Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kuttner György, Nagyiván Gábor - 2024. május 9.

Előszó Ottlik Géza Bridzsszótárához

„BRIDGE IS A GAME: a bridge az játék, angol szólás, amely hangsúlyozza a bridge előkelő természetét; se nem tudomány, se nem pénzszerzési mód, sem társasági kötelem, sem torna, nem mesterség és nem kötelesség, de nem is időtöltés, hanem: játék. A szó teljes értékében, mint ahogy az igazi játék nem időtöltés, hanem szerves élettevékenység.”

Ilyen szócikkeket is találunk Ottlik Géza bridzsszótárában, amit a közelmúltban fedeztünk fel, és ma, a 112. születésnapján közzéteszünk a Bridzsélet archívumában. A mű nem szerepel az életműről készült bibliográfiákban. Egyikben sem, sem a szépíróiban, sem a bridzsíróiban. Az írás 1937 végén jelent meg a Budapesti Hírlap és az Új Magyarság évkönyveiben egyidejűleg. Ottlik mindkét napilap vasárnapi mellékletében vezetett bridzsrovatot, az előbbit 21 éves egyetemistaként, még 1933 októberében kezdte. A lap megszűnésekor, 1936 júliusában váltott és egészen 1939 szeptemberéig ez volt a kenyérkereső foglalkozása.

A mű felfedezését bizonyára hátráltatta, hogy Ottlik, aki gyerekkorától kezdve írónak készült, barátai tanácsára bridzscikkeit, így a szótárt sem jegyezte féltve tervezett írói karrierjét. Befutott íróként a vele készült interjúkban azonban részletesen beszélt életének ezen szakaszáról, így igazolta szerzőségét. Azóta több irodalmi szakember is tallózta Ottlik első bridzsírásait, és megpróbálták értékelni a későbbi nagy író szárnypróbálgatásait.

A szótár forgatásával erre most a Bridzsélet olvasóinak is lehetőséget kínálunk. Az egyes szócikkek a szerző által újságcikkeiben használt vagy egyszerűen a játék során elhangzó, sokszor angol, francia, német szakkifejezések, vagy az alkalmazott konvenciók magyarázatát adják, a ma is játszott kontrakt bridzs első időszakának felfogása szerint. Tanulmányozásuk – a bridzsben való jártasságtól függően – mindenki számára sok felfedezést kínál. Azok, akik még nem ismerkedtek meg a játékkal, megtalálhatják közöttük Ottlik érveit a bridzs mellett, így akár kedvcsináló is lehet számukra. A gyakorlott bridzsezők jelentősen bővíthetik ismereteiket, majd Ottlik bridzskönyvét és szakcikkeit tanulmányozva, elmélyíthetik tudásukat. De a legjobb bridzsezőket sem hagyja élmény nélkül a szótár, néhány szép partival őket is megajándékozza a szerző.

A művet eredeti formájában, minden javítás, magyarázat nélkül tesszük közzé. Ezért bizonyára feltűnik majd az olvasónak, hogy a szerző meghatározásainak súlya eltérő, az aprólékosan kidolgozott, ma is helytálló, szakszerűtől a komolytalanig terjed. Ilyenkor – a rácsodálkozás után – mindenki képzeljen maga elé egy nyurga, huszonéves fiatalembert Lennon-szemüvegben, aki éppen végzett az edzéssel az atlétikai pályán, és elindul a délutáni bridzsbajnoki mérkőzésére a FÉSZEK ellen a BEAC színeiben…