Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

MBSZ - 2022. szeptember 2.

Módosult a VSZ

A csapatbajnokság kezdetére módosult a VSZ - az egyetlen fontos változás az, hogy a tabletes játéknél a lejátszás során a mellékattintást ezentúl kiejtett lapként kezeljük - és így bizonyos esetekben az ellenjátékos mellékattintása is visszavehető.

A májusi IBBF-en sikeres kísérletet hajtottunk végre a tabletes játékban, erről részletes cikk itt található. A kísérlet sikerült, mert az IBBF-en egyetlen nagy büntetőlapot sem kreáltunk az új szabállyal (bár ez nem azt jelenti, hogy a tömeges alkalmazással soha nem is fogunk).

Ezen túl tehát tabletes játéknál a lejátszás során minden mellékattintást kiejtett lapként kezelünk. A felvevő - ha tényleg mellékattintott - visszaveheti a lapját, ha még nem játszott ki következőt. Az ellenjátékos kiejtett lapja azonban a szabálykönyv szerint büntetőlappá válik, de a kis lap csak kis büntetőlappá, így azt nem kell rögtön ki is játszani. A figurákat azonban (A, K, Q, J vagy 10-es) a szabálykönyv nagy büntetőlappá teszi, így azokat továbbra sem lehet ellenjátékosként visszavenni.

Minden ilyen esetben a zsűri feladata ellenőrizni, hogy tényleg mellékattintásról van szó, és a visszavonni kívánt akció nem állhatott a játékos szándékában, és amennyiben kétsége van, nem fogja engedni a visszavételt.

Ezen kívül apróbb elírásokat javítottunk a VSZ-ben, amely már elérhető a honlapon is.