Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely - 2024. június 17.

Pannon-Work BAM-kupa 2024

Kevés versenyt szerveznek az MP elszámolású csapatversenyre. Ez másképpen a BAM, melyet szokásosan június elején, egyből az IMP-bajnokság után indított el Homonnay Géza. Ezúttal Pannon-Work BAM-kupa néven gyűlt össze 18 csapat az egymás utáni két keddre. A színvonalra nem lehetett panasz, hiszen Gamax és Galim mellett további I/A-s csapatok is jelentkeztek. A június 4-i első nap után a négy első helyezett jutott a döntőbe, sorrendben a Blackout, a Gamax, a Director Please és a Dienes – vagyis a Szilágyi Lászlóval megerősített I/B-s csapat nyerte a selejtezőt a másik három, I/A-s játékosokból álló együttes előtt. Egy-egy partit nézzünk meg a selejtezőből, az elődöntőből és a döntőből.

A 21-es partiban Észak 1 pikkje után Dél 3 pikkel kizárt, és ezt Nyugat megkontrázta. Látnoki ellenjátékra lehet kettőt buktatni, de minden Észak 8-at ütött – a 3 pikk kontra átlagosan kicsit jobb lett a védőknek. Néhányan Kelet–Nyugaton 5 treffet vállaltak, ebben pont 11 ütés volt – ha ezt megkontrázták, az topszkórt jelentett. Két Kelet azonban a negyedik pikk királyával inkább 3 szant vállalt.

Vági Péter a Ferency-coup érdekes változatát játszotta meg. A pikk kilences indulást Észak ásza vitte, a pikk folytatásra a felvevő csak a harmadik ütést vitte a királlyal, és visszahívta a pikket. Észak lehívta utolsó pikkjét, de már nem tudott jót hívni – az impasszban ülő treff király hívása után beszorult a pirosokban.

Az elődöntőben a selejtező első helyezettje, azaz Blackout a Dienest választotta, és ugyanolyan egy partin múló 16–14-es győzelmet aratott, mint a Gamax ellen a Director Please!.

A 12-es leosztásban Észak–Délnek jó esélyű pikk vagy kőr szlemmje akadt. Ha Észak elindult 1 pikkel, 11 pontos, egyenletes kezével, Dél 19 pontjával egyből szlemre gondolt. Ha Dél indult 1 kőrrel, a passzos partner segítsége is kevésnek bizonyult. Udvari Szabolcs 1 pikkel indult, és Szilágyi László tesztelte az alkalmi pár megállapodásait. Hetes kárójával, három pontjával 1 szant licitált, majd a kontrából 4 káróba menekült. Sztrapkovics László észnél volt, 4 szannal ászt kérdezett, majd bemondták 6-ot. Mivel ezt Pölöskei Petra és Retteghy Orsolya is belicitálta a másik asztalon, pontosztozkodás lett a vége.

A döntőben tehát a Blackout és a Director Please! csapott össze. A vigaszversenyt Galim meggyőző fölénnyel nyerte. A kisdöntő már nem volt olyan szoros, a Gamax 22–8-ra mosta le a Dienest. A döntő még tartott, de menetközben a Director Please! már nagy előnyt épített ki, és végül 20–10-re nyert. A győztes összeállítása: Vikor Attila–Honyek András–Tubak Dániel, Jánosik Máté–Szücs Leó, a döntőben a négy üveg pezsgőt tehát ők nyerték.

Több kétoldali gémet sejtető parti is akadt – a major gém versus a másik majorban mentés partikban ezúttal a mentők voltak sikeresek.

A döntő zárt termében a védők mindkétszer jól oldották meg feladatukat: a 7-es partiban Retteghy Orsolya és Pölöskei Petra, a 14-esben Tubak Dániel és Vikor Attila írt a mentéssel jó partit.