Bridzsélet - Bajnokságokról

540 cikk

Az olvasó szemével – Magyar Kupa 2020 1. játékhét

Ráduly Csaba - 2020. február 22.
Új szezon, új remények. Az Artemix csapat a pár évvel ezelőtti sikeres kupaszereplés (vidéki selejtező) megismétlésének reményében vágott neki az új évadnak. A Lackout elleni mérkőzésen az ellenfél a kőr színre sorozatosan ráfázott. »»

Benne voltam a tévében! – válogató és OCSB-döntő

Kelen Károly - 2020. február 20.
Sportot közvetíteni: csodálatos álom. Apám újságnál dolgozott, és minden sporteredményt számontartott. Vitt engem magával, voltam atlétikai magyar bajnokságon a Népstadionba, kosármeccsen, pingpong-bajnokságon a régi Nemzeti Sportcsarnokban, tenisz Davis Kupa-meccsen a Margit-szigeten még a bécsi Stadthalléban is az 1970-es, fedett pályás atlétikai Eb-n. És éppen ezért nem lettem sportújságíró: közelről láttam, mennyivel többet tudnak a nagyok: Szepesi György, Sirokmány Lajos, Vitray Tamás. »»

Mindenki egyért! – Magyar Kupa 2020 2. játékhét

Bozzai Bence - 2020. február 20.
Gömbözök már egy ideje, de őszintén szólva nem emlékszem, hogy lett volna ennyire meglepetésekkel tarkított előselejtező korábban. Az első kalaposok „simán” kikapnak, miközben az ötödik, hatodik kalapos csapatok sose látott tömegekben juthatnak be Budapest legjobb 32 csapata közé. Nézzük, hogyan alakult az elmúlt nap, mik lesznek a jövő héten a legizgalmasabb mérkőzések, valamint, hogy kik lesznek az esetleges továbbjutók! »»

Mindenki egyért! – Magyar Kupa 2020 1. játékhét

Bozzai Bence - 2020. február 12.
A sok papírforma eredmény mellett leginkább kedden a Kovács- és a Cohen-csoportban alakultak váratlanul az első napi mérkőzések a Magyar Kupában. Végigfutunk a csoportokon összefoglalva a kezdés tanulságait és egy-egy jövő heti mérkőzésre is ránagyítunk. »»

Mindenki egyért! – Magyar Kupa 2020 beharangozó

Bozzai Bence - 2020. február 10.
Új Kupa, új remények, de a gömb a régi. Heti rendszerességgel jelentkezünk majd, s megpróbáljuk megjósolni, hogy az idei bajnokságban hogyan alakulnak a dolgok. Csapjunk is bele! »»

A hét játszmája – MP-bajnokság 2019–2020 I/A 8. forduló

Nagyiván Gábor - 2020. február 5.
A bajnokság záró fordulójában a reménytelen helyzetben lévő Berkes Márton–Marcin László pár hiányzott, így ezúttal sem volt teljes a 32 leosztásos kör. Winkler Gábor szerencsésen visszaérkezett Ausztráliából, így a tetemes előnnyel vezető Dumbovich–Winkler páros magabiztos eséllyel ült az asztalokhoz. És fogadási szaknyelven szólva „ült is a papír”, mert simán realizálták ezt az esélyt, és fölényesen, több mint öt topszkórnyi előnnyel nyerték meg a bajnokságot. Az elmúlt fordulóhoz képest nem változott a dobogós helyezések sorrendje sem, mert a Dienes Ödön–Harangozó László alkalmi páros szerezte meg a második, Gellér János–Tubak Dániel pedig a harmadik helyet. Mindhárom párnak gratulálunk! Az előző fordulóhoz képest a kiesési fronton sem történt nagy változás, az utolsó hat helyen álló párokból csak egynek sikerült a menekülés, a Hegyi András–Lévai Ferenc kettősnek. Kiesett és jövőre egy osztállyal lejjebb folytathatja Andrási Miklós–Kardos János, Gerő István–Kovács András–Vinkler László, Bunth Ágnes–Csipka Szilvia–Els Toutenel, Kepecs Gábor–Mirk Gábor, Topolyi Magdolna–Welker Jácint és Berkes Márton–Marcin László. A fordulót 58,3 százalékos eredménnyel az Ormay György–Siba Gergely kettős nyerte, így ezzel a kiváló eredménnyel az Argay Gyulával kiegészült trió lett összetettben a negyedik. Sorozatzáró cikkünkből az is kiderül, mi lett a tippverseny végeredménye. »»

