Bridzsélet - Bridzstörténelem

177 cikk

Gyilkos beszorítások – Ottlik 110

Ottlik Géza, Nagyiván Gábor, Homonnay Géza - 2022. április 20.
Ottlik Géza 1969-ben már a világ számára is elismert szerző. A Bridge Worldben The Quest címmel megjelent írását a Nemzetközi Bridzsakadémia az 1967-es év legjobb bridzscikkének választotta, és a nagydíjat Ottlik Gézának ítélte. (Kicsit megkésve a cikk Felderítés címmel magyarul is megjelent a BridzséIet 1976. július-augusztusi számában.) Ottlik alábbi írása is angol nyelven jelent meg eredetileg a Bridge World 1969. januári számában Homicide Squeezes címen, és a Ferenczy-coup, más néven a Gellérthegyi-coup további lehetőségeivel foglalkozott.

»»

Parti a hullámfürdőben – Ottlik 110

Ottlik Géza, Nagyiván Gábor - 2022. április 19.
Az alábbi parti Ottlik Géza egyik kedvence. Először a Vasárnapi Ujságban írta meg, később folyományaival együtt a Bridge Worldben is megjelent, de Widder Lajos is feldolgozta egyik könyvében. A játéktechnikai motívum itthon Ferenczy-coup vagy Gellérthegyi-coup néven szerepel, persze az elnevezés nem véletlen. Először az 1933-as cikket mutatjuk be, ezt követi majd az 1969-es Bridge Worldben megjelent írás Homonnay Géza fordításában.
»»

Az első – Ottlik 110

Ottlik Géza, Nagyiván Gábor - 2022. március 14.
Ottlik Géza idén lenne 110 éves. Ennek okán a Bridzsélet sorozatot indít, mellyel nagysága előtt tiszteleg. Két Magyarországon alkotó világhírű bridzsszerzőnk van: Darvas Róbert és Ottlik Géza. Ezért küldetésnek vettem, amikor a szövetség Kuttner Gyurival felkért, hogy kutassunk, ismerjük meg jobban Ottlikot és fiatalkori munkásságát. Nem bántam meg, hogy elvállaltam a feladatot. Megtaláltuk az 1930-as években keletkezett bridzsírásait, átnéztük bridzshagyatékát.

»»

Ottlik Géza évfordulója elé

Csepeli Miklós - 2022. március 7.
Reméljük, az idei lesz az az év, amikor a világbajnokságon új magyar neveket tanul meg a nemzetközi bridzsvilág. Jelenleg azonban, kis országunk jeleseire gondolva alighanem még a régiek merülnek fel. De ez nem az új nemzedékek hibája, az elődök tették magasra a mércét. Egykoron az indiai Bridge Digest főszerkesztője kérdezte Ottliktól érdeklődve, őszinte csodálkozással: „By the way, what is about Hungary that produces so many bridge geniuses, Darvas, Lukács, Seres, Ottlik? Could it be the goulash?”

»»

Utószó: A nagy utazás – Különleges kalandjairól számol be a Kézirat

Kuttner György, Négyesi György - 2021. augusztus 25.
„Hogy mennyit beszélnek ezek a Kártyák! Persze mindegyik csak a saját nótáját fújja, a többiére nem nagyon figyel. Én akkor kerültem a képbe, amikor a Mester megszámozta a történeteiket. Addig külön-külön léteztek. Itt-ott elmondhatták ugyan a meséiket, de komolyra akkor fordult a dolog, amikor megszülettem én, a Kézirat. Először a lapok a nagy egójukkal tiltakoztak ellenem, de a Mester elmagyarázta, hogy a Pakli egyben tartására szolgál a Kártyatok, a mesékére pedig a Kézirat. Így lehet megőrizni, szállítani őket, különben szétszélednének szerte a világba.” »»

A kártyák mesélnek: A Róbert-coup – A Káró Négyes indolenciája

Darvas Róbert - 2021. augusztus 24.
Együtt volt már ötvenegy kártyának ötvenegy meséje, és csak az ötvenkettedik lap került el eddig, csak az ötvenkettedik mese hiányzott. A Káró Négyes nem keresett fel eddig. Kétszer is követet küldtem érte a Treff Kettes személyében. Először egy egyszerű: „semmi közöm hozzá”-val intézte el a dolgot, másodszor pedig egy nagy gorombaságot üzent, sőt követemet, szegénykét, meg is rúgta.

»»

A kártyák mesélnek: Pancser vagy lángész – A Pikk Hatos legendája

Darvas Róbert - 2021. augusztus 17.
Prof. Leo Fünfradler megtanulta a bridzsjáték szabályait egy könyvecske áttanulmányozása által. Rögtön ezután felkeresett egy bridzsklubot, bemutatkozott a titkárnak és felkérte, hogy helyezze el őt egy közepes játékosokból összeállított partiban.
– Hogyan játszik ön? – kérdezte a titkár, bár tudta, hogy e kérdésre nem szokták az igazat felelni.
– Én még sosem bridzseztem. »»

A magyar bridzs 15 éves kényszerpihenője (1938–1953) – Második rész

Csepeli Miklós, Kuttner György, Négyesi György - 2021. augusztus 15.
Az ország újjáépítése során sportágunkat negligálták. Megszűntek testületei, szervezetei, játszóhelyei. A Magyar Bridge Szövetséget 1946 közepén a belügyminiszter oszlatja fel.

»»

A kártyák mesélnek: Lassított felvétel – Intermezzo a Treff Tízessel

Darvas Róbert - 2021. augusztus 10.
Ismered-e kedves olvasóm Samuel Lang urat? Bridzskörökben Langsamuelnek nevezik őt, mert – nomen est omen – csoda lassú játékos. Szabadgondolkodó ő, úgy véli, hogy neki akármeddig szabad gondolkodnia. Ő volt a partnerem, akivel általános mansban 1/4 9-kor belicitáltunk 2 kőrt. Langsamuel volt a felvevő. Káróval indultak, partnerem érett megfontolás után ütött az asztal blank ászával, majd seregszemlét tartott (5 perc). Kijátszotta kézből a pikk kilencest.
– Asztalról kell hívnia! – figyelmeztette az egyik ellenjátékos. »»

A magyar bridzs 15 éves kényszerpihenője (1938–1953) – Első rész

Csepeli Miklós, Kuttner György, Négyesi György - 2021. augusztus 8.
A korszakot jellemző elnevezés az Európa-bajnok Cohen Rafaeltől származik. A 60-as évek válogatott csapatának kapitányaként egy megnyitó beszédben használta. A korszakhatárokat az Anschluss és Sztálin halála jelölik ki. Ezen események közvetlen hatással voltak sportágunkra. Előbbi a velünk szoros sportági kapcsolatokat tartó, regnáló open- és női csapatvilágbajnokot adó, osztrák bridzssport átmeneti megszűnését jelzi, utóbbi itthon az „olvadás” időszakának kezdetét, a bridzs tiltottból tűrt kategóriába sorolását.
»»

177 cikk