Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Látványos magyar fordítás – ifi Eb 2022, 3. játéknap

Küzdelmes napon vannak túl a magyar csapatok. Az eddig remekül álló két válogatottunk is hullámvölgybe került, de úgy tűnik, hamar kikerült belőle, a másik három csapatunk adott és kapott is csapásokat a veldhoveni ifjúsági Európa-bajnokság harmadik játéknapján. A harmadik BBO által adott magyar meccsen meglett az első győzelem, és szombaton akár a második is összejöhet, mert magyar éremcsatát adnak.

A verseny itt követhető.

Ezúttal is képernyőre került egy magyar érdekeltségű mérkőzés, az U31-esek mutathatták meg a világnak a nap zárófordulójában, mire mennek Lettország ellen. A magyar csapat az ötödik, az ellenfél a nyolcadik helyről vágott neki a meccsnek. (Szűcs Villő és Lajos Hanka, valamint Fischer Brigitta és Konkoly Csaba a lettek elleni U31-es mérkőzésen – Fotók: Kovács Gergely)

A napot Fischer Brigittáék borzasztóan kezdték Bulgária ellen, de egyből megrázták magukat, ebben nagy segítség lehetett a csapat hatalmas világversenyrutinja. A lettek hét partit követően 27–6-ra vezettek, azután viszont már nem írtak. Az utolsó partira így is hétpontos előnnyel fordultak, de két kiálló ásszal szlemet mondtak és buktak, így 3 IMP-s magyar sikert hozott a mérkőzés.

Az U21-eseknél pedig talán pont világversenyrutin a hiánya ütközött ki az első három nap teljesítményén. A csapat kétharmada két éve bridzsezik, és ebben a sportban a tapasztalat megszerzését nemigen lehet megspórolni, a rutintalanságra rájön még a világverseny korábbról nem ismert légköre, terhelése. Mindenestre az utolsó meccsen, a németek ellen végre kijött a lépés, közeledik a verseny fele, egy jó széria még nagy fordulatot hozhat.

Az U16-osok remekült kezdték az Eb-t, pénteken nyitásként szűk győzelmet hoztak a görögök ellen, ők maguk ennél többet vártak, és most ez nyomot hagyott a csapat nagy részén. A következő, törökök elleni meccs ennek megfelelően is indult, három parti után 0–29, de sikerült valamennyire visszajönni, a nap második fele pedig arról tanúskodik, hogy sikerült visszaállni a helyes vágányra.

Nem mennék el szó nélkül a horvát U16-os csapat mellett. Én általában nagyobb különbségekre számítottam ebben a kategóriában a csapatok között. Természetesen a csapatokon, sőt, még a párokon belül is jelentős tudásbeli differenciát lehet látni, de szinte mindenki kulturált bridzset játszik. A horvátok viszont kilógnak lefelé a mezőnyből. Az első fordulóban 1 VP büntetést kaptak késésért, a másodikban 12 VP-t mint kimaradók, azon kivül egyszer szereztek pontot, Bulgária ellen 0,17 VP-t, így 11,17 ponttal állnak.

A magyar lányok pénteken a mezőny első fele ellen játszottak, szépen tartották magukat, sőt, a lengyeleket egy hajszállal felül is múlták, a norvégokkal is szoros meccset játszottak, nem hiszem, hogy lenne bennük hiányérzet (megint: vékonyka rutin többeknél itt is). A drukkerekben biztos nincs. (Bánházi Dorina és Hegedűs Júlia is szép eredményt hozott a norvégok ellen)

Az U26-osoknak pénteken nem sikerült győzniük, ebben a mezőnyben azért nem is volt várható, hogy az élcsoportra veszélyesek lesznek, de biztos, hogy rengeteg tanulsággal szolgál számukra ez az Eb.

A magyar csapatok pénteki eredményei
U16
Magyarország–Görögország 11,05–8,95 (34–31)
Törökország–Magyarország 14,22–5,78 (41–27)
Magyarország–Horvátország 20–0 (58–1)
Magyarország–Norvégia 14,93–5,07 (35–18)

U21
Hollandia–Magyarország 14,22–5,78 (39–25)
Törökország–Magyarország 15,58–4,42 (49–29)
Olaszország–Magyarország 13,18–6,82 (39–29)
Magyarország–Németország 17,08–2,92 (35–7)

U26 lány
Franciaország–Magyarország 12,9–7,1 (40–31)
Hollandia–Magyarország 16,73–3,27 (35–9)
Magyarország–Lengyelország 10,36–9,64 (28–27)
Norvégia–Magyarország 10,71–9,29 (13–11)

