Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely - 2023. augusztus 25.

Csapatmustra 2023

Szeptember első hetében kezdődik a KMR csapatbajnokság. A rajtig többször bővülő cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen változások történtek az előző szezonhoz képest, ki milyen felállásban vág neki a csb-nek.

Balaton (II. o., csapatkapitány: Kerekes Sándor)
„A Balaton csapatból 3 fő maradt, így 4 új játékossal kezdjük meg a bajnokságot.
A tavalyi első szereplésünket jónak értékeljük, mivel olyan párokkal álltunk fel, akik alig játszottak együtt. Az idei évben kicsit erősödött a csapatunk, mert egy jól összeszokott pár is részt vesz a versenyben. Szeretnénk a II. osztályban a játéknak örülni, valamint minél előbb végezni. Sajnos itt is lesznek alkalmi párok, de igyekszünk felkészülni ezekre a helyzetekre, főleg, hogy Veszprémből igen hosszú az a Budapesti csúcsban a Récsei Centerig. Az alapfelállás: Sinka László–Fazekas György, Argyelán János–Nagy Attila és Vincze Ottó–Kerekes Sándor” – ecsetelte a kapitány.

Viadukt (II. o., Upor András)
„A tavalyi OCSB kiírása után Minarik Attiláék – akik évek óta rendszeres látogatói a veszprémi klubnak – kezdeményezték, hogy nevezzünk közös csapatot a II. osztályba. A verseny olyannyira megtetszett több sporttársunknak, hogy némi külső segítséggel két gárdát is össze tudtunk állítani (a Balaton a másik), annak ellenére, hogy a részvétel nyilvánvaló áldozatokkal jár a távolság miatt. A Viadukt csapat célja ilyen vezérevezősökkel nem lehet más, mint a bajnokság közvetlen élmezőnyébe kerülés” – mondta Upor András. A csapat tagjai: idősebb és ifjabb Bánhegyi Barnabás, Marczona Mariann és Minarik Attila, valamint Kiss Zoltán, Derzsenyi Tibor és a csapatkapitány, azaz Upor András.

Duna (II. o., Tóth András)
„Nádasi György helyett Lovas György érkezett a csapatunkba. Gyulay Judit–Wappler Mariann, Lovas György–Rózsa János, Csépán Gábor–Tóth András párokkal indulunk a küzdelembe. Célunk a bennmaradás” – utóbbi mondás nyilván vicc a kapitánytól, hiszen az idén sincs elég csapat ahhoz, hogy legyen III. osztály.

Balásy (I/B, Balásy István)
„Életkorunk összegével már lehet, hogy dobogósok vagyunk a versenyteremben. Tavaly csak éppen hogy bent maradtunk az I/B-ben, ezért idén erősítettünk. A kupacsapatunkban jól szereplő Kovács András–Berkes Márton vonal kap oroszlánrészt és -feladatot. A másik oldalon Tihanyi Katalin, Szabados Erzsébet, Kalmár Zoltán, Gyárfás András, valamint jómagam fogunk szerepelni” – mondta a kapitány.

PTG (II. o, Szabolcsi János)
A PTG csapat hűséges tagjáról, Pirity Tamás Gábor tanár úrról kapta a nevét. Ő játszik felváltva két sakkozó sporttársával, Örtel Endre FIDE-mesterrel és Szabolcsi János sakkedzővel. A másik párban is van egy tanár, Hajdara Botond, aki volt tanítványával, Máramarosi Ákossal alkot párt. Tavaly Hantal György és Németh Márton is játszott velük, de ők most külföldön dolgoznak, illetve tanulnak.

Bazsarózsa (II. o., Horváth Attila)
„A csapat három párból áll. Az IMP-n remeklő Győry Anikó–Petrás Gábor, az ifjúságot képviselő Harmati László–Horváth Balázs, és a tavaly összeálló Horváth Attila–Nádasi Tibor kettősből. Annak ellenére, hogy a MP-ok alapján erősebb csapatok is indulnak a másodosztályban, nagy reményekkel indulunk a bajnokságon. A három pár más játékstílust képvisel, reméljük, sokszínűségünk előnyt jelent majd a mezőnyben” – nyilatkozott a kapitány.

