Bridzsélet - Bajnokságokról

540 cikk

Ne kapkodj! (III.) - csb I/A 3. forduló

Koltai Gábor - 2010. október 1.
1. Rögtön az első parti, be se melegedtünk még, és máris komoly feladatok várnak ránk:               »»

Ne kapkodj! (II.) - csb I/A 2. forduló

Koltai Gábor - 2010. október 1.
Az előző kapkodós partikban egy felvevőjáték és egy licit szerepelt, legyen most egy szép nyugodt ellenjáték is. (A parti valódi, a többi meg csak mese.)              »»

Egy marék aranyért: vörös (had)seregek – 3. forduló

Szalay György - 2010. szeptember 30.
Az alábbiakban a trónkövetelők, a manchesteri és a londoni munkáscsapat (Dumbovich–Galim) rangadójáról számolunk be, kis csúsztatással. Amikor a  tokcsere intézménye létrejött, akkor még nem lehetett megoldani, hogy mindkét asztalon egyforma sorrendben (ami nyilván a realitás irányába tett lépés) játsszák a partikat. Most már lehetne, de az a kifogás, hogy kevés a kártya. A (konstruktív) javaslat: az első osztály 3 legfontosabb meccsén (algoritmus, pl.: helyezési számok összege) a zárt teremben is az 1-es leosztással kezdjenek! Ezáltal a real time tényleg az lenne, továbbá az áthallás veszélye is csökkenne. »»

Ne kapkodj! (I.) – csb I/A 1. forduló

Koltai Gábor - 2010. szeptember 29.
Sokszor fordul elő bridzspályafutásunk alatt, hogy későn észlelünk egy fontos momentumot, és emiatt olyan helyzetbe keveredünk, amit kis előrelátással elkerülhettünk volna. Ebben a rovatban a csb I/A  leosztásaiból szándékozom olyan partikat kiválogatni, ahol egy adott probléma megoldása önmagában nem nehéz, csak az időbeni helyzetfelismeréssel lehetnek gondjaink, azaz picit később vesszük észre, hogy mit is kellett volna csinálnunk. Az első három forduló alapján nyugodtan mondhatom, bőven lesz miről írnom... »»

Egy marék aranyért: kettősrangadó – 2. forduló

Szalay György - 2010. szeptember 23.
A bajnokság második fordulójában a tavalyi bajnok Gamax-Chelsea a néha meglepetésekre képes, de dobogóra évek óta esélytelen Royston-Evertonnal küzdött. A másik derbin a Royston nagytestvére az általunk múltkor lesajnált Hegyvidék-Liverpool próbálta megmenteni a gombafejű fiúk becsületét az örökzöldekkel operáló (Elastron-Dallas Cowboys) rajnákok ellen.          »»

Mit mond a kártya – csb II. 3. forduló

Gulyás Dániel - 2010. szeptember 23.
A harmadik fordulóban a II. osztályban csap le a cigánykártya szelleme. Az I/B-s tippszelvény egy lehelletnyivel kevésbé ült, mint a korábbi I/A-s – azért így is akadt két telitalálat és pár saccra jó tipp – no de most…               »»

Mit mond a kártya? – csb I/B 2. forduló

Gulyás Dániel - 2010. szeptember 20.
Miután múlt heti I/A tippelésünk remekül sikerült (két hajszálpontos találat, két pontos, de fordított eredmény, egy aránytévesztés, és csak egy ment teljesen mellé), ezúttal arról próbálunk sejtéseket adni, hogy mi történhet egy osztállyal lejjebb.             »»

Kömaré Csaba jelenti – csb I/a 1. forduló

Talyigás Péter - 2010. szeptember 17.
Azt mondják, azt gondolom, tapasztalom – szisszenjen minden precíziós hívő –, hogy az erős 1 treff indulás addig nagyon hatékony, amíg a védekező vonal nem zavarja licitjeivel, de küzdelmi helyzetekben az elosztásról elérhető információ hiánya gyakran megakadályozza a hatékony döntéseket (szemben a standardesekel, akiknél már az első licit valamennyi – ha nem is feltétlenül sok – információt hordoz az elosztásról). »»

Ész nélkül… – csb II. 1. forduló

Bóc István - 2010. szeptember 16.
A játékosok által írt cikkek általában saját remek megoldásaikról számolnak be. Sajnos nem tudok e vonulathoz csatlakozni, de talán (legalábbis elmekórtani szempontból) érdekes az alábbi eset. A II. osztály 31. leosztásban fordult meg ez a gusztusos lap Kelet kezében: »»

Egy marék aranyért: az bajnokságrúl – 1. forduló

Szalay György - 2010. szeptember 16.
Eléggé szemellenzősnek/vak lónak kell lennie annak, aki nagyobb (mint nulla) összeget tenne fel arra, hogy az idei budapesti (hivatalosan: közép-magyarországi, de ezt élő ember nem használja szóban; javasolnám ezennel a kálvinista dunamelléki terminológiát) csapatbajnokságot nem a Gamax, Galim, Dumbovich, Hegyvidék csapatok valamelyike nyeri.       »»

540 cikk