára

Néhány napja szóba hoztam a feleségemnek, hogy fel kellene hívni a Svédet, már régen nem hallottunk róla. Villámcsapásként érkezett a halálhíre. Tudtuk, hogy több betegséggel, műtéttel birkózott az utóbbi 20-30 évben, de többé-kevésbé mindig magához tért. A 60-as években került a bridzs vérkeringésébe, Puza Lászlóval együtt. Szinte állandóan együtt játszottak, ifjúsági bajnokságot nyertek abban a mezőnyben, ahol a későbbi szupernagymesterek is játszottak. Hamar az élvonalba kerültek, sokat játszottak a budapesti és vidéki versenyeken egyaránt. Poroszlai Csaba, becenevén a Svéd, és Puza László, a Spotc szimpatikus, jó megjelenésű fiatal pár volt, Csaba magas, szőke, olyan svéd típus, Laci pedig fekete, szintén magas, beceneve eredetét homály fedi. Sokan nem is tudták az igazi nevüket, mindenki a becenevet használta.

Konkoly Csaba
2020. június 1.

A Magyar Bridzs Szövetség gazdálkodásáról

A Magyar Bridzs Szövetség nonprofit szervezet, céljai között szerepel többek között a bridzs népszerűsítése és terjesztése, a hazai versenybridzs szervezése, irányítása, az utánpótlás biztosítása. Ezekhez a feladatokhoz elengedhetetlen az évről évre működőképes gazdálkodás, amely biztosítja a pénzügyi kereteket. Az alábbiakban erről szeretnék röviden beszámolni, ismertetőt adni a tagságnak, segítve a transzparenciát.

Gál Péter
2020. május 16.

Elhunyt Jeff Easterson

Jeff Easterson Washingtonban született 1937. október 5-én és a francia Perpignan városában távozott az élők sorából 2020. január 22.-én. Miután diplomázott, átköltözött Európába, itt kényelmesen megélt az örökségéből idejét Nyugat-Berlin, Palermo és Perpignan között megosztva.
Fazakas Gergely
2020. április 23.

Sose értettem

Ezt a nyelvet sose értem,
kaptam a fejemre érte.
Miért hívják mariázsnak,
ha híja van az aduásznak?
És ha négy ász nálad lapul,
a partnered miért szapul? ...
Sülle Ferenc, Matheovics Lászl
2020. április 18.

Meghalt Decleva László

Decleva László 1948. március 13-án született Pécsett. 1969-ben találkoztam vele először a pécsi KPVDSZ bridzsklubban, melynek Bari Pista volt a vezetője, jelenleg a Mecsek Kupa az ő emlékversenye. Utána nem sokkal pár évig partnerek voltunk és játszottunk hazai és külföldi versenyeken is.
Lénárt Zoltán, Sebes Gábor
2020. március 17.

Kézikönyv az online bridzshez – A Bridge Base Online (BBO)

A koronavírus miatt elrendelt korlátozások miatt megnőtt az érdeklődés az interneten játszható bridzs iránt. Sokan belevágnának, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Az alábbi segédlet segít a kezdeti lépések megtételében. Ebben a segédletben feltételeztem, hogy a felhasználó Windows operációs rendszert használ a számítógépén, ami el van látva valamilyen internet böngészőprogrammal. (Google Chrome, Mozilla Firefox stb.)
Kovács Gergely
2020. március 14.

Járai Zsigmond a Magyar Bridzs Szövetség új elnöke

A Magyar Bridzs Szövetség március 14-i tisztújító közgyűlése Járai Zsigmondot választotta meg elnöknek. Egy jelölt volt a tisztségre, a Nemzeti Bank egykori elnökét egyhangú szavazással választották meg.