Óbuda (II. o., Kovács László)
„Az Óbuda csapat új formáció, bár az Antal Péter–Kovács László páros már 40+ éve is játszott együtt – mondta Kovács László. – Több évtized kihagyás után most új csapattársakkal, Antal Péter Reichardt Gézával, illetve Kovács László Tóth Zsuzsannával próbálkozunk. Mindkét pár eddig is a II. osztályban küzdött más-más csapatban. Ezúttal egy új taggal, Zsilinszky Andrással kiegészülve vesszük fel a versenyt a népes II. osztályú mezőnnyel.”

Tavirózsa (II. o, Sápi Vilmos)
„A csapattagok rendszeres játékos-találkozóhelye már évek óta a Tavirózsa vendégház a Szelidi tó üdülőhelyen. Innen is a név, egyébként sok-sok tavirózsa is van a tavon, s a kártya mellett ezeket is rendszeresen látogatjuk – hűsölésképpen. Csapattagok közül régi páros Nagy Enikő és Dazsián Éva, utóbbi férjével vidékre költözését követően most turnézik fel újra Budapestre. Másik párosunk egyik tagja szintén csak az utóbbi években kelt újra szárnyra, ő Éva férje, Kurucz József, a partnerem. A csapat negyedik tagját örök amatőrként tudom bemutatni, aki próbálgatja fejleszteni nyugdíjas korban összeszedett bridzsismereteit, s felnőni a csapathoz, talán ezzel is érdemelte ki a csk kinevezését. Vidéki csapattagjaink a Budaörs Bubiklub védőszárnya alá gyülekeznek.” (Lejegyezte Sápi Vilmos.)

Bíborláng (II. o., Spielmann János)
„Nálunk van tudomásunk szerint az egyik legfiatalabb (16 éves) és a legidősebb (94 éves) versenyző. Két fiatallal, Biborka Bernadettel és Török Eszterrel kiegészülve szeretnénk tisztességesen helytállni. Sportszerű, jó hangulatú versenyeken szeretnénk játszani, öregbítve a bridzs társaságteremtő funkcióját. Stabil párok nincsenek, de Láng Robi Véghelyi Máriával és Bánki Zsuzsával is sokat játszott együtt” – közölte Spielmann János.

Bridgemanship (II. o, Hodula Eszter)
„A csapat nagyobbik része a lovaglás révén régóta ismeri egymást, páros bridzsversenyen többször részt vettünk, csapatversenyen ebben a felállásban – a hagyományteremtés határozott szándékával – most indulunk először. Mind a négyen a Bridzsakadémia növendékei vagyunk (és leszünk is még sokáig). Igyekszünk minél több lehetőséget kihasználni, hogy gyakorolhassunk, tudjuk, hogy hosszú út áll még előttünk, de élvezünk minden egyes megtett lépést. A csapat tagjai: Kovács Zoltán, Necz László, Karig Gábor és a kapitány, Hodula Eszter” – tudtuk meg az újoncok vezetőjétől.

SZIG (II. o., Szatmáry Zsolt)
„A SZIG (Szent István Gimnázium) csapat idén érettségiző tagjai, Árokszállási Tamás és Miles Sean, valamint Tóth Kende és Kádi Balázs két éve kezdték a bridzsezést az iskolai szakkörben. Az elmúlt két évben részt vettek az MBSZ nyári bridzstáborában. Az első komolyabb megméretés lesz számukra a most induló bajnokság. A csapatkapitány a cserepadot erősíti, valamint az adminisztrációs feladatokban és szakmai háttérrel segíti sikerre a csapatot” – beszélt saját szerepéről szerényen az oktató-kapitány, Szatmáry Zsolt.

Blackout (I/B, Pölöskei András)
Retteghy Orsolya így mutatta be a Blackoutot és törekvédeit: „A csapat összetétele nem változott (Jánosik Máté, Márki-Zay János, Székelyhidi Tamás, Pölöskei András, Pölöskei Petra, Retteghy Orsolya), de a feltörekvő ifjúság bridzstudása egy év tapasztalattal bővült. Ilyen húzó erővel nincs más hátra, mint a feljutás az I/A-ba!”

