Bridzsélet - Bajnokságokról

541 cikk

A hét játszmája – MP-bajnokság 2019–2020 I/A 4. forduló

Nagyiván Gábor - 2020. január 8.
Az év első versenyére, a pécsi Mecsek Kupára az élversenyzők közül nem mentek el sokan, ezért háromhetes szünet után a bajnokság 4. fordulóját bridzsre kiéhezetten várhatták a játékosok. Bár előfordult néhány helyettesítés, a mezőny ezúttal teljes volt. Most sem volt könnyű helyzetben a tudósító, mert sok érdekes parti közül kellett választani. Mivel a párosversenyek főleg a szürökről szólnak, a hét játszmája címet a 18. leosztás érdemelte ki. »»

A hét játszmája – MP-bajnokság 2019–2020 I/A 3. forduló

Nagyiván Gábor - 2019. december 18.
A bajnokság 3. fordulójában ismét kimaradt egy pár, aminek valószínűleg senki sem örült. A kimaradók azért, mert csak 45 százalékos eredményt véshetnek majd fel a szkórlapjukra, a többiek pedig azért, mert bár a le nem játszott partikra megkapják fordulóbeli átlagukat, a befizetett nevezési díj arányos részét nem. A játéknap örömhíre az volt, hogy idén is megjelent a Bridzsélet éves magazinja, méghozzá a tavalyihoz hasonló kiváló minőségben, nívós cikkekkel, fotókkal ellátva. Ebben az évben Kuttner György ötlete nyomán már irodalmi melléklet is található a kiadványban, így a neves szakírók mellett magyar és külföldi szerzők briddzsel kapcsolatos írásai is emelik a magazin fényét. A főszerkesztő, Kovács Gergely mellett Fischer Brigitta kiváló munkáját is érdemes megemlíteni, aki a kiadvány látványtervezéséről és a tördelésről gondoskodott. A magazin előállításának költségeivel kapcsolatos pénzügyi hátteret a szövetség elnöke, Homonnay Géza biztosította, és neki köszönhetően az igazolt játékosok idén is ingyen kaphatják kézhez a 100 oldalas kiadványt. De a szövetség gondoskodik arról, hogy a klubjátékosok is hozzájuthassanak 2500 forintos áron. »»

A hét játszmája – MP-bajnokság 2019–2020 I/A 2. forduló

Nagyiván Gábor - 2019. december 11.
A 2. fordulóban teljes volt a mezőny, és ezúttal 32 leosztást játszottak a játékosok. Rengeteg volt a hiba, több olyan helyzettel találkozhattunk, amikor a 2-3 lapos végállásnál sem találták meg a hibátlan ellenjátékot a védők, pedig azt mondják, hogy amikor már csak 4-5 kártya van mindenki kezében, a jó játékos nem hibázik. Ráadásul akadt olyan felvevő, akinél már a kétlapos végállás is gondot okozott, mert eltalálós volt. Ahogyan Victor Mollo Ármányos Ártánya mondaná: azt kellett eltalálni, hogy van-e még kint adu... A hét játszmájának a 17. leosztást választottuk, melyben a kőr és a treff színek vívtak ádáz csatát a felvétel megszerzéséért. »»

A hét játszmája – MP-bajnokság 2019–2020 I/A 1. forduló

Nagyiván Gábor - 2019. december 4.
Tavaly ezen a bajnokságon debütált a Visoft által kifejlesztett szoftver, a LoveBridge, ezért az idei bajnokság tabletekkel történő versenyformája már senkinek sem okozhatott nehézséget. Ebben az évben már az I/B-ben is virtuális kártyákkal játszottak a játékosok (az I/A-tól eltérőek voltak a leosztások), ezért a teremben sem tokokra, sem licitdobozokra, sem hagyományos kártyákra nem volt szükség. Idén az I/A osztály mezőnye az erőviszonyok tekintetében elég heterogénnak tűnik, mert a szétülések miatt új felállásban játszik jó néhány páros. A csapatversenyen először alkalmazott tippjáték sikerén felbuzdulva – „melléktermékként” – a bukméker új játékot írt ki, melyre 30-an neveztek. Legesélyesebbnek a világklasszist képviselő Dumbovich Miklós–Winkler Gábor párost tartotta a játékmester, és ezt 1,8-as szorzóval jutalmazta. Egyes fogadók szerint ez az odds túl rövidnek tűnik első látásra, de másodikra is. Nem csak a fogadók száma volt 30, a leosztásoké szintén, és ragaszkodva a harminchoz, ez lett a hét játszmája is. »»

Tippverseny az I/A MP-párosbajnokságra

Nagyiván Gábor - 2019. november 28.
A sikerre való tekintettel folytatjuk fogadási játékunkat. Ezúttal a párosbajnokságra lehet fogadásokat kötni, de ez esetben csak egyszer, 2019. december 3-ig kell leadni a szelvényeket, és az eredményeket a 8 hetes verseny végén számoljuk és hirdetjük ki. »»

A hét meccse – csb 2019, 11. forduló

Nagyiván Gábor - 2019. november 27.
Izgalmasabban talán nem is alakulhatott volna a záró forduló, mert az élen álló két csapat, a Visoft és a Galim játszott egymással a bajnoki címért, míg a GAMAX állt lesben nevető harmadikként. A három dobogós kiléte már eldőlt, csak a sorrend volt kérdéses. A rajt előtt ez volt a helyzet: Visoft 151,13 győzelmi pont és +345 IMP, Galim 136,10 (+260), GAMAX 135,13 (226). A szcenárió a következő volt: a Galim akkor lehet bajnok, ha legalább 17 győzelmi ponttal + töredékpontokkal nyer, azaz 48 vagy több IMP-vel győz, és a GAMAX nem nyer nála 1 győzelmi ponttal többel, mert akkor az utóbbi a győztes. A Visoft biztosan bajnok, ha 4,14 vagy több győzelmi pontot szerez. A középcsapotoknak a 4–6-ba kerülés volt tét (az első 6 helyezett jut tovább az országos döntőbe), a három helyre négy csapat pályázott: a FÉSZEK, a Grant Thornton (ők egymás ellen játszottak), a TMX és a Budaörs 17. A budaörsieket fenyegette a legnagyobb veszély, mert nekik a GAMAX volt az ellenfelük és ők álltak leghátul a négyesben. A kiesési zónában a Szigethy és SZTAKI csapatoknak már nem volt esélyük a bennmaradásra, a harmadik kiesőt, azaz az osztályozó helyet a .Böszörmény–Interface találkozó döntötte el, melyen a vendégcsapat bő 15 győzelmi pont előnnyel ült asztalhoz, ami azt jelentette, hogy Kelenéknek 18 győzelmi pont kellett a bennmaradáshoz, ami legalább 56 IMP-különbségű győzelmet jelentett. Természetesen főleg a Galim–Visoft mérkőzésre összpontosítottunk, de figyeltük a többi meccset is, a kiesési rangadót, és a Budaörs 17–GAMAX találkozót is. »»

Az olvasó szemével – csb I/B 8-9. forduló

Ráduly Csaba - 2019. november 25.
Vérfürdő. Mindjárt az első parti –6 IMP-be került a Leó–Artemix mérkőzésen nekünk, mert a nyílt teremben a vehemensebb licitmenet után bemondott bukós 4 kőrt csapattársaink lementették. A gyenge kezdést erős visszaesés követte. »»

A hét meccse – csb 2019, 10. forduló

Nagyiván Gábor - 2019. november 21.
Bizonyára sokan emlékeznek még a Népstadion Press termére, ahol pályafutásom elején zajlottak a bridzsbajnokságok. Ez jutott az eszembe, amikor a héten felavatott Puskás Arénában közeledtem a lelátóhoz. Vajon hányszor tehettem meg akkor (némi izgalommal) a jókora utat? Nem tudom, de kicsit nosztalgikus érzés kerített hatalmába, amikor pénteken beléptem a lenyűgöző létesítménybe. A Press termet ugyan nem láttam, de nem tartom kizártnak, hogy lesz még valamikor bridzsverseny e szent helyen. A 10. forduló előtt teljes volt a tabella, mert hét közben lejátszották a 7. forduló elhalasztott FÉSZEK–Interface mérkőzését, melyen némi meglepetésre az Interface nyert 97–43-ra, és a megszerzett 17,87 győzelmi ponttal nagy lépést tett afelé, hogy elkerülje a kiesést. »»

A hét meccse – csb 2019, 9. forduló

Nagyiván Gábor - 2019. november 13.
Ismét sikerült teljes fordulót rendezni az I/A osztályú csapatbajnokság kilencedik játéknapján. Ezúttal két olyan csapat találkozóját néztük árgus szemekkel, melyek részletesen még nem szerepeltek a tudósításokban. A Grant Thornton–Interface mérkőzés kimenetele a vendégcsapatnak létfontosságú volt, mivel a kiesés elkerülése végett nagy arányban kellett volna győzniük a felzárkózáshoz. A csapatok a következő összeállításban ültek asztalhoz: Grant Thornton: Mezei Katalin–Honti László, Dienes Ödön–Berkes Márton; Interface: Cziffra András–Holyinka Péter, Csehó Zoltán–Dörnyei Zsolt, Varga István–Udvari Szabolcs. A bukméker a hazai csapatot tartotta esélyesebbnek és ezekkel a szorzókkal várta a végeredményt: Grant Thornton 1,60, Döntetlen 3,00, Interface 3,10. »»

A hét meccse – csb 2019, 8. forduló

Nagyiván Gábor - 2019. november 6.
Az I/A osztályú csapatbajnokság nyolcadik napján végre teljes fordulót rendeztek, így a LoveBridge program segítségével valamennyi mérkőzést figyelemmel tudta kísérni az úri közönség. Az érdeklődés középpontjában a GAMAX–Galim rangadó állt, az előzetes esélyeket a bukméker így állapította meg: GAMAX 2,40, Döntetlen 2,30, Galim 2,35. A csapatok összeállítása a következő volt: GAMAX: Dumbovich Miklós–Winkler Gábor, Homonnay Géza–Lakatos Péter; Galim: Gál Péter–Kemény György, Marjai Péter–Szabó Csaba, Czímer Csaba–Szalka Tamás. »»

541 cikk