Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Magyar Ádám - 2022. május 25.

Teszt az IBBF-en

A lapvisszavétel szabályait - tesztjelleggel - megváltoztatjuk az IBBF-en.

A teszt lényege, hogy ellenjátékos kis lapja (kettestől kilencesig) mellékattintás esetén kicserélhető lesz (bizonyos további megszorításokkal).

Ha csak ennyit szeretnél tudni, elég is eddig olvasni ezt a cikket - de mindenképp szeretném nemcsak a változást, hanem annak hátterét is megvilágítani.

A mindennapi tabletes játék magyar sajátosság, így az ehhez tartozó szabályokat is magunknak kell kitalálni, tesztelni, és megváltoztatni, amikor szükséges. A kihívás az, hogy a bridzs szabályait tableten is be kell tartanunk, miközben ez egy olyan új formája a játéknak, ami - technikáját és így problémáit tekintve - sok mindenben különbözik a kártyás változattól. 

Az egyik legnagyobb probléma a mellékattintások kezelése volt. Ez ugyanis tableten sokkal gyakoribb, mint kártyával mellényúlni. A licitekben való mellékattintást úgy kezeltük, mint a licitdobozban a mellényúlást, és ez működött. A lejátszásban azonban volt egy probléma: az ellenjátékosoknak teljesen meg kellett tiltani a lapvisszavételt, mert a LoveBridge nem tudta a büntetőlapokat a program szintjén kezelni, a zsűrikre pedig nem tudtam, hogy mit bízhatunk. A "kártyás" bridzs szabálya ugyanis az, hogy ellenjátékos kimutatott lapja büntetőlap lesz (még akkor is, ha véletlenül kiejtette). Kis lap (kettestől kilencesig) kis büntetőlap, nagy lap pedig nagy büntetőlap. A nagyot a következő lehetséges alkalommal ki kell játszania az ellenjátékosnak (és tableten ha bele tudta tenni, akkor azt ki is fogja tudni most rögtön, így ott nincs változás). Kis lap esetén azonban a "kártyás" bridzsszabály az, hogy másik kis lapot nem játszhat ki a színből (amíg ezt a kis lapot ki nem játszotta), de tehet figurát vagy másik színben lapot. 

Na ezt a szabályt próbáljuk meg mostantól a zsűri segítségével - tesztjelleggel, kizárólag az IBBF-en - alkalmazni. Megnézzük, hogy ez a megközelítés milyen új problémákat (és hány nagy büntetőlapot) hoz, és ennek fényében döntünk a továbbiakról. 

A lapvisszavétel további szabályai ugyanazok maradnak: csak addig lehet visszavenni lapot, amíg a partner/másik kéz nem tett következő lapot, és csak azokat az eseteket fogja a zsűri engedélyezni, ahol teljesen biztos benne, hogy mellényúlás történt, és nem az akció újragondolása.

Szóval az IBBF-en akkor is hívhattok zsűrit, ha ellenjátékosként véletlenül kis lapra melléklikkeltetek - de nagy lap esetén ez továbbra is felesleges.