I. István (II. o, Földesy László)
„A csapat az I. István (ma már Szent István) gimnáziumról kapta a nevét, többségünk oda járt, vagy a keresztneve István. Baráti, családi társaság vagyunk, szeretnénk egyre jobban játszani, számunkra a jó hangulat és hogy jó érzéssel menjünk haza a versenyek után, fontosabb, mint az eredmény. Mráz Máté a mentorunk, ő segít eligazodnunk a bridzs rejtelmeiben. A csapat tagjai: Földesy Csenge, Mészégető László, Major Gyula, Dénes István, Oláh Zsuzsa és Földesy László kapitány” – mondta utóbbi.

Diamond Dogs (II. o., Szetey Zsolt)
„Célunk a bennmaradás! (Ismerős poén... – a szerk.) A csapat: Baka Tibor, Tibor Tamás, Csapó Szabolcs, Hajnal Dániel, Gémes Balázs és jómagam” – adta ki a vezényszót a kapitány.

Youngboys (I/B, Szappanos Géza)
„A csapattal kapcsolatban elvárás nincs. Az öregek (Csepeli Miklós, Kovács Misi és jómagam) szeretnek még játszani, ezért egy asztalt vállalunk egy félidőben. A fiataloké (Selmeci Dávid, Biborka Dániel és Nagy Kartal) a jövő! Két és fél asztal az övék. Egy félidőben egy asztalon várhatóan tehát mentor jelleggel fogunk játszani. Jó lenne a rájátszást a felső zónában kezdeni” – mondta a szenior olimpiai bajnok kapitány.

FÉSZEK (I/A, csapatkapitány: Bárczy Péter)
„Eggyel bővült a FÉSZEK (Tubak Dániel az új ember), reméljük az eredményünk is legalább eggyel jobb lesz, mint tavaly – mondta a csapatkapitány. – Új igazolások beilleszkedése egy csapatba, mindig rejt nehézségeket, ha sikerül az alkalmazkodás egy működő rendszerhez, és erősödik a csapat, akkor van esélyünk a dobogóra. A legutóbb győztes leülésen egyelőre nem változtatunk, idén is egyik asztalon modern 2/1, másikon hatékony erős treff ellen kell az ellenfeleinknek felvenni a kesztyűt.” A felállás: Bárczy Péter csk, Bárczy Tamás, Honyek András, Tubak Dániel, Vikor Attila.

Cyan (I/B, Klein László)
„Négyfős a csapat, miután Zelnik Péter tudta vállalni végig a játékot velem, a másik pár a rutinos Fehér Péter–Moussong Gábor kettős. Terv: fele cseber teteje, ennek eleje. (Azaz a felsőház eleje.)”

Durostone (I/B, Keresztény Andrea)
„Idén célunk a Durostone Kft. ingyen reklám mellett, hogy minél több 5 majort teljesítsünk pontosan, és hogy mi szerepeljünk legtöbbet a LoveBridge Ez+az statisztikában. Csapatunk rendkívül családias, sikereiket pedig kabalánk Budai László biztosítja.”

Next (II. o., Hermányi Annamária)
„Csapatunk, a Next 10 évig játszott azonos összeállításban, de most frissültünk. Maradt a rutinos Járai–Varga pár, és elfoglaltságuk eseten Kőrösy Gina ugrik be. Nagyon örülök, hogy Gina újra játszik a bajnokságban. Új pár a tapasztalt Bálint Zoltán és Szalma József, én pedig Géczy Anikóval játszom. Nem csikócsapat, de az úton poroszkál még néhány korosztály” – mondta Hermányi Annamária.

RR (II. o., Talyigás András)
„Egy picit megnövekedett az átlagéletkorunk, ebben nem hiszem, hogy lesz vetélytársunk a magyar mezőnyben. Fiatal csapattársaink (a Sinkovicz házaspár) elszegődtek máshová, helyettük Pásztor Ákost igazoltuk a két alappár, Réti Zsuzsa–Ferenci György és Budinszky András–Talyigás András mellé. Lelkesedésünk azonban töretlen, célunk továbbra is a kedd” – magyarázta Talyigás András.

