Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kovács Gergely - 2023. július 31.

Hektikus magyar kezdés – ifi-vb 2023, 1. játéknap

Rekordszámú, 96 csapat vesz részt a veldhoveni utánpótlás bridzsvilágbajnokságon. A csúcsdöntés azért nem annyira meglepő, hiszen az ötödik korosztály, az U31 most debütál a vb-n, de az, hogy 38 ország van az indulók között, mindenképpen jól hangzik. Magyarország négy kategóriában érdemelte ki a vb-indulást, végül az U26-os lány, az U16-os és az U21-es válogatottunk utazott el Hollandiába.

Az eredményeket itt lehet követni.

A magyar válogatottak hétfői eredményei

U26 lány
Magyarország–Dánia 10,36–9,64 (26–25)
Magyarország–Franciaország 20–0 (66–6)
Norvégia–Magyarország 18–2 (54–20)
Hollandia–Magyarország 16,18–3,82 (44–21)

U16
Magyarország–Törökország 10,36–9,64 (30–29)
Észtország–Magyarország 11,38–8,62 (26–22)
Magyarország–USA1 12,31–7,69 (38–31)
Magyarország–Kanada 20–0 (75–7)

U21
Franciaország–Magyarország 18,78–1,24 (60–17)
Németország–Magyarország 17,19–2,82 (35–4)
Kanada–Magyarország 17,63–2,37 (45–11)
Magyarország–Hollandia 17,77–2,23 (49–14)

Egészen érthetetlen, amit a szervező világszövetség művelt a lebonyolítással. Pár nappal a vb rajtja előtt kihirdették a lebonyolítást, amiben az szerepelt, hogy a 23, illetve 22 fordulót játszó U26 és U26 lány kategóriákban 14 leosztásos meccseket tartanak. Ebből az következett – volna –, hogy három, illetve két napon 70-70 leosztás vár a csapatokra. Mindezt úgy, hogy cirka egy évtizede már a felnőtt világversenyeken is törekednek arra, hogy még hatvan parti se szerepeljen egy napon a programban, mert soknak tartják.

Szerencsére két nappal a vb előtt rájöttek, hogy milyen irgalmatlan erőfeszítést követelt volna ez a lebonyolítás a lányoktól és az U26-osoktól, és 12-re csökkentették a partiszámot náluk, vagyis az ötfordulós napjaikon 60, a négyfordulósokon 48 partit játszanak. Nálunk a Lajos Hanka–Szűcs Villő pár csere nélkül játssza végig a tornát, esetükben tényleg életbevágó volt a kurtítás – így van esély arra, hogy ha a rájátszásba jutnak a lányok, még tudják, merre van előre.

A versenynap legszebb magyar győzelmét a lányok aratták. Dánia elhúzott tőlük az első fordulóban, de nagy hajrával egy ponttal a mieink nyertek. Utáni ördögien nagyot játszottak a tavaly ugyanezen a helyszínen Eb-ezüstérmet nyerő franciák ellen, IMP-ben 66–6-ra győztek, és ezzel a 20–0-val az élre álltak. (Tóth Andrea és Bekő Zsuzsi az 1 IMP-vel megnyert Dánia elleni nyitómeccsen – fotók: Kovács Gergely)

Sajnos a norvégok ezután elkapták őket, majd a házigazda válogatottja is hasonló arányban nyert ellenük, így a kilencedik helyre csúsztak vissza. Nagyon közel vannak előttük többen is, a nagyon megvert franciáknak például egy pont előnyük sincs, szóval nincs ok az aggodalomra. Emlékeztetőleg: minden kategóriában az első nyolc jut be a rájátszásba, onnan ki-ki meccsek jönnek, negyeddöntő, elődöntő, döntő egy-egy nap.

A lányoknak kedden (és majd csütörtökön) hosszú napjuk lesz, öt forduló vár rájuk USA1, Thaiföld, USA2, Lengyelország, Anglia ellenfelekkel.

Az U16-osok, mint a lányok, egypontos győzelemmel nyitottak a törökök ellen, majd vékonyan kikaptak az észtektől. Az USA1-et legyőzni mindig minden kategóriában különösen nagy öröm, nem volt ez másként most sem, főleg így, hogy a két forduló után az élen álltak az amerikaiak. (Biborka Bernadett és Juhász-Molnár Mirkó U16-os csapata is minimális győzelemmel nyitott)

A nap utolsó ellenfele az addigi három meccsén kevés pontot vesztő, második helyen álló Kanada volt. A teljes vb-mezőnyben sok a távol-keleti, illetve onnan származó játékos. Eleve sok válogatott érkezett Ázsiának arról a részéről, az észak-amerikai csapatok közül soknak pedig távol-keleti felmenőkkel bíró bridzsezők adják a gerincét, így van ez az U16-os kanadai csapattal is. Ellenük végre igazán kijött a lépés, 75 magyar IMP-vel szemben csupán 7 kanadai állt, ezzel a legkisebbek feljöttek a negyedik helyre, csaknem 9 ponttal vannak vonal fölött.

Reggel az Eb-címvédő lengyelekkel találkoznak a magyar U16-asok, a napot a jelenleg élen álló kínaiak ellen zárják, a szendvicsbe indiai és görög ízek keverednek.

Más csapatunk sajnos nem áll egyelőre továbbjutó helyen. Az U21-esek beragadtak a rajtnál. Pontosabban az első meccsükön a franciák ellen sokáig jól tartották magukat, de a végén ellépett az ellenfél. Az angolok is hasonló csapást mértek ránk. A pozitívumot keresők abba kapaszkodhattak, hogy legalább túl van két erős ellenfélen a csapat, a borúlátók homloka viszont még inkább elfelhősödhetett, miután Kanada is lelépte fiainkat. (Argay Zsolt és Kemény Márk Kanada ellen)

A házigazda elleni meccs viszont jó alkalom volt arra, hogy megérkezzenek a magyar U21-esek a vb-re. A nagy győzelemmel ugyan csak a 18. helyre jöttek fel, de igen szoros előttük a mezőny. És reggel a sereghajtó írek jönnek szembe, jó lenne lendületet venni a folytatásra.

4. forduló, Magyarország–Kanada, 22. leosztás

Egy látványos és jó végkifejletet hozó szlem az U16 újonc magyar párjától, Szabó Ginustól és Zábrádi Zsófiától.

Zsófi partnere indulása után úgy gondolta, hogy ezzel a négyvesztős lappal szlemig viszi a vonalat, senki más nem ment szlemig az U16-os mezőnyben. A kakaó meg is van hozzá, de nem úgy állnak a figurák, hogy ez a felvétel jó sanszú legyen. Ráadásul Zsófi treff indulást kapott. A következőkben lesz az ellenjátéknak megmosolyogtató húzása, de ne erre hegyezzük a tekintetünket, hanem inkább arra, hogy ez az első világversenyén első szlemjét játszó kislány nem adta fel, és valahogy célba ért.

Úgy kezdte, hogy – bár még a legjobb esélynek az tűnik, hogy megadjuk ezt a nem túl sanszos treff impasszt, és ha ül, már otthon is vagyunk – jó érzékkel megütötte az ásszal az indulást, majd kiaduzott. Kiemelendő, hogy Kelet a 6 pikk után sokáig fészkelődött, talán ez is benne volt, hogy a káró impassz következett – meg az is, hogy reménysugár, ha halvány is, csak akkor van, ha ül az impassz. Ült. A káró ász következett, amire treffet dobot, majd fellopott egy kárót, és ezután elszöktette mindkét dámát, előbb az kőrt az asztalon, majd visszafelé a treffet. 6 pikk egyenlő.

Érdekes módon két indulás buktat csak, a kis treff és a kőr ász. Adu indulásra például izgalmas játékkal lehet teljesíteni a 6 pikket az adott fekvés mellett. Kiaduzunk, káró impassz, káró lopás, kőr király. Most válaszút elé érkezik Nyugat. Ha üt az ásszal, a kőr dáma és a treff ász lemenetekkel felmagasítjuk az ötödik kárót, így arra és a káró ászra elmegy a két rossz treff a kézből. Ha nem üt a kőr ász, lemegyünk a treff ásszal az asztalra és egyszerűen eldobjuk a káró ászra a kőr királyt, ezután már csak a treff királyt adjuk ki.

A BBO-közvetítésben nincs magyar meccs kedden, azért ezen a napon érdemes drukkolni is fél 10-től.