Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

George Retek - 2010. október 10.

Bridge for bright brains - kanadai gyémántok

Kanada mindig is híres volt természeti kincseiről. A kanadai bridzsezők pedig megkezdték a gyémántbányák kitermelését.

Példaként nézzük az alábbi két partit a Kanadai Nemzeti Csapatbajnokság körmérkőzéses szakaszából.
 
 
 
Hogyan licitáljunk elosztásos kezekkel?A kontrázott felvétel természetesen elbukott, de nagyot írtunk a partin, miután csapattársaink _Leo Weniger, Ron Mackenzie, Judy és Gerry Callaghan_ bemondták és teljesítették bellben a 6 kárót.

Hogyan kellett volna megtalálnia Kelet-Nyugatnak a káró szlemet, miután mindkét ellenfél licitálta a színt?

A következő parti hőse Jeff Smith _Ottawa_, az egyik legtehetségesebb fiatal játékosunk. Nézzük, mit csinált, miután ellenfelei elindultak abszolút frosszal, majd számos kulcslicit végén 6 pikkben kötöttek ki. Jeff északon ült, és egyszer sem licitálta nyolc lapos kőr színét.Jeff eredetileg abban bízott, hogy ellenfelei szan felvételben landolnak, ami ellen ő indulhat majd. A másik terve azt volt, hogy partnere fog káróval indulni egy hatos magasságú színfelvétel ellen. Egyik se jött be? Mi tegyünk?

Jeff a kőr ötössel indult _a nagyobbal az 5, 4 közül a kárót kérve!_. Az operáció sikerült. Partnerénél volt a remélt kőr nyolcas, és kissé meg is lepődött, amikor ütésben maradt vele. Majd - e gyönyörű mestermunka beharangozásaként egyre erősödő dobpergésben - treffet hívott. De a beteg meghalt...

Jeff azóta is kicsit bánatosan meséli a történetet - amit így tönkretett volt partnere.

Akárhogy is, örökké éljenek a Kanadai Gyémántok!

A kanadai gyémántkitermelének hosszú tradíciója van. Ugorjunk most vissza az időben húsz évet, a Velence kupa elődöntőjébe, ahol Kanada és Anglia játszott egymással Velencében. A második negyedben, a 19-es partiban, az angol hölgyek egy prózai 3 szant teljesítettek szürrel.

A másik asztalon történteket nézzük Erick Kokish _Montreal_ tomácsolásában.A zárt teremben Gloria Silverman multi 2 káróval szeretett volna indulni, de a Nagy Keverő az égből lenyúlt, és az 1 kárót húzta ki a licitdobozából.

Mielőtt kijavíthatta volna hibáját, Sandra Landy már áttolta a tálcát az ernyő alatt. Élete első csapat-világbajnokságának elődöntőjéban játszva érthető lett volna, ha Silverman pánikba esik ebben a helyzetben. De ő nyugodt marad, és ahogy a tálca visszaért hozzá, újra átgondolta a partit. Ilyenkor nagy szükség van a találékonyságra, és egy jó adag bátorságra.

Egy szan licitjével minimális egyenletes kezet jelzett. A mesterséges két treff felkérdezésre bemutatta négyes kőrjét, majd a kényszerítő két pikkre tagadta a hármas pikk támogatást. A kényszerítő három káróra bemutatta dubló pikkjét. A négy szannal feltett káró melletti ászkérdésre pedig egy kulcslapot jelzett, és akkor sem veszítette el a fejét, amikor erre partnere hét kárót licitált.

Michelle Brunner treffel kezdett. Silverman elvitte az A-szal, és azonnal pikk magasításba fogott, ami technikailag a helyes játék. Amikor minden szín húzott, elcsomagolták a kártyákat, és még mindig remegő kézzel, de +2140 pontot írhatott fel a szkórlapra. Az így szerzett 16 IMP azt jelentette, hogy ismét Kanada vezetett 57-53-ra.