Galim (I/A, Gál Péter, Czímer Csaba)
Czímer Csaba arról számolt be, hogy Kemény György és Trenka Péter távozott, a helyükre visszatér Marjai Péter aktuális partnerével, Geralddal, azaz Balásy Zsolttal. Természetesen maradt a Gál Péter–Dombi Gergely pár.

Angels (I/A, Kemény Márk)
A tavaly az I/A-ba feljutott és utána jól szereplő Angels összeállítása megváltozott. „A Galimból igazoltuk a Kemény–Trenka párost, és én maradtam Zsolttal, így négyen tervezzük végigjátszani, de Jolly Jokernek ott van Orsi. A célunk a dobogó, azon belül is elsősorban az arany” – mondta az ifjú kapitány. Mivel Orsi Hegedüs Orsolyát jelenti, igazi családi csapat az Angels – 60 százalékban mindenképpen.

Catherina (I/B, Németh Ádám)
A Catherina tavaly feljutott az I/B-be. „A csapat kb. öt éve létezik – mondta Németh Ádám –, folyamatosan próbálkozunk tagcserékkel előrébb lépni. Idén is lesz változás, három új taggal bővül a csapat: Lénárt Zolival és partnerével, valamint egy jelenleg a svéd első osztályban játszó honfitársunkkal októbertől. A csapat így 7 fős lesz: Németh Ádám csk, Sziráki László, Simonyi Zsuzsa, Szetey András, Lénárt Zoli, Gyulai András, plusz egy fő októbertől.”

Grand Slam (I/B, Fülöp Zoltán)
A kapitány helyzetjelentése: „A Grand Slam csapat húzó párja a mindkét párosbajnokságon az I/A-ba feljutó Hámori Zsuzsa–Jakus László kettős, a másik oldalon a Mérei Balázs–Marcin László–Fülöp Zoltán hármas a csalódást keltő I/A-s szereplés után az összes lehetséges felállásban asztalhoz ül. A feljutásért az előzetes rajtlista alapján hat csapat versenyezhet, célunk, hogy az utolsó fordulóig közöttük legyünk, és megcsípjük a dobogót.”

Gamax (I/A, Homonnay Géza)
„A csapat összetétele és a célok sem változtak” – hangzik a kapitány sommás nyilatkozata. Emlékeztetőül: a Gamax tavaly Homonnay Géza, Dumbovich Miklós, Lakatos Péter, Szabó Csaba, Winkler Gábor összeállításban 23 pontot verve a másodikra megnyerte a KMR csb-t.

Libella (I/A, Biro Lajos)
„Azzal kezdeném, hogy a csapat összetartója és motorja Gombi volt, aki nálunk egy szinttel magasabban játszott, és nagyon hiányzik. A csapatunk egyébként változatlan, Scharnitzky Péter Ráduly Csabával játszik, én Vági Péterrel. Mi ketten egy ultiversenyen találkoztunk, és azóta is inkább ráérzéssel, mint 50 oldalas licitrendszerrel játszunk. Párunk harmadik tagja Szabó Zsolt. stabil I/B-s csapatként érezzük magunkat, az I/A osztály hatalmas kihívás és megtiszteltetés” – mondta a kapitány.

Gulyás (I/A, Gulyás Dániel)
„A tavalyi nevünk még TMX volt, mely Kotányi Balázshoz kötődött. Mivel ő már nem játszik nálunk, változtattunk, és mint csapatkapitány a jólhangzó Gulyás név mellett döntöttem. A csapat változatlan: Harangozó László és Hittmann László, valamint jómagam Hodosi Péterrel ül le, és a már egyre rutinosabb fiatalok, azaz Zábrádi Benjámin és Dezső Kende.”

Ecosoft (I/A, Kovács Márton)
„Egy kicsit kibővültünk. Szücs Leó Dörnyei Zsolttal csatlakozott. Jalsovszky Janka és Vági Máté Ausztriából fognak hazajárni játszani. Mi hárman, Wettl Márta, Vági Máté, Kovács Marci egymással jól tudunk játszani, Kiss Gábor meg ha tud jönni, velem fog leülni. A jó hangulatért Márti a felelős” – árulta el Kovács Márton.