A hét játszmája – MP-bajnokság 2019–2020 I/A 7. forduló

Nagyiván Gábor - 2020. január 29.
Két pár is hiányzott a bajnokság 7. fordulójában, így az volt az érdekesség, hogy a párok egyszer nem két, hanem négy leosztást játszottak egymás ellen. A vezető párosból a továbbra is Ausztráliában tartózkodó Winkler Gábor szintén növelte a hiányzók számát, és Dumbovich Miklós ezúttal Zoller Róbertet kérte fel helyettesítésére. Kiderítettem, hogy a versenyzők között a Winkler-hiány kérdéskörben megoszlanak a titokban tartott magánvélemények. Vannak, akik örülnének, ha Gábor disszidálna (egy konkurenciával kevesebb), de azok vannak többségben, akik visszavárják. Ezt onnan tudom, hogy kitaláltam. A hét játszmája címet orrhosszal a 4. leosztás nyerte a 6-os, és rövid fejhosszal a 22-es előtt. Utóbbiról még lesz szó. »»

A hét játszmája – MP-bajnokság 2019–2020 I/A 6. forduló

Nagyiván Gábor - 2020. január 22.
A bajnokság 6. fordulójában 32 leosztást játszott a teljes mezőny. A vezető párosból az Ausztráliában tartózkodó Winkler Gábor hiányzott, őt Magyar Péter helyettesítette. Talán ez volt a legérdekesebb forduló az eddigiek közül, mert legalább öt leosztás annyira érdekes volt, hogy mindegyikről külön esszét lehetne írni. Ha lesz bónusz cikk, ezek közül néhány biztosan szerepelni fog. A hét játszmája megtisztelő címet a 11. leosztás érdemelte ki, melyben a szélsőséges elosztások miatt változatos eredmények születtek. »»

A hét játszmája – MP-bajnokság 2019–2020 I/A 5. forduló

Nagyiván Gábor - 2020. január 15.
Szomorú eseménnyel, gyászszünettel kezdődött a bajnokság 5. fordulója. Vasárnap tragikus hirtelenséggel elhunyt Szalka Júlia, a mindenki által kedvelt népszerű játékos. A sors furcsa fintora, hogy a múlt héten még játszott az I/B osztályban. Juli sok szép sikert ért el bridzspályafutása alatt, nagyon gyakori indulója volt mind a budapesti, mind a vidéki versenyeknek, és szinte minden héten játszott valamelyik bridzsklubban is. Ezenkívül neki azt is köszönheti a magyar bridzssport, hogy egy kiváló válogatott játékost nevelt fel, hiszen Tamás fiával is réges-régóta találkozhatunk a versenyasztaloknál. Emlékét kegyelettel megőrizzük.
»»

A hét játszmája – MP-bajnokság 2019–2020 I/A 4. forduló

Nagyiván Gábor - 2020. január 8.
Az év első versenyére, a pécsi Mecsek Kupára az élversenyzők közül nem mentek el sokan, ezért háromhetes szünet után a bajnokság 4. fordulóját bridzsre kiéhezetten várhatták a játékosok. Bár előfordult néhány helyettesítés, a mezőny ezúttal teljes volt. Most sem volt könnyű helyzetben a tudósító, mert sok érdekes parti közül kellett választani. Mivel a párosversenyek főleg a szürökről szólnak, a hét játszmája címet a 18. leosztás érdemelte ki. »»

540 cikk