Zsűritanfolyam indul júliusban

Magyar Ádám - 2022.06.03
Egy téves felvilágosítás után mindkét oldal színt vétett, és a felvevő utána rosszul terített? Ha mindig szeretted volna tudni, hogy ilyenkor mit kell ítélni, akkor most megtanulhatod!

Világbajnoki ezüstérmet nyert Argay Zsolt és Kemény Márk

Bridzsélet - 2022.08.11
Óriási sikert értek el junior magyar bridzsezők az olaszországi Salsomaggioréban zajló nyílt korosztályos világbajnokságon. Az Argay Zsolt–Kemény Márk pár második lett a 21 éven aluliak háromnapos párosbajnokságán. Selmeci Dávid és Zábrándi Benjámin az előkelő 14. helyen zárt.
 tovább »

Egy elmaradt interjúm – Márton Géza halálára

Sebes Gábor - 2022.08.09
Néhány hónapja még készülődtem, hogy elmegyek egy régi, nagynevű bridzstársamhoz, de felesége óvatosan lebeszélt. Reméltem, semmiről nem kések le. Aztán már csak a szomorú telefon: Márton Géza július 23-án elhunyt.

 tovább »

Minden út a bridzshez vezet – Hogyan világított rá Márai Lola naplója új bridzstörténeti adatokra?

Négyesi Judit - 2022.07.30
A bridzstörténelem egyre többeket érdekel, így most hozott anyagból dolgozunk.
 tovább »

Sima gém

Fazakas Gergely - 2022.07.28
– Halló, itt leszek a nyáron, van kedved játszani a nyáron? – írta Gellér János még a tengerentúlról. Volt kedvem, és bár vegyesen teljesítettünk, történetét közlésre engedélyezte. tovább »

Búcsúzik az Európa-bajnokság – ifi Eb 2022, 7. játéknap

Kovács Gergely - 2022.07.26
Nem sikerült az előrelépés az U21-es és a U26-os magyar válogatottnak sem a záró napon, pedig megvolt a lehetőség rá. Az ifjabbak épp lecsúsztak a még biztosan világbajnoki részvételt jelentő nyolcadik helyről, az U26-osok 15.-ként zártak a 18 csapatos mezőnyben.
 tovább »

A versenytudósító – Ottlik 110

Ottlik Géza, Nagyiván Gábor - 2022.07.17
A jó játékosok abban is különböznek az átlagtól, hogy szeretnek kibicelni, mások partijait tanulmányozni, elemezni. Természetesen Ottlik Géza sem volt ez alól kivétel. Már 1934-ben – azaz 22 évesen – megbízta a Budapesti Hírlap, hogy a helyszínről tudósítson a magyar győzelemmel végződő bécsi Európa-bajnokságról, de nem kisebb lap, mint az angol The Times is őt kérte fel, hogy adjon helyzetjelentést az 1937-es budapesti bridzsvilágbajnokságról. 1933. októberétől 1936. júniusáig ő vezeti a Budapesti Hírlap vasárnapi mellékletében a bridzsrovatot. A melléklet júniusban váratlanul megszűnik, de Ottlik már a következő héten át tudja menteni bridzsrovatát az Uj Magyarság című napilap Vasárnapi Ujság mellékletébe, mely 1939. szeptemberéig működik. Az új bridzsrovatba már nem ír történeteket, a cikkek komolyabb hangvételűek, melyekben sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a szakmaiságra. Figyeli a külföldi szakirodalmat és gyakran nívós szaklapokból importál különleges partikat, melyeket saját stílusával kibővítve elemez. És a különböző technikai fogások bemutatásával tanítja is, azaz képezi az olvasókat. tovább »

A Versenyrendező Bizottság hírei

vrb - 2022-08-05 23:54:17

63. Magyar Kupa 2022

Versenykiírás KMR Főtábla menetrendje KMR Rajtlista Covid
Selejtező játpknapok  2022. február 28, március 1,7,8, 21, 22.
Főtábla játéknapok (kedd)  2022. március 29, április 5, 12, 19, 26.
Káró Kupa játéknpok (hétfő)  2022. március 28, április 4, 11, 20 (szerda), 25.
Vidéki kvalifikáció  2022. április 8-10. Országos döntő: 2022. október 7-9
Vidékbajnokság eredményei KMR Eredmények

 

 

 

 

 