Lowel (I/B, Welker Jácint)
„Semmi nem változott. Azaz Sztrapkovics László Jakab Sándorral, Kerekes Zsuzsa Varga Sándorral én meg Topolyi Magdával fogok játszani.”

Visoft (I/A, Bódis Gyula)
„A tavalyi hatfős csapat idén ötfősre zsugorodott. Macskával mindnyájan szívesen játszottunk, de sajnos rá már nem számíthatunk” – mondta Talyigás Péter. Az új felállásban Bódis Gyula Szilágyi Lászlóval játszik, Honti László, Fischer Brigitta és Talyigás Péter pedig bármilyen felállásban tud egymással, illetve néha Szilágyi Lászlóval is leülni.

SZTAKI (I/B, Liska Tibor)
A csapat felállása nem változott: Liska Tibor–Kisgyörgy Lajos, Kaderják Levente– Molnár László. „Tavaly nem sikerült visszajutnunk az I/A-ba, és idén még kevesebb reményünk maradt – mondta Molnár László. – Az I/A-ból kiesett csapatok nagyon erősek, és mi keveset gyakoroltunk, a párunk például egész nyáron nem játszottunk együtt.”

Tesák (II. osztály, Kovács Artúr)
A csapat a vb-negyeddöntős U16-os válogatott két párjából áll: Szabó Ginus Zábrádi Zsófiával, Kovács Artúr Tőkés Dénessel játszik. A lányok az idén töltik be a 14-et, a – már a tavalyi Eb-5. csapatban is szerepet kapó – fiúk hamarosan 15 évesek lesznek, így jövőre már U21-esnek számítanak.

Interface (I/B, Csehó Zoltán)
„Tavaly mindhárom párunk nagyon rosszul játszott, így estünk ki az 1/A-ból – mondta Varga Pipi. – Az összeállításunk változatlan: Csehó Zoltán csapatkapitány Mezei Katival, Holyinka Péter Cziffra Andrással, én meg Udvari Szabolccsal játszom. Papíron talán mi vagyunk a legerősebbek, de több feljutásra esélyes, erős csapat van most az I/B-ben.”

Izobau-TSC (I/B, Benedek Béla)
„Csapatunk idénre nem változott – adott helyzetjelentést a kapitány –, Hegyi András és Lévai Ferenc az egyik pár, Andrási Miklós és Kardos János a másik, én meg Sándor Judithtal alkotom a harmadik párt. Már évek óta az I/B-ben maradtunk – a középmezőny felső részébe várom a csapatot.”

Budaörs 17 (I/A, Kovács Gergely)
A Budaörs 17 az elmúlt években szokásos Fris Miklós–Kovács Gergely, Lajos Hanka–Szűcs Villő párokkal áll fel, Kuttner György is alapító tagja a hatéves csapatnak (a 17 az alapítás évére utal a névben), neki immár Mráz Máté az állandó partnere. Máté évekig nemigen volt aktív, az utóbbi időben viszont egyre inkább, és a korábbi beugró szerep után már tudja vállalni az alaptagságot a budaörsieknél.

Artemix (I/B, Kerényi István)
„Csapatunk egy helyen változott: míg Halusz Galina és Magyar Bernadette, valamint Blancz Tamás és Vass Kata maradtak együtt, én Pásztor Ákos helyett Fekete Pistával fogok játszani. Célunk a biztos bentmaradás” – mondta Kerényi István.

Szigethy (I/A, Biró László)
„Tavaly hullámzó teljesítménnyel, de sikerült bentmaradnunk – nyilatkozott Biró László. –Idén is szeretnénk gond nélkül megkapaszkodni a legerősebb 12 között. A hatfős keret maradt, de míg Kepecs Gábor és Mirk Gábor továbbra is együttmarad, a Bárány György, Biró László, Demeter Gábor, Fazakas Gergely kvartettből többfajta felállást is próbálgatunk.”