Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kovács Gergely - 2023. augusztus 5.

Véget ért számunkra a világbajnokság – ifi-vb 2023, 6. játéknap

Lánycsapatunk és az U16-os válogatottunk is jól kezdte a negyeddöntőjét, de végül nagy különbséggel mindketten kikaptak, így már nincs versenyben magyar a veldhoveni ifi-világbajnokságon.

Az eredményeket itt lehet követni.

U26 lány negyeddöntő: Norvégia–Magyarország 173–107 (29–30, 65–38, 36–21, 43–18)

A lányok az ellen a Norvégia ellen ültek asztalhoz a 4x14 leosztásos negyeddöntőben, amelyik a dupla csoportkörben mindkétszer nagyon elverte és meg is nyerte az alapszakaszt. A zászló nem nekünk állt tehát, ennek ellenére az első szegmenst 1 IMP-vel megnyerték a magyarok. (Tóth Andi és Hegedűs Juli Kaderják Leventével, a lányok kapitányával – Fotók: Szabó Csaba)

Onnantól viszont már nem sikerült közel kerülni az ellenfélhez, és végül nagyra hízott a különbség. Így aztán a Bekő Zsuzsanna–Hegedűs Júlia–Tóth Andrea, Lajos Hanka–Szűcs Villő magyar válogatott az 5–8. helyen végzett a 12 csapatos mezőnyben. Továbbjutott még Lengyelország, Hollandia és Franciaország.

U16 negyeddöntő: Lengyelország–Magyarország 137–99 (13–38+6, 92–15, 32–40)

Elkapta a fonalat az első etapban az U16 is, ráadásul a lengyeleknél megszólalt egy telefon a versenyteremben, ez 6 IMP-s büntetést vont maga után, így 31 pontos előnnyel ülhettünk le a második 14-hez. Sajnos a teljesítményünk is leült, de jobb szó inkább az összeomlás arra, ami a 3x14 leosztásos meccs középső részében történt. (Zábrádi Zsófi és Szabó Ginus Kovács Gergely U16-os edzővel)

46 pontos hátrányból jött az utolsó felvonás, a csapat a sokkhoz képest hamar rendezte a sorokat, győzelmi hittel ment be játszani. Az első öt partiban két szlemmel több mint a felét ledolgoztuk a hátránynak, aztán volt még egy 3 szan kontra +2-nk is egy töredékkel szemben, de több nagy írásunk sajnos már nem volt, pedig kerestük végig a szvinget. Az ebből a szempontból aktívabb asztalon úgy tűnt, akár meg is lehet a 46-os győzelem, de írtak a lengyelek is jócskán, így végül nem kerültünk sokkal közelebb hozzájuk.

A háromból két harmadot megnyertünk, nem is kis különbséggel, mégis sima lengyel győzelemmel ért véget a negyeddöntőnk. Esetleg ha nagyobb erőket mozgósítunk az alapszakasz hajrában a második hely megszerzéséért – 7,5 ponttal kellett volna több, annyi bőven volt a hajrában –, akkor választhattuk volna USA2-t, és… Ki tudja, mi lett volna így vagy úgy, az USA2 például a negyeddöntőben hátrányból fordított és győzött az alapszakaszban másodikként végző Kína ellen, így a favorit USA1-gyel elődöntőzik, a lengyelek az észtekkel játszanak.

Akárhogy is, a tény az, hogy a Biborka Bernadett–Juhász-Molnár Mirkó, Kovács Artúr–Tőkés Dénes, Szabó Georgina–Zábrádi Zsófia hatos az 5–8. helyen zárt a veldhoveni ifi-világbajnokságon. Tavaly ötödik lett a csapat (négy játékos maradt) az Eb-n (ott körmérkőzés van), most erősebb mezőnyben is hozta ezt, és a harmadik legjobb európai válogatott lett.