U26 nyílt
Észtország–Magyarország 16,61–3,39 (61–30)
Hollandia–Magyarország 14,19–5,81 (54–37)
Törökország–Magyarország 19,25–0,75 (63–9)

U31
Bulgária–Magyarország 18–2 (35–1)
Magyarország–Horvátország 16,37–3,63 (49–25)
Magyarország–Spanyolország 10–10 (23–23)
Magyarország–Lettország 11,05–8,95 (30–27)

9. forduló, 12. leosztás (U21)

Dezső Kende hívott nagyon szépet a forduló utolsó partijában, nagy kár, hogy nem sikerült betakarítani a megérdemelt gyümölcsöt, mert azzal gyakorlatilag döntetlen lett volna a Hollandia elleni mérkőzés.

Pároslicit volt, vagyis a felvevő számára nem derült ki Nyugat hosszú treffje. A treff dáma indító kijátszást kézben ütötte, kárót hívott a királyhoz, kihagyva, káró dáma, ütve az ásszal. Kende a treff tízessel jött vissza, a felvevő ütött, és nem a káróra tervezte eldobni a vesztő treffjét, hiszen azt le lehet lopni, és a káróra a harmadik pikk mehet el, ha szükséges. Lelopta a treffet, Kende felüllopta a kis adujával.

Most jött el a kulcspillanat. Kelet kitalálta a buktató hívást: kőr dáma!

Ha nem fedik le a királlyal, három kőrt és a káró ászt üti az ellenvonal, ha lefedik (nyilván ez történik), akkor Nyugat belehív a tripla sikén treffbe, és elszökik az asztali kőr tízes mögött a szingli kőr kilences. Szépségdíjas meglátás – csak sajnos nem treff jött vissza.

11. forduló, 2. leosztás (U21)
Ez viszont sok pontot hozott a konyhára.

Az egész mezőnyben csak az angol U16-os pár vette fel és csinált meg ezt a 6 treffet Kemény Márkékon kívül.

Argay Zsoltnak a kőr ász indulás után már nem volt feladat, ha káróval jönnek, akkor el kell találni a kőrt. És ha fekete indítókijátszást választ Nyugat?

Talán az a legjobb játék, hogy treff király, de csak egy aduzás, két kőrt dobunk a pikkekre, adu ásszal asztalra, ha eltaláltuk a kőrt, megvagyunk, ha nem, még tudunk lopimpasszolni kőrben, ha mindkét figura Nyugatnál van (a harmadik adu a feljövetel a magas kőrért). Pikk indulásra szóba jön, a pikk-pikk két kőr dobással, treffel asztalra, kőr, és nem eltalálás esetén lehet kétszer lopni a kőrt esésre játszva a kint lévő figurát, hiszen két treff és egy káró híd még van kézbe.

Zsolt biztos valahogy így játszotta volna, vagy lehet, hogy ő kitalál valami még jobbat.

Szombati folytatás
Három kategóriában véget ér az Európa-bajnokság. Az U31-esek a hatodik helyről, de igencsak éremeséllyel vágnak neki a szombatnak, a közvetlen rivális Izrael ígérkezik a legfontosabb meccsnek, a másik két ellenfél a mezőny kétharmadánál áll.

A lányok azzal, hogy kitettek magukért pénteken, elszakadtak az angoloktól, jó hajrával még a dánok is megfoghatók, főleg, hogy mindkét csapattal játszanak búcsúzásként. Az olaszok elleni mérkőzéssel búcsúznak Veldhoventől.

Még az U16-osoknak lesz ez az utolsó napjuk, a magyarok közül ők állnak a legjobb helyen. A lengyelek (185,64 pont) és az angolok (181,95) mögött harmadikok (162,94), a negyedik cseheket 5, az ötödik hollandokat 15 ponttal előzik. Az első két napon hasító, de pénteken megbicsakló lengyelek ellen kezdene. Utánuk a csehek jönnek, ezt a 12 partit közvetíti a BBO 11:35-től, zárásként pedig a mezőny hátsó felében álló bolgárok következnek. (A legkisebb magyarok közül Juhász-Molnár Mirkó, Zábrádi Benjámin és Szűcs Leó kapitány a Norvégia elleni mérkőzésen)

Az U21-eseknek össze kell szorítaniuk a fogukat, ha meg akarják lovagolni a németverés adta pozitív hullámot, hiszen szombaton három jelenleg top 4-es ellenféllellel találkoznak: Dánia, Franciaország, Hollandia.

A 15. helyen álló U26-osok szombaton erőt és pontot is gyűjthetnek, hiszen megint kétszer 18 parti az adagjuk, és sem a német, sem bolgár válogatott nincs az élbolyban.


Kapcsolódó cikkek: