Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Magyar Ádám - 2021. augusztus 31.

Megújult a Versenyszabályzat

Megújult a Versenyszabályzat - az új szabályok csak egyetlen lényeges változást hoznak: a piros rendszerek definíciója újul meg.

Az új Versenyszabályzat előkészítő munkái tavasszal kezdődtek. Az apropó az volt, hogy a WBF újraszabályozta a rendszerek kategóriáit - ez leginkább a piros rendszerek definícióját érintette. Ezt a szabályozást eddig minden alkalommal követte a magyar is, mivel fontosnak tartottuk, hogy a szabályaink kövessék a nemzetközi trendeket.

Jelenleg azonban az új szabályok lefordítása és alkalmazása nem volt járható út, mivel a piros rendszerek definícióját annyira kitágította a WBF, hogy abba egy sima Rubensohl, vagy a transzfer válasz az 1treff indulásra is beleesett már, így pirossá téve a rendszert. A WBF-nek szinte mindegy, hogy mi piros és mi nem, az ő versenyeiken ugyanis minden színű rendszer megengedett, nálunk azonban nem így van. Nem akartunk minden "útszéli transzfer" miatt pirossá tenni egy rendszert, és kitiltani az alsóbb osztályokból, így a WBF munkája alapján saját szabályozást kellett alkotnunk.

A célunk az indulásnál az volt, hogy a felsőbb osztályokban ne korlátozzunk szinte semmit, a jó játékosok "oldják meg", ha egy-egy szokatlanabb konvenció ellen kell játszani. Azt azonban egyértelműen elvárjuk (mi is, és a szabályok is) a szokatlanabb konvenciók alkalmazóitól, hogy megegyezéseikről pontos, érthető és teljes felvilágosítást adjanak a bridzs jelenlegi terminológiáját használva, hogy mindenki könnyen megérthesse az adott egyezményt. Az alsóbb osztályokban játszókat azonban jobban meg kell védenünk - ott sokkal fontosabbnak tartjuk azt, hogy ne kelljen megoldhatatlan helyzetekkel és nehezen érthető felvilágosításokkal találkozniuk a játékosoknak esetleg már bridzskarrierjük legelején. A célunk az is volt, hogy a létrejövő szabályozást a klubok maguk is bevezethessék, így szabályozva a náluk játszható rendszereket és konvenciókat.

Ehhez elsőként egy közvélemény-kutatást végeztünk, célzottan az alsóbb osztályú és klubjátékosok körében. Nagyon sok konvencióról kérdeztük meg, hogy mennyire zavarja őket: játszanának-e ellene vagy inkább nem, vagy esetleg csak akkor, ha írásos védekezést is kapnak hozzá. Ezt a kérdőívet 116 játékostárunk töltötte ki (amit mindenkinek ezúton is nagyon köszönünk, hatalmas segítséget kaptunk tőlük, illetve tőletek)!

Ebből képet kaptunk, hogy mi ellen nem szeretnek játszani az alsóbb osztályú és klubjátékosok: nem szeretik a transzfereket (ebben a WBF-nek tehát eléggé igaza volt), a többjelentésű liciteket, és azt, ha egy licit erős is lehet meg gyenge is.

Ezeket a típusú konvenciókat tehát az új szabályozás szerint csak az 1/A és 1/B osztályokban lehet játszani az új CSB kezdetétől. 

Természetesen nem büntetni szeretnénk - a célunk az, hogy hosszú távon az alsóbb osztályokban csak "érthetőbb" rendszerekkel találkozzanak a játékosaink. Ezért első alkalommal nem is büntetünk, hanem - az ellenfél kártalanítása mellett - csak felhívjuk a rendszer használójának figyelmét arra, hogy a rendszer melyik eleme az, amely miatt már a piros kategóriába esik, büntetést csak a második használat után adunk.

Lehetőség van arra, hogy aki szeretné ellenőrizni rendszerét, az elküldheti a fotitkar@bridzs.hu címre, és válaszul megkapja a rendszer színét (zöld, kék, piros, vagy sárga), és ha vannak benne piros elemek, akkor azokat is felsoroljuk, és ha a játékos kéri, tanácsokat is adunk a rendszer megzöldítésére. Arra is lehetőséget nyújt az MBSZ, hogy bárki feltöltheti a rendszerét a honlapunkra, hogy onnan bármelyik ellenfele azt direkt elérhesse. 

Ezt a szabályozást egyelőre kísérleti jelleggel vezetjük be, és nem zárjuk ki, hogy a használat során a tapasztalatok alapján finomítsunk a definíciókon.

Ezen az egy változáson kívül jelentős újdonság nincsen a 2021-es VSZ-ben, apróbb korrekciók történtek csak.

Az új Versenyszabályzatot a SZEB javaslatára az Elnökség elfogadta, és 2021. szeptember 6-án lép hatályba. Ha bármilyen kérdésetek van ezzel kapcsolatban, írhattok a fotitkar@bridzs.hu címre.