Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. március 29.

Magyar Kupa 2024, 7. játékhét

A hetedik játéknappal lezárultak a főág küzdelmei, de még nincs vége a sorozatnak, hiszen a vigaszágról még további négy csapat lehetőséget kap a nyolcas döntőbe jutásra. Ehhez azonban még a vidékbajnokság legjobbjai ellen is meg kell mérkőzniük áprilisban idegenben. Mondhatjuk, hogy a kiemelés működik: az első tízből három jutott a főágon tovább – a Gamax (2.), a Palatinus (7.) és a Gulyás (9.), míg nagy meglepetésként a csak 18.-ként rangsorolt Bosszorkány lett a negyedik, akik több náluk magasabbra soroltat búcsúztattak, például két hete a harmadik Angelst, a 64 leosztásos mérkőzésen pedig a hatodik Budaörs 17-et drámai küzdelemben, mint látni fogjuk.

A vigaszágon folytathatja a héten váratlanul simán kieső első kiemelt Galim, a már említett Angels, valamint a nyolcadik Relé (utóbbiak ugye tőlünk, azaz a Gulyástól kaptak ki korábban), de „él” még a 11. Feel the Card, a 15. VICI, valamint a 20. Ecosoft is. Az eddig szintén meglepetéseket halmozó No Trump (34.) nem jutott ugyan egyből az országos döntőbe, de szintén visszamérkőzhet.

Meglepetésként nem került a vigaszági döntőbe sem a FÉSZEK (4.), igaz, két erős csapattól kaptak ki szoros csatában, valamint a kísérleti összeállítású Visoft (5.) sem, ők viszonylag simán estek ki mindkétszer.

Magyar Kupa
Főág
Galim–Palatinus 127–162
A mérkőzés első 32 partiját hétfőn játszották, ahol többnyire jó játékkal némi meglepetésre a vendégek hatalmas előnyre tettek szert, és egy utolsó pillanatban bemondott bell szlemmel tudtak csak Szalka Tamásék 13 IMP-t faragni, de így is –48-cal fordultak keddre.

Kedden az első félidőben ugyan a hátrány egy részét lefaragták Talyigásék, de a második félidőben tovább nőtt a különbség, így végül Mezeiék simán nyertek.

Bosszorkányok–Budaörs 17 145–143
10 pont nem túl nagy előny, de az első félidőben nem változott a különbség, a másodikban a vendégek átvették a vezetést, és továbbjutásra álltak. Hárommal a vége előtt Magyar Ádámék hat pontot kerestek egy töredék partin, de így is –1 volt a szempontjukból az állás az utolsó parti előtt. Itt ugyan egyik asztalon sem talált Észak–Dél teljesíthető felvételt, de a túlerőltetett 3 szan többet bukott, mint a 2 kőr, így a hazaiak három pontot kerestek, és kettővel nyertek.

Gulyás–No Trump 207–120
Ezúttal is forogtak a pontok szépen (partneremmel mi két gémet csúnyán betömtünk például…), de az osztálykülönbség megmutatkozott végül. A vendégcsapat hétfőn még osztályozót is játszott az I/B-ben maradásért, amit sikerrel vívott meg, az a magabiztos győzelem bizonyára fontosabb volt nekik.

EcoSoft–Gamax 102–155
Drukkoltunk kicsit az első héten apró előnyre szert tevő hazaiaknak, de végül érvényesült a papírforma, magabiztosan nyertek és jutottak tovább Dumbovichék.

Nézzünk pár érdekes partit a főágról.

Mindig érdekes egy nagyszlem, de vajon miért volt nehéz bemondani?

Marjai–Talyigás simán mondta be: a 4 kőr bizonyára treff szleminvitet jelentett, amire Észak jelezte a fogadást és az ászok számát, erre az 5 szan jelezte, hogy minden ász megvan, így már össze is lehetett számolni a 13 fejütést.

A másik asztalon egy hívásirányító kontra váratlanul nagy zavart okozott, így csak 6 kőrig jutottak.

A Gamax is bemondta a 7 kőrt, bár itt nem volt egészen tiszta, hogy tudták-e, mit is csinálnak.

A magas kontrollválasz után már sok minden kiderült ugyan, de a treff mellékszín nem, így a 7 kőr kicsit ugrás volt a sötétbe.

Volt, aki nem hagyta kilicitálni a partit.

Bátran zártak ki Meskóék bell–mansban, és még az 5 bukás is kevesebb lett volna, mint a nagyszlem, de a pikk lopás elmaradt, így az 1100 nem tűnt veszélyesnek, a másik asztalon azonban…

Itt is megzavarta Észak–Delet a kizárás, és végül csak gémet mondtak, így drága volt mégis a nagy bukás.

Nézzünk egy érdekes partit a Bosszorkány–Budaörs 17 meccsről.

A gyenge szan után Mráz Máté bemondta a bukós 4 pikket, de miután idejekorán elszaladtak a kőr ásszal, már haza is ért. De ezen le is lehet adni?

Magyar Ádámot meg is kontrázták a 4 kőrben, ami támpontot adott, hogy esély legyen teljesíteni. Igaz, kellett egy kis segítség, de végül szép végállással teljesített és keresett csapatának 5 IMP-t a főtitkár/főbosszorka.

Vigaszág
A vigaszágon megint elbúcsúzott néhány csapat, és a főágról kiesettekkel együtt már csak nyolcan maradtak. Lássuk, itt milyen eredmények születtek a héten.

A Visoft némi meglepetésre (bár 10 pont volt csak a hátránya a félidőben) nagyon simán kapott ki a Szőts Gábor vezette VICI-től, és izgalmasabbnak tűnt a félidőben az UBH–Angels meccs (–20) is, igaz, itt az esélyesebb csapat hozta a kötelezőt. A Relé tippünknek megfelelően simán verte a Veszprémet, és a szoros FÉSZEK–Feel the Card is bejött, ahogy a vendéggyőzelem is.

Négyen is 6 treffet mondtak ezekből a lapokból, és úgy tűnt, igazuk is van, azonban csak Biborka Dániel teljesített.

Dani jól látta, hogy ha kiaduzik, elég, ha a kőr egy lopással magas lesz, így a 4–1 adu dacára teljesített. A többiek inkább pikk lopásokban bíztak, ebben pedig nem segített a barátságtalan treff és káró kiosztás, hiszen Észak lopni tudott, és maradt még egy aduütése.

Mi várható az utolsó vigaszági fordulóban?

VICI–No Trump
Mindkét csapat eddig erőn felül teljesített, azonban egyértelműen a hazaiak az esélyesek, így véget ér Bárányék szép sorozata.

Angels–Ecosoft
Két első osztályú csapat csatája, azonban itt is jelentősen esélyesebbek a hazaiak, akik lassan már az Eb-re készülhetnek, és bizonyára tovább is jutnak a vidékiek elleni rájátszásba.

Relé–Galim
Talán a legbizonytalanabb párosítás, hiszen bár a Galim az első kiemelt, a Relé pedig nyolcadik, a hazaiak jó formát mutattak szinte végig a kupaszezonban, egyedül a Gulyás elleni peches párosítás és szoros vereség miatt kerültek ide, míg a Galim már többször is gyengén muzsikált – egyszer megúszta, egyszer nem. Ha a vendégek nem tudják kezelni Hittmannék szokatlan rendszerét, könnyen kikaphatnak, így tippünk Relé-győzelem.

Feel the Card–Budaörs 17
Ősszel még együtt küzdött a két csapat az első osztályban, de itt véget is érnek a párhuzamok, hiszen a hazaiak mind a budapesti, mind az országos csapatbajnokságon remekül játszva egy-egy érmet szereztek, addig a vendégek kiestek az első osztályból, és a kupában sem villognak, igaz, az utolsó mérkőzésen csak a ráadás perceiben szenvedtek vereséget, és akár tovább is juthattak volna. Azért Tichy Eszterék nem voltak a topon a kupasorozat elején, hiszen az első, nyerhető KO-meccsen kikaptak, de azóta két fontos rangadót nyerve ideértek, és tippünk szerint ezúttal is ők jutnak tovább.

Pikk Kupa
A Pikk Kupában a vigaszágról később kiesettek harcolnak némi dicsőségért, itt két 16 leosztásos mérkőzésen előbb a legjobb nyolc, majd a legjobb négy között mérkőztek. Az első körben a Diamond Dogs okozott meglepetést a SZTAKI legyőzésével, míg az Interface–Lowel rangadót a vendégek nyerték. Az elődöntőben aztán a Szigethy simán nyert, míg a Nyárádi meglepetést okozva verte a Lowelt.

Bár talán furának tűnik, úgy véljük, hogy a döntőben nem az első osztályú csapat viszi haza az egyik kis kupát, azaz a Nyárádi nyer majd.

Kőr Kupa
A Kőr Kupa tulajdonképpen a vigaszág alsó ága, így itt játszanak az igazán csalódott csapatok. A küzdelem az elődöntőknél járt, ahol a Tatabánya TSC meglepően simán verte a csb óta (ahol hatba jutottak) nagyon halovány Libellát, míg igazi thrillerben az utolsó partin hatot keresve fordított az ELTE a Blackout ellen egyetlen ponttal.

A döntő nyílt, de talán a mostanában jobb játékot mutató vidékiek nyerik a minorabb major kupát.

Káró Kupa
A Káró Kupa 12-es mezőnyében most a cél a nyolcba kerülés volt, amiből az első öt nagyjából adott volt, az Óbuda pedig egy kis vereség után lenullázta a Vasdobot, amivel megszerezte a hatodik helyet, míg ellenfele bajba került, de így is odaért. Az MTK-Swift és a Sikén Treff Ász viszont kikapott az utolsó kanyarban, így utóbbiak csúsztak ki centikkel a rájátszásból.

Pár szót az elsőkről is: az XY két győzelmet aratott, és vitte az alapszakaszt, míg a Balásy épp az első elleni veresége miatt lett csak második. Az RR két nagy győzelemmel végzett harmadikként, míg a Sziráki és a Durostone jobb befejezésben bízott, de a továbbjutásuk nem forgott veszélyben.

Jövő héten a 9–12. helyért csak egy meccset játszanak, míg az első nyolc antidán rendszerben küzd meg a négyes döntőért, azaz az első a nyolcadik, a második a hetedik ellen stb. A győztesek majd a Magyar Kupa döntő hétvégéjén dönthetik el, kié lesz a Káró Kupa.
Tippjeink a továbbjutókra: az XY simán veri az MTK-Swiftet, míg a Balásy is legyőzi a Vasdobot, akik korábban jól álltak, de az utolsó napjuk katasztrofális volt, és nem tudnak elegendő ellenállást mutatni, bár a hatodik játéknapon épp döntetlent játszottak egymás ellen. Az RR–Óbuda és a Sziráki–Durostone szoros lesz, tippünk szerint az RR és a Durostone lesz még ott a kupahétvégén.

2. leosztás
Egy érdekes parti hétfőről is.

Fura módon a Káró Kupában egyetlen szlem parti sem volt 32 leosztásból, így csak egy ehhez legközelebbit találtunk – egy olyan felvételt, ahol reális némi optimizmussal szlemet mondani, mégsem sikerült senkinek, sőt, még gémet is csak egy pár írt fel.

Mi történhetett? Az egyik lehetőség, hogy Észak három passz után 2 szannal indult, így nem derült ki a treff fit, pikk indulásra pedig elbukott a 3 szan, bizonyára két asztalon is ez történt. Ha Kelet első helyen 1, esetleg 2 pikkel indul, Északnak nehéz belépnie, ha pedig kontrázik, Dél nem tud 5 treffet mondani. Páran passzoltak a 3 pikk kontrára, ami nagy siker volt, hiszen az adu ász és a két piros ász-király mellett mindkét piros színben lopni is lehet, így akár 500 írható, ami majdnem egy bell gémnyi, semmi gond. Ha három passz után Észak egy treffet mond, Kelet 1 pikkjére Dél 2 treffet mondhat, esetleg a bell gémet nem szeretők kizáró 3 treffet, amire kimarad a gém. Ha mindenki simán emeli a partnerét, Északnak még mindig nincs könnyű dolga, de talán erre a licitre bemondható a gém.

Pikk indulásra az 5 treff sem fáklyásmenet, hiszen az adut is el kell találni, illetve az egyik piros dámát aduzás előtt kilopni, ha 12-t szeretnénk ütni. A két felvevőből, aki minor gémet mondott, egy bukott, egy pedig szürt csinált. (GD)

Fókusz: egyetlen játszma változatai (7.)

Régen minden jobb volt?! Ugyan már! Eszünkbe sem jutott, ami ma már valóság: csapatverseny minden asztalán ugyanazokat a lapokat kapják kezükbe a játékosok, és össze lehet hasonlítani a történéseket. Régi vágyam volt, hogy a jó sok eltérő eredményt produkáló leosztásokat megpróbáljam elemezni.

A Magyar Kupa hetedik fordulójából egy lejátszási feladatot választottam. A vigaszág minden asztalán 3 szan volt a felvétel. Hogyan játsszék Dél?

Mit takar a káró ász kezdés? Valószínűleg az indulónál van a mariázs is. Rendes a partner, hogy a negyedik bubit hozta. Kicsi az asztalról, jobbról jön a tízes (nagyon jó, már nincs probléma a színnel!). Észak a kőr bubival folytatja, Dél a hatost – kicsi-nagy: páros számú lapot ígér a színben – adja, üt a kézi ász.

Hogyan tovább?

Van három kőr ütés, három pikk, ez biztos. Ha ül a treff impassz, akkor van három treff ütés is, az már kilenc. De kettő is elég volna treffből, ha a felvevő közben kidolgoz egy káró ütést.

Számoljunk csak. Nyugat hív egy kárót. Észak üt, hív még egy kőrt, ezt a kéz viszi, újabb káró, Észak üt, és jön a harmadik kőr, ami kimagasítja a negyediket a kezében. Lehúzható az úr káró, de most még csak egy treff ütés biztos. Ha a felvevő megadja az impasszt, és a király Északnál van, üt vele, és három káró, egy treff és egy kőr ütéssel buktat.

Hm. Mi van, ha a második kőrt az asztal viszi, és most következik treff a dámához?

Ha ezt Észak viszi, rögtön kimagasítja a kőrjét, és a káró bubi még nem jó.

Azért nem reménytelen a helyzet: működhet a pikk, és akkor onnan jön a kilencedik ütés.

Argay Zsolt (ahogy Zöld Ferenc és Honyek András is) erre játszott: kimagasította a káró bubit, és mielőtt megpróbálta volna bekeríteni a treff királyt, pikk dáma, pikk ász, pikk királyt hívott. Ha mindenki végig színre színt ad, akkor a káró bubira elmegy egy treff, majd treff ász és a magas pikk: kilenc ütés.

Mivel a pikk nem lett jó, a treff impasszt meg kellett adni: egy bukás.

A másik teremben egyszerűbben ment a játék:

Kemény György a káró királlyal kezdett, amire partnere az ötöst tette. Kis káró következett, és azt hiszem, a felvevő helyében mindannyian a kilencest tettük volna az asztalról… Ütött a tízes, és a treff hívás után már nem lehetett teljesíteni a 3 szant.

Egyáltalán meg lehet csinálni ezt a felvételt?

Argay Gyula így játszott:

A második menet kőrt az asztalon vette a dámával, és treffet hívott a bubihoz. Észak hívta a harmadik kőrt. A felvevő most arra játszott, hogy csak hármas kőrje volt, megint káró tett az asztalra, és bukott. Pedig…

Hittmann László megmutatta, van itt más esély is. Igaz, az ő partnere 1 treffel indult, Észak pedig 1 káróval közbeszólt. Így valószínű volt, hogy ő tartja a treff királyt. Mindenesetre a káró bubi felmagasítása után ő nem a dámával kezdte a pikkek lehúzását. Ász, király, a második menetben Észak a bubit tette, így a felvevőnek módja volt a dáma-kilences villát kihasználni: négy pikk, három kőr ütés és egy-egy a másik két színből, a 3 szan otthon volt.

Nagy Attilának ölébe hullott a teljesítés:

Észak a káró király után a pikk bubit próbálta ki. Amikor pedig a treff királlyal megkapta az ütést, újra pikket hívott…

A legérdekesebb, ahogy Biborka Dániel teljesített.

Észak úgy gondolta, három magas figurás színét ráér meghívni később, inkább kőrrel kezdett. Így aztán a felvevőnek nagy eséllyel eszébe sem jutott, hogy a káró bubit kellene magasra játszania. Ütött az asztalon, megadta a treff impasszt, vette a kőr folytatást, lehúzta az összes ütését, majd kipróbálta a pikket az ász-királlyal kezdve. A pikk bubi berakása után helyesen gondolta, hogy nagyobb esély a tízes elfogására játszani, és nyert.

Ilyen ez a bridzs. (KK)