Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kuttner György
2010. június 2.

Órák potyán

Sehogy sem találtam jobb szót a szolgáltatás díjmentes igénybevételére. A ma használt: akciós, ajándék, adományozott, szponzorált, nem fejezik ki a váratlant, amikor a kedvezményezett éppen jó helyen volt, jó időben. Oktatási szolgáltatások esetében különösen ritka az ingyenesség és azonnal felmerül a kapott ismeret valódi értéke. Erre lehet garancia az átadó személye. Sportágunkban, dr. Winkler Gábornál nehéz eredményesebb versenyzőt találni, így díjmentes tanácsainak bizony komoly értékük van. Két különböző esetre is emlékszem, melyek talán másokat is elgondolkoztatnak.
Hegedűs Orsolya
2010. április 17.

Gyakorlati sík

Ha bridzskönyvben olvasom vagy élőszóban elmesélt feladványként kapom az alábbi felvevőjáték-problémát, nem jelentett volna gondot a megoldása. A könnyítés az élő partikhoz képest az, hogy tudjuk, létezik a megfejtés, mindössze annyi a feladatunk, hogy megtaláljuk. A bridzsasztalnál azonban - csakúgy mint a való élet egyéb területein - anélkül kell a felmerülő problémák végére járnunk, hogy biztosan tudnánk, létezik-e egyáltalán megoldásuk.
George Retek
2010. április 17.

Lapértékelés

I. Az Amerikai Kontrakt Bridzs Szövetség (ACBL) 2009-es jótékonysági versenyén, Nyugat helyén, bellben mans ellen az alábbi lapokat kapod.
Kelen Károly
2010. április 5.

Telihold

A szerkesztő szerint telihold volt, és az okozta a bajt, de én nem fogom rá: egyszerűen nem lehet így viselkedni. Elnézést hát mindenkitől, akit megzavartam az üvöltésemmel, amelyet csak Sir Kánéhoz lehet hasonlítani. Mindennek én vagyok az oka: nem szabad lett volna így licitálnom (elfelejtettem, hogy az 1 szan viszonválasz 15–17 pont ugyan, de nem biztosan egyenletes lap, simán lehet szingli a színemben). Azzal nem volt baj, hogy elmentem az asztaltól, de sokkal-sokkal több időt kellett volna töltenem a mosdóban: így mire visszaértem, az ellenfél még nem hívott a második ütéshez, tehát én raktam a lapokat az asztalról. És nem lett volna szabad betartanom a szabályokat, miszerint, ha a partnerem egy színből nem nevez meg egy kártyát, akkor a legkisebbet játszom ki: ha a kilencest időben eltakarítom, szóba sem jön, hogy ütést vigyen...
Gál Péter
2010. március 27.

Elmefájdalmaim

Mottó:  Hír: Moszkvában Mercédeszeket osztogatnak. Jereváni Rádió: A hír igaz. Csak nem Moszkvában hanem Leningrádban, nem Mercédeszeket hanem Zsigulikat. Továbbá nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. Érdekes blogot tett közzé Lakatos Péter a MBSZ honlapján. http://bridzs.hu/szivfajdalmaim Két témával foglalkozik. Az első a doppingellenőrzés. Ezzel most nem foglalkozom, de különös álláspont ez egy olyan bridzselőtől, aki rendszeresen vesz részt Bridzs Világ és Európabajnokságokon, és tudomásom szerint idén is szándékában áll.
Mezei Katalin
2010. március 21.

Licitfórum 67. megoldások

Rovatvezető: Mezei Katalin
Lippner Gábor
2010. március 2.

Watertown Sectional

A bridzsező nemzetközi sztereotípiák felett álló kategória. Már több mint egy hónapja Bostonban élünk feleségemmel, és csak most merészkedtünk először bridzsversenyre. Hogy miért? Talán féltünk: idegen ország, idegen emberek, idegen szokások. Végül aztán nem bírtuk tovább, győzött a bridzs.
Mezei Katalin
2010. február 27.

Licitfórum 68

LICITFÓRUM 67. megoldások
Rovatvezető: Mezei Katalin
Varga István
2010. február 9.

Az év legjobb cseréje

Az idei MP bajnokság I/B. osztályában Kisgyörgy Lajossal csak az utolsó előtti fordulóban sikerült végre feljutó helyre kerülnünk. Mivel még ekkor is csak a hatodik helyen álltunk, bőven volt feladatunk az utolsó játéknapon. 
George Retek
2010. február 1.

Így támogatjuk a bridzsválogatottat Kanadában

A kanadai klubokban évente négyszer speciális versenyt tartanak azzal a nemes céllal, hogy támogassák a nemzeti bridzsválogatott nemzetközi szerepléseit. Hogy a nevezési kedvet növeljék, ezeken a versenyeken háromszor annyi mesterpontot lehet keresni ugyanazzal a helyezéssel, mint egyébként. A Montreáli Bridzs Szövetségben a nevezésekből befolyt adományokat azzal növelik, hogy a húsz legjobb helyi játékos vállalja, hogy bárkivel leül játszani a szokásos tiszteletdíjáért, s azt felajánlja a nemzetközi alap számára. A játék végén a nevezők a leosztási diagramok mellé a partik elemzését is megkapják kinyomtatva. Tavaly, az Olimpiai Alap támogatására kiírt versenyen játszottam az alábbi érdekes leosztást: