Bridzsélet - Versenyekről

446 cikk

Kezdődik – csapat Európa-bajnokság, Madeira, 2022

Gulyás Dániel - 2022. június 11.
Alig ért véget a tavalyról halasztott világbajnokság (hatalmas magyar sikerrel!), máris nyakunkon az új világverseny, a csapat Eb – ezúttal is országonként egy egység, 4-6 játékos szerepelhet válogatott színekben, négy versenyszámban. A helyszín Funchal, Madeira szigetén, Portugáliában, június 12 és 22 között.
»»

Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivál 2022, párosverseny

Nagyiván Gábor - 2022. június 1.
Ahogy mindegyik fesztiválon, a „nagy” csapat- és párosverseny mellett idén is kiegészítő versenyszámokkal színesítették a fesztivált a szervezők. Régebben az egyéni, az IMP és a vegyespáros versenyek voltak a mellékszámok, idén egy Ukrajna elnevezésű villámpáros és egy BAM csapatverseny volt a plusz esemény.
»»

IBBF BAM: Bumm!

Hazai Tamás - 2022. május 29.
Az IBBF BAM-versenyén Nyugat helyén 2 káróban lettem felvevő. A licitből nyilván látható, hogy az összeszokottság nem tökéletes, ettől viszont még le kell játszani a partit.
»»

Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivál 2022, csapatverseny

Nagyiván Gábor - 2022. május 29.
Kezd régi fényében tündökölni a Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivál, hiszen a tavalyihoz képest néggyel több, azaz 41 csapat nevezett az egyik főeseményre, az Éliás Imre Emlékversenyre. A magyarokon kívül Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Spanyolország, Szerbia és Szlovákia játékosai vettek részt a versenyen, közülük számosan a junior korosztályt képviselve. Szóval igazi nemzetközi versenyt láthattak a LoveBridge szoftverével és tabletjeivel lebonyolított fesztiválon mindazon érdeklődők, akik nem a helyszínen, hanem otthonról követték figyelemmel az eseményeket. A Visoft cég által kifejlesztett LoveBridge ugyanis olyan, kimondottan a bridzs számára alkotott szoftver, mely alkalmas arra, hogy élőben, vagy akár utólag is követni lehet minden asztalt, minden licitmenetet, és lépésről lépésre a játékot is. Ez tehát az utókor számára is jelentős bridzs kordokumentum lehet, mely megmutatja, hogyan játszották 2022-ben a bridzset. Itt jegyezzük meg, hogy bár a nagy mezőny igen örvendetes, mégis rossz a szájíz, amikor azt nézzük, hogy mindössze 16 magyar csapat indult, a vidékiek közül pedig egy se… Pedig a szövetség igen dicséretes módon mind a nevezési díjak, mind az elszállásolás tekintetében jelentős anyagi támogatást ajánlott fel a vidéki játékosoknak, ha részt vesznek a versenyen.

»»

Nagy csatában Svájc a Bermuda-kupa győztese – vb 2022, 12. nap

Nagyiván Gábor - 2022. április 9.
Sajnos egy szomorú hírrel kell kezdenem a tudósítást. 89 éves korában elhunyt minden idők talán legszínesebb bridzsszemélyisége, Edwin Kantar. Játékosként kétszeres világbajnok, számos nagy verseny győztese, szakíróként és oktatóként zseniális, generációkat tanított meg a minőségi bridzsre. De publikációi, előadói tevékenysége nem csak abból állt, hogy szárazon érintette a bridzs különböző területeit. Egyéniségével, szellemes és finom, akár önironikus humorával mindenki számára élvezhetőbbé tette a játékot, mellyel persze be is tudta lopni magát az olvasók és a tanítványok szívébe. Könyvei révén jómagam is sokat tanultam tőle. Isten veled, Eddie, hiányozni fogsz!

»»

Fárasztó nap, nagyszerű játék, óriási izgalom – vb 2022, 11. nap

Nagyiván Gábor - 2022. április 9.
Sok szempontból volt rendkívüli a pénteki nap a világbajnokságon, különösen a délelőtti 16 leosztásos szett volt körömrágós. A Bermuda-kupában a hollandok gyakorlatilag már bejutottak a döntőbe, így a holland–norvég meccsnek nem volt tétje, a norvég csapat fel is adta a mérkőzést. A Svájc–USA 1 találkozó igazi csemege volt a fanatikusoknak, mert a két csapatot mindössze 4 IMP választotta el a továbbjutástól (legalábbis csütörtök este, pénteken már 10 IMP-s svájci vezetéssel kezdtek a csapatok).
»»

Nehéz nap, kemény játék, óriási izgalmak – vb 2022, 10. nap

Nagyiván Gábor - 2022. április 8.
Szerdán a magyar csapat nagyszerű játékot produkált a negyeddöntőben is a Bermuda-kupában, s bár nem sikerült a továbbjutás, játékosaink végig pariban voltak a világ legjobbjaival szemben. Álljon itt újra a névsor: Dumbovich Miklós, Hegedűs Gál, Szabó Csaba, Szegedi Balázs és Winkler Gábor. Minden elismerést megérdemelnek a fiúk, köszönjük a nagyszerű játékot és gratulálunk!

»»

A negyeddöntő jelentette a végállomást – vb 2022, 9. nap

Kelen Károly - 2022. április 6.
Magyarország hétfőn a három fordulóból kettőt megnyert, egy döntetlenül végződött, és 11 IMP-vel, 81–70-re vezetett az Egyesült Államok első csapat ellen. Kedden Covid-szünetet tartottak, mert az amerikai vegyes csapatban felütötte fejét a fertőzés. Mindenkinek teszteltetnie kellett magát, és csak az játszhatott, akinek negatív volt az eredménye. A kihagyás miatt átrendezték az időtáblát. Az előző meccsből maradt három forduló után azonnal megkezdődtek az elődöntők. (A Dumbovich–Winkler-asztal a magyar–USA 1 bridzsvilágbajnoki negyeddöntőben – Forrás: Facebook/World Bridge Federation)

»»

Vezet a félidőben a magyar válogatott – vb 2022, 8. nap

Gulyás Dániel - 2022. április 4.
A nyolcadik játéknap a negyeddöntők első napja volt. A 96 partis meccsek két nap alatt dőlnek el, tehát félidőben járunk. A legfontosabb: a nyílt csapat meccsén az állás 81–70, tehát vezetünk félidőben! Frissítés: a keddi játékot elhalasztották koronavírus-esetek miatt, szerdán 10 órától lesz folytatás, és azt tervezik, hogy még aznap lejátsszák az elődöntők első szegmensét. »»

Óriási siker! A magyar nyílt csapat a negyedik helyen jutott tovább! – vb 2022, 7. nap

Nagyiván Gábor - 2022. április 4.
Nyílt csapatunk a hetedik, azaz még továbbjutó helyről kezdte a vasárnapot, 7 VP előnnyel a kieső helyen állóktól. Az első két meccsen két verhető ellenféllel játszottak fiaink, Dél-Afrikával, illetve Hongkonggal. A selejtezőben az utolsó ellenfelünk a verseny egyik favoritja, Svájc volt. »»

446 cikk