KMR CSB 2022/23 - Versenykiírás - Ideiglenes rajtlista - Melléklet

Nagyot mentek az U26-osok – ifi Eb 2022, 6. játéknap

Kovács Gergely - 2022.07.25
Egy vereséget követően óriási hátrányban voltak U26-os válogatottjaink a svédekkel szemben, de az utolsó hét partiban ritka nagyon hajráztak és nyertek, majd egy nagy különbségű sikerrel ütötték rá a pecsétet a hétfői napra. Az U21-esek tartják esélyüket a legjobb nyolcba kerülésre, ez most fog eldőlni, hiszen az utolsó versenynap következik.

 tovább »

Elkezdődött a „rájátszás” – ifi Eb 2022, 5. játéknap

Kovács Gergely - 2022.07.24
Az U16-osok, a lányok és az U31-esek vasárnap hazautaztak, maradtak Veldhovenben az U21-esek és az U26-osok. No meg a népes magyar LoveBridge-küldöttség, hiszen a licitálás tableten folyt/folyik az Európa-bajnokságon, és hogy ez zavartalanul menjen ekkora mezőnyben, ahhoz bizony egy kisebb sereg kell.
 tovább »

Dobogó közelben – ifi Eb 2022, 4. játéknap

Kovács Gergely - 2022.07.23
Három kategóriában négy nap után véget ért a verseny a veldhoveni ifjúsági bridzs Európa-bajnokságon. A magyar válogatottak közül az U16-os csapat érte el a legjobb helyezést, végül lecsúszott a dobogóról, és 15 csapatból ötödik lett. Az U31-eseknek is sokáig volt esélyük éremre, a 16-os mezőnyben aztán a hatodik helyen futottak be. A lányok nyolc csapatból hetedikek lettek. Ezzel mindhárom csapat kiharcolta a jövő évi vb-indulást Magyarországnak. Az U26-osokra és az U21-esekre még három versenynap vár.

 tovább »

Látványos magyar fordítás – ifi Eb 2022, 3. játéknap

Kovács Gergely - 2022.07.22
Küzdelmes napon vannak túl a magyar csapatok. Az eddig remekül álló két válogatottunk is hullámvölgybe került, de úgy tűnik, hamar kikerült belőle, a másik három csapatunk adott és kapott is csapásokat a veldhoveni ifjúsági Európa-bajnokság harmadik játéknapján. A harmadik BBO által adott magyar meccsen meglett az első győzelem, és szombaton akár a második is összejöhet, mert magyar éremcsatát adnak.
 tovább »

Fellélegezhettünk – ifi Eb 2022, 2. játéknap

Kovács Gergely - 2022.07.21
Magyarországról nézve bizonyára ámulatba ejtő és csodálatra méltó lehet ilyet hallani: Veldhovenben ez év július 21-én nem emelkedett 20 fok fölé a hőmérséklet, és a nap nagy részében esett, szitált az eső. A szurkolók magyar győzelemben sajnos nem gyönyörködhettek ezen az csütörtökön, de ahogy a nap is ott van mindig a felhők fölött, úgy magyar sikerből is kijutott most, csak éppen nem láthattuk, mert nem adta a BBO. A hollandiai ifjúsági Európa-bajnokság második versenynapjának krónikája.

 tovább »

Elkezdődött, nem is akárhogy! – ifi Eb 2022, 1. játéknap

Kovács Gergely - 2022.07.20
Azt gondoltam, Fischer Brigitta a legalkalmasabb személy, akihez fordulhatok azzal a kérdésemmel, hogy veldhoveni utánpótlás bridzs Európa-bajnokság megnyitóján látott műsor megszokott-e az ilyen versenyeken. Brigi megerősítette a megérzésemet, miszerint korántsem tipikus, hogy félórás látványos, változatos, többszerepős bűvészshow-val lepjék meg a szervezők a mezőnyt. Ha van is műsor, az ötperces táncolás vagy ilyesmi szokott lenni a megszámlálhatatlan világversenyen induló Brigi szerint. Beszédből is kevés volt, azok is tömörek voltak, bridzses anekdoták, feladatok is előkerültek bennük – szóval jól indult az Eb.

 tovább »

