Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Lippner Gábor
2010. március 2.

Watertown Sectional

A bridzsező nemzetközi sztereotípiák felett álló kategória. Már több mint egy hónapja Bostonban élünk feleségemmel, és csak most merészkedtünk először bridzsversenyre. Hogy miért? Talán féltünk: idegen ország, idegen emberek, idegen szokások. Végül aztán nem bírtuk tovább, győzött a bridzs.
Varga István
2010. február 9.

Az év legjobb cseréje

Az idei MP bajnokság I/B. osztályában Kisgyörgy Lajossal csak az utolsó előtti fordulóban sikerült végre feljutó helyre kerülnünk. Mivel még ekkor is csak a hatodik helyen álltunk, bőven volt feladatunk az utolsó játéknapon. 
George Retek
2010. február 1.

Így támogatjuk a bridzsválogatottat Kanadában

A kanadai klubokban évente négyszer speciális versenyt tartanak azzal a nemes céllal, hogy támogassák a nemzeti bridzsválogatott nemzetközi szerepléseit. Hogy a nevezési kedvet növeljék, ezeken a versenyeken háromszor annyi mesterpontot lehet keresni ugyanazzal a helyezéssel, mint egyébként. A Montreáli Bridzs Szövetségben a nevezésekből befolyt adományokat azzal növelik, hogy a húsz legjobb helyi játékos vállalja, hogy bárkivel leül játszani a szokásos tiszteletdíjáért, s azt felajánlja a nemzetközi alap számára. A játék végén a nevezők a leosztási diagramok mellé a partik elemzését is megkapják kinyomtatva. Tavaly, az Olimpiai Alap támogatására kiírt versenyen játszottam az alábbi érdekes leosztást:
Csepeli Miklós
2010. január 20.

Emlékeim Kertes Ottóról

Egy hideg keddi napon temették, amikor a bridzsversenyen lett volna a helye. 85 évet élt, de váratlanul távozott.
Púza László
2010. január 1.

Milyen mértékben etikus a kibic magatartását figyelembe venni?

A most folyó MP páros bajnokság 2. fordulójának 18. partijában bellben, mans ellen második helyen a következö lapokat kaptam: Elmeditáltam a lehetséges megoldásokon: ha Kelet passzol, a gyenge ketteshez túl erős a kéz - zárt adu, hármas pikk egy szinglivel - minimális támogatással gém lehet benne. 1 kőr indulás után a partner későbbi büntető kontrájára nem szívesen passzolok. Ha indulnom kell, valószínűleg 3 kőrrel indulok. Kelet azonban elindult precíziós 1 szannal. Nem kockázatmentes passzolni, kimaradhat egy jó töredék, sőt gém is. Ekkor azonban, az indulással egy időben történt valami, ami befolyásolta döntésemet, az arra sétáló Kelen Karcsi, aki velem együtt ugyancsak kedveli a nem szokványos megoldásokat, érdeklődve megállt mögöttem. Egy tized másodpercet sem haboztam, unott mozdulattal tettem az asztalra a passz kis zöld kartonját. Nyugat 3 kárójára Kelet 3 szant licitált. Kikerülhette volna persze a csapdát, ha 3 szant csak mindkét nemes szín fogásával mond, egy szín fogásával pedig, megegyezés szerint, azt mondja, ami van, vagy azt, ami nincs. Még feltettem a homályosító kérdést, hogy Nyugat 3 kárója gémforsz, vagy csak invit? Nyilván, ha azt a válasz kapom, hogy forsz, butaság lenne kontrázni, (így is az!), hisz a kontra alapja csak egy rögtön lehúzható szín lehet, vagyis indokolt a menekülés az esetleg teljesülő 4 vagy 5 minorba. Invit után viszont lehet erős lapom is, amivel eddig lesben álltam. Mindenesetre Kelen Karcsi jelenléte erősem motiválta döntésemet: piros lappal jutalmaztam licitjüket, nehogy már Karcsi barátom linkre álljon meg. 5 ponttal kaptam többet azoknál, akik kontra nélkül buktattak, viszont ha kimennek a kontrából, 14-et veszítettem volna. Rossz üzlet volt, viszont remekül szórakoztunk, a kibic, meg én. Komolyra fordítva a szót, az etikai kérdés ott merül fel, hogy vajon azt a plusz információt, hogy a kibic, és ráadásul éppen a Kelen, pont ennél a partinál állt meg mögöttem, szabad-e felhasználnom. Az élet furcsa módon válaszolta meg a kérdésemet, mert utóbb kiderült, hogy Karcsi nem is ismerhette a partit, hiszen az I/a és I/b osztály nem azonos leosztásokat játszik.  
Púza László
2009. december 24.

Karácsonyi ajándék a negyedik dimenzióból

Évekkel ezelőtt játszottam az alábbi partit. Dél helyén 1 pikkel indultam. Nyugat passza után Észak 3 szanja erős háromszínű lapot ígért, minimum négyes pikk-kel. Kelet 4 szannal lépett be mindkét minort mutatva. Kulcslicitsorozat után 7 pikkig jutottunk.
Szilágyi László
2009. december 10.

Trüffel

Éjszakánként szarvasgomba után kutató Golden retriever kutyának álmodom magam. Aztán felébredek és olyan bridzsjátszmákat keresek, amik nem kevésbé ritkán fordulnak elő mint a fent említett finomság....
Hajdu Péter
2009. november 29.

Aki kibic akar lenni...

Bernstein egy tv-előadásban említette, hogy Beethoven nem tartozott a legnagyobb dallamkitalálók közé. Schuberttel, például, nem lehet egy napon említeni. Ennek ellenére a VII. szimfónia második tétele, amelynek dallama meglehetősen egyszerű, a világ legszebb zenéi közé tartozik. Mintha minden egyes hangot telefonon diktáltak volna „odaföntről”.
Hegedüs Orsolya
2009. november 22.

Éles indulás

Meghalt a Bridzsélet! Éljen a Bridzsélet! Majd most kiderül, hogy van-e élet a halál után! Körülbelül egy éve vetődött föl komolyan, hogy ötvenedik évadába lépő folyóiratunk megszűnik rendszeres nyomtatott kiadványként. Mindannyian sajnálkoztunk, hogy valami, ami évtizedekig működni tudott – tartotta bennünk a lelket! –, nem lesz többé, nem lesz a régi. A változás azonban az új lehetőségek ígéretét is magában hordozta: kovácsoljunk a szükségből erényt!
Kelen Károly
2009. november 22.

Topok és nullák I.

A Topok és nullák cím: lopás. 1987-ben jelent meg Pamela és Matthew Granovetter (amerikai bridzsezőházaspár) Tops and bottoms című könyve. „A világ legjobb játékosainak álmait és rémálmait” foglalták könyvbe. Nekem sem kellett több. Gondoltam: jó húzásainkra mi is büszkék vagyunk, hülyeségeinket meg nincs mit szégyellnünk.