Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. szeptember 6.

Meglepetésekkel indult a szezon – Csapatbajnokság 2023 1. forduló

Megkezdődött az őszi szezon, szokás szerint a csapatbajnoksággal. Az I/A mezőnye nem jelentősen változott, bár pár váratlan igazolás történt, csapatkörképünk itt olvasható. Az eddigi szokásos 3-4 „nagycsapathoz” (Gamax, Galim, Visoft, esetleg FÉSZEK) próbálna pár új egység csatlakozni – elsősorban az Angels és a Gulyás új felállása lehetne ütős, de már az első fordulóban látszik, hogy bizony itt minden pontért keményen meg kell küzdeni, hiszen többen is vereséget szenvedtek a fent említett „menők” közül. Az I/B-ben is sok jó csapat van, de itt elsősorban a tavalyi kiesőktől várható, hogy ráhajtanak a feljutásra. Sajnos, a harmadosztály annyira megfogyatkozott, hogy ezúttal is közösen indul a másodosztállyal, bár így hatalmas méretű, 22 csapatos a mezőny, így 16 leosztásos teljes körmérkőzést játszanak, játéknaponként tehát két meccsel.

I/A
Az I/A eredményei közül talán kiemelkedik az osztályozón feljutó, és előzetesen kiesésre esélyesnek gondolt Libella döntetlennel felérő 1 pontos győzelme a Galim felett – igaz, ne feledjük, utóbbi rendszerint gyengén kezdi a szezont, de később tarol, és odaér a dobogóra. Az Angels–Gamax rangadóra is sor került, ahol a hazaiak nagyobb, 28 pontos előnyt dolgoztak ki félidőre, de Dumbovichék szívósan küzdve megfordították a meccset. A P-T korábbi vezére, Hittmann László nélkül szárnyal, már a kupaszezonban is eredményesek voltak, és most is szép győzelmet arattak a Visoft ellen. A Szigethy általában inkább a kupában vitézkedik, de tavaly jó hajrával bennmaradt, most ez az egység aratta a nap legnagyobb győzelmét a jobb sorsra érdemes Budaörs 17 ellen, amely egy ideje keresgéli a formáját, pedig korábban többször is játszottak országos döntőben is.

A friss feljutó/visszajutó EcoSoft is győzött, a FÉSZEK elleni sikerük szintén meglepetésnek számít, csakúgy, mint a Feel the Card (korábbi nevén: Feel the Beat) Gulyás elleni győzelme – bevalljuk, jobb kezdésre számítottunk mi is.

Nézzünk pár izgalmas partit az első osztályból, elég sok érdekes licit, felvevő- és ellenjáték is volt már az első néhány partiban.

Mindjárt az első partiban (feledhető licit után) mindkét asztalon 5 káróban landoltak csapataink – talán a 4 pikk nyugodtabb lett volna, ahogy a 3 szan is – bár utóbbihoz némi szerencse is kell, ha nem szökik a treff király (de persze láttunk már olyat, hogy valaki a hatos kőrjéből indul, amire teríthető 9 fejütés).

A másik asztalon a két menet kőr után már nehéz volt a felvevő helyzete, és miután a treff kiadása után meghívták a pikket, talán az impassz valóban a jó játék, de erre kettőt bukott a felvétel.

A mi asztalunknál kiderült a licitből mind a kőr, mind a treff szín barátságtalan kiosztása, így nem próbáltam még egy treffet lopni a rövid aduból, hanem inkább beszorításra játszottam, miután kiderült Nyugat hat kőrje, és legalább 3–2 minorja, így Kelet be is szorult a treff ászára és a pikkjeire, mert hátul nem lehetett több két pikknél. Így végül a show-up (felderítő?) beszorítással már az utolsó három lapnál lehetett teríteni – csak hab volt a tortán, hogy hátul volt a pikk dáma.

Siba Gergely az első partiban, és most is talán indokolatlanul mondta be kőr színét – ez a mi malmunkra hajtotta a vizet.

Közbeszólása után már el tudtuk kerülni a 3 szan csapdáját, és megtaláltuk a jó 5 treffet, ahová amúgy csak az erős treff ellen kőrt licitálók tudták oda segíteni az ellenfelet a Galim meccsén.

Még egy érdekes felvevő/ellenjáték a mérkőzésünkről.

A másik asztalon normális volt a licit és az eredmény is.

A 4 kőr kettőt bukott, így 300-at írt az ellenfél.

Nálunk azonban Ormay György megtalálta a teljesíthető 4 pikket, és kis híja volt, hogy meg is csinálja.

A kőr ász indulásra dobott, védve az adufelszerelését, hiszen a káró kártyák esélyesen kiadók lehetnek úgyis.

A káró dámát vitte, lehívta a pikk ászt, esett a bubi. Ez egyrészt jó hír (nem áll ki adu), másrészt nem, mivel 4–1-re oszlik a szín.

Kis pikket hívott, a terv az volt, hogy a pikk nyolcassal és a királlyal is kézbe tud jutni, hogy ráhívjon a treff figurákra. Szerencsére ébren voltam, és betettem a kicsi hívására az adu kilencest, így csak egy kézbemenetele volt. Treffet hívott a királyhoz, most nekünk volt szerencsénk, mivel a treff hármas (fordított lapszám) nem volt olvasható, mint hármas szín, így a treff dámát hívta, próbálva beejteni a bubit, és nem járt szerencsével. Most a partnerem csupa piros kártyájával végállásban volt, és a kőr király tűnt a kisebb rossznak. Érdekes, hogy még mindig benne van a parti: ha kiadja a treffet, legjobban teszem, ha kárót hívok (az adu is ugyanaz, a kőr pedig azonnal feladja a partit), és a treffek adurendőrként felszedik a kiadókat, ha belopok, lehívhatja a kőr dámát, eldobva a vesztő kárót, ha pedig nem lopok, kárót lop a kezében (megint mindegy, hogy belopok-e, mivel ha igen, felüllop, kőr dáma, és kiaduzhat – ha nem, akkor pedig kicsivel lop, és magas kőr, majd keresztbe lopható magasan az utolsó két kártya).

