Világbajnoki ezüstérmet nyert Argay Zsolt és Kemény Márk

Óriási sikert értek el junior magyar bridzsezők az olaszországi Salsomaggioréban zajló nyílt korosztályos világbajnokságon. Az Argay Zsolt–Kemény Márk pár második lett a 21 éven aluliak háromnapos párosbajnokságán.

Az U21-es kategóriában hazánkat két pár képviselte: a fiatal kora ellenére összeszokott és a hazai élmezőnyön edződött Argay Zsolt (20)–Kemény Márk (18) pár, illetve a frissen összeállt, és egyelőre a versenybridzset még csak kóstolgató, de tehetséges és ambiciózus Selmeci Dávid (18)–Zábrádi Benjámin (15) páros. Argay a közgazdasági egyetemen lesz másodéves, pénzügy matematikai elemzést tanul, Kemény az ELTE matematikus szakán kezd szeptemberben, Selmeci és Zábrádi pedig a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulói. (Kemény Márk, Argay Zsolt, Zábrádi Benjámin, Selmeci Dávid – Fotó: Bridzs Világszövetség)

A mezőnyben olyan francia, norvég és amerikai fiatal sztárok is szerepeltek, akik folyamatosan a legerősebb nemzetközi mezőnyben fejlődnek, rendszeres résztvevői a legnagyobb versenyeknek. Bár Leo Rombaut és Anders Brogeland családnevéről egyelőre a francia Európa-bajnok, illetve a norvég Európa- és világbajnok édesapák ugranak be, a családi háttérnek köszönhetően már a fiatalok sem számítanak újoncnak például az amerikai NABC (vagy ismertebb nevükön: Nationals) versenyeken. Mindketten gyakorlott partnerekkel indultak. Finn Kolesnik a legrangosabb versenyek egyikén, az amerikai válogatón is játszott már, csapata 2 IMP-vel kapott ki a negyeddöntőben a Nickelltől… Michael Xu fiatal kora ellenére sok éve az amerikai utánpótlás motorja és szimbóluma. Rendszeresen posztol a Bridgewinnersen, és a Rosenberg házaspártól tanulja a játék csínját-bínját.

A verseny két napon át tartó selejtezővel indult a benevezett 56 pár számára. Az Argay–Kemény pár kezdettől fogva az élmezőnyben (sőt, annak is az elején) tanyázott, az esélyesekkel folyamatosan váltva egymást az élen. A harmadik napon játszott huszonhatos döntőbe második helyen jutottak be. A Selmeci–Zábrádi páros jelentős érettségről és versenyzői képességekről tanúbizonyságot téve annak ellenére kúszott be a harmadik nap résztvevői közé, hogy az első nap után jelentősen lemaradva a 42. helyen álltak.

A döntő három fordulója hasonlóan alakult a selejtező hat fordulójához magyar szempontból: Selmeci és Zábrádi folyamatosan kúsztak előre, míg végül az elismerésre méltó 14. helyen zártak. Mindeközben Argay és Kemény egy pillanatra sem engedték el a dobogót. A harmadik, utolsó forduló közepére lényegében két pár maradt versenyben a világbajnoki címért, melyet végül a kezdetben is esélyesnek tűnő Kolesnik–Xu pár szerzett meg, a meglepetésre második helyen befutó magyar Argay–Kemény pár előtt. Harmadik lett a dán-francia Lahrmann–Rombaut duó.

A magyar szempontból hatalmas sikerrel véget érő párosversenyt csütörtöktől a csapatverseny követi, melyen a két magyar egység egy közös csapatban folytatja a küzdelmeket.