Nyakunkon az Eb, de voltunk táborban is! – Kolibri utánpótlás hírek

MBSZ - 2022.07.09
Másfél hét múlva kedden, július 19-én hajnalban hatalmas magyar delegáció kel útra Budapestről, úti cél: Veldhoven, az utánpótlás Európa-bajnokság. A másnap kezdődő versenyen mind az öt kategóriában (U16, U21, U26 lány, U26 nyílt, U31) hatfős magyar válogatott szerepel. Az Eb-felkészülés kiemelt eseménye volt a június 25. és július 1. közötti Kolibri-tábor Lakitelken 54 gyerek részvételével. Cikkünkben felvillantjuk a táborban történteket, és bemutatkozik az öt magyar Eb-csapat.
 tovább »

Fiatalok a fedélzeten – nyári versenysorozat, 4. állomás

Fazakas Gergely - 2022.07.07
A keddenkénti nyári összetett párosverseny-sorozat negyedik állomásán rekordlétszámú pár jelent meg. Történt pedig, hogy a június utolsó hetén megrendezett Kolibri-tábor sikere kitartott, és a rendszeresen látogató, kevésbé fiatal versenyzők mellett tucatnyi fiatal versenyző is asztalhoz ült. A Kolibri-tábor folytatásaként kilenc kedden át Mezei Katalin és Honti László felkészítő edzést tart nekik a Récsei Centerben. És akinek nem elég az 1-től 5-ig tartó edzés, az egy rövid pizzaszünet után az esti versenyre is ottmaradhat. A többség, tizenketten tehát maradtak, és nemcsak tartották a lapokat, hanem a nagymenő profik előtt két ifjúsági pár: Juhász-Molnár Mirkó Zábrádi Benjáminnal, illetve Dezső Kende Tarcali Barnabással szerezte meg az első két helyet.

 tovább »

Eric Laurant: aki most csal, az nagyon hülye – interjú az EBL új elnökével

Magyar Ádám - 2022.07.02
Mint arról korábban a Bridzsélet is beszámolt, a holland Eric Laurant-t, az Európai Bridzs Liga (EBL) eddigi kincstárnokát választották a szervezet elnöknek a madeirai felnőtt Európa-bajnokságon tartott tisztújító közgyűlésen. A magyar szövetség főtitkára, Magyar Ádám nemzetközi versenybíróként vett részt az Eb-n, és azon melegében interjút készített az új európai elnökkel. Közvetlenül az után beszélgettek, hogy Hollandia nyílt válogatottja megnyerte az Európa-bajnokságot.

 tovább »

Hollandia a kontinens tetején – Eb 2022, 11. nap

Kelen Károly - 2022.06.22
Ilyet! Magyarország női válogatottja több mint 60 IMP-vel, azaz 20–0-ra megverte Angliát! Igaz, „csak” két világbajnok játszott – Nevena Senior és Anne Rosen –, ők Zalai Ági és Hegedüs Orsi ellen ültek asztalhoz. Lajos Hanka és Szűcs Villő a volt lengyel válogatott(!) Ewa Katerrel és a mindig is angol Ewa Wieczorekkel szálltak szembe. (Utóbbi jó ismerősük az ifjúsági Eb-kről és vébéről.) Vagyis nemcsak a futballisták, hanem nőink is megbosszulták a nyílt csapaton esett sérelmet! Aztán az utolsó meccsen a fölényes győztes lengyeleket is elkapták a mieink. Igaz, ebben csapatban csak világbajnoki bronzérmesek és Európa-bajnokok voltak, mint Danuta Kazmucha, Cathy és Sophia Baldysz. Jó kis csapatunk van, ha most nem sikerült is kijutni a vlágbajnokságra.

 tovább »

Ha ön még nem tud bridzselni, de érdekli, várjuk jelentkezését a fotitkar@bridzs.hu email címen. Kezdő tanfolyamaink indulásáról honlapunkon tájékozódhat.

Ha érdekli, társasági játékának fejlesztéséhez ugyancsak a honlap, vagy a Szövetség könyvtára (Böszörményi u.) nyújt segítséget.

Ha Ön már tud bridzselni és a társasági játékot szereti, erre a klubokban van lehetősége.

Ha szeretné összemérni tudását, azaz szeretné megismerni a versenybridzset, számos versenyformában van lehetősége. Szövetségünk több osztályban rendszeresen szervez csapat- és párosversenyeket.

Örömmel várjuk jelentkezését. Kapcsolatteremtés elsősorban e-mail útján javasolt, de a szövetségi versenyek időtartama alatt a Böszörményi úton az elnökség bármelyik tagja szívesen ad információt. Emellett a legtöbb klub vezetője is tud segíteni ebben a kérdésben.