Rendkívül szerteágazó, érdekes parti. Gyuri bátran mondott 4 pikket, nem sokan tennék a 4–3–3–3 elosztású kezével, szerencsénkre a teljesítésbe hiba csúszott, bár könnyűnek semmiképp nem mondanánk a felvevőjátékot. A 4 pikk két asztalon teljesült.

Voltak szlempartik is persze, bár ezekről ezúttal nem sokat mesélünk, talán a legtanulságosabb az, ahol a treff JTx-ből kell indulni, hogy elbuktassuk a 6 kőrt. Az egyik meccsen ellenvonali licit nélkül az egyik asztalon elindultak a bubival, míg a másik asztalon a partner kérte e szín hívását, Dél mégsem ezt tette, így teljesült a szlem… Mi is 13 pontot veszítettünk, mivel az ellenfél megtalálta a buktató treff bubit, a másik asztalon pedig nem vállaltak 12 ütést.

Íme e kiosztás, ami több meccsen is 13 vagy 17 pontos szvinget hozott:

Persze az a védett kéz, ahol az ellenfélnek a treff király alól kellene indulnia, így Nyugat kezéből van benne a 6 kőr vagy a 6 szan, ez a licit persze senkinek sem sikerült (és honnan lehet tudni a treff király helyzetét?).

Olvasóink jelentik: bizony volt érdekes szlemparti!

Argay Zsolt gyönyörűen játszotta ezt a 6 pikket, amit rajta kívül csak Bíró László teljesített, hasonló módon: eltalálta a kőrt, megadta a káró impasszt, fellopott egy kőrt aduzás közben, majd beszorította az ellenfeleket. Északnak a kőrt, Délnek a kárót kellett tartania, így a harmadik menet treffet már senki sem tudta – kétoldali háromszínű beszorítás, nagyon szép megoldás! Akinek esetleg nem tiszta a dolog, érdemes végigkattintgatni a lejátszást. (A felvétel szépséghibája, hogy treff indulásra elbukik, mivel a kőr ütés után még egy treffet hívnak, és ez elveszi az átmenetet a beszorítástól, ezért buktak néhányan.) 13 jól megérdemelt pont az Angelsnek.

Ha már dicsérjük fiataljainkat, ez az ellenjáték is igen szép.

Szabó Csaba a kissé fura 4 kőr felvételben landolt, de ez teljesíthető az adu barátságos fekvése miatt. Ekkor jött Kemény Márk… A pikk indulásból látszott, ha üt, a felvevőnél elég sok magas pikk lesz, ezért nem vitte el az első hívást! Ezután már nagyon nehéz dolga lett volna a felvevőnek, aki a treff barátságos fekvésében bízott, így végül kettőt bukott, az Angels pedig 11 pontot szerzett.

I/B
Az I/B osztályban többnyire a korábban esélyesnek gondolt csapatok nyertek az első fordulóban, de nyilván hosszú még a bajnokság, azonban itt sem volt unalmas a forduló.
Kevesen találták meg ezt a terített szlemet.

Varga Sándorék precíziósa ellen a másik vonal épp annyit licitált csak, hogy kiderüljön, a támadóvonalon nincs kőr fogás a sikénnel szemben, így amikor fény derült a pikk fitre, Kerekes Zsuzsa bátran bevállalhatta a szlemet, nehéz lett volna olyan lapot kirakni, hogy ne legyen játék ebben a „30 pontos pakliban” (amikor kiderül, hogy a szingli vagy sikén színünkkel szemben nincs figura, jelentősen megnő a szlem esélye, hiszen a maradék 30 pontot, vagy annak javát birtokolva könnyen összejöhet legalább 12 ütés, lásd még: splinter konvenció).

II. osztály
A másodosztályban egy nap, azaz két forduló után az Óbuda csapat vezet, de örömmel látjuk az U16-os válogatott fiatalokat, akik szintén jól kezdték a szezont, és harmadikok.

Itt egy igen ritka duplagémet fedeztünk fel.

26. leosztás

Míg Kelet–Nyugat akár 4 szanig licitálhat, hiszen 8 treff ütés, valamint két ász az épp 10, míg a kőr dáma fogja az ellenfél legveszélyesebb színét, az 5 treff azonban a kőr lopáson elbukik, ez a legtöbb esetben be is következett, egyetlen –750 árválkodott a tabella végén. Az extrém elosztások és hosszú minorok legérdekesebb része, hogy ennek dacára Észak–Dél 5 kárót csinálhat. Persze ezt sem licitálni, sem megcsinálni nem könnyű (mivel treffel többször tudnak rövidíteni minket, a kőr magasítása helyett valószínűleg a pikk bubi elfogása adja látott lapokból a teljesítés kulcsát), de említésre méltó, hogy így a par-score, azaz a két vonal legjobb tudása alapján elérhető optimális eredmény az, ha Kelet–Nyugat, lementve az 5 kárót, 5 szan kontrát játszik, ami egyet bukik – egészen ritka madár ez.

Jövő héten a mezőny pihen, mivel sokan Pulán töltik a méltán népszerű versenyen nyaralva az időt.

Továbbra is várjuk az érdekes partikat, akár licitben, akár játékban említésre méltót is lát valaki, kérem jelezze ezen az új email címen: gulyasdaniel69@gmail.com – de természetesen a Facebook-messengeren is megtalálható vagyok.

Hajrá!