Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. augusztus 26.

Döbbenetes amerikai visszaesés – 46. Bridzsvilágbajnokság, Marrákes

Csütörtökön és pénteken további hat fordulót játszottak a csapatok, és már csak 5 van hátra a 23 menetből, tehát nagyon közel a körmérkőzések vége, ami után a legjobbak a lejjebb végzettek közül választhatnak majd ellenfelet az első nyolc között.

Itt lehet követni az eredményeket.

A Bermuda-kupában amilyen nyugodtan térhettek pihenőre az amerikaiak, legalábbis 2-es csapatuk, hiszen szerda este még vezettek, olyan rosszul alakult a csütörtöki nap – igaz, nem csak ők kaptak ki váratlanul nagy arányban. Amikor még az elsők közt álltak, az olaszok pedig kapaszkodni próbáltak, ezeket a lapokat kapták a játékosok.

13. forduló, 15. leosztás

Úgy látszik, Ziáék nem 1 kőrrel indítják ezt a lapot, ami most jól jöhetett volna ki. Meglepő módon azonban Zia nem mondott 6 kárót, ami ugye terített, ki tudja, talán Sementa megkontrázta volna (amúgy nem lehetett semmi számára három ilyen játékossal egy asztalnál ülni…).

A rossz licit után azonban az ellenjáték még ennél is rosszabb volt. Jeff elindult a szinglijével, Zia ütött, a felvevő persze bedobta a dámát. Ezután a káró dáma jött – erre vajon hogyan kéne jelezni? Jeff igyekezett lapszámot mutatni, ezért a kettest rakta, míg Zia szerint itt nyilván Lavinthal helyzet van, ezért treffre váltott… Függöny. Vajon lehetséges, hogy ilyen licit után a partner a dubló kőr bubit csapja ki? Véleményem szerint aligha. A túloldalon még a 6 káróra is mondtak 6 pikket, amit jól tettek, mert csak 500-at bukott, de ha az 5 pikk elbukik, megússzák –9-ből, így lett –15, ami nagyjából a vereség különbsége is volt.

A meccset tehát az olaszok nyerték, így az amerikaiak a második helyre csúsztak, míg az olaszok a 11.-en maradtak. Tovább követve az USA2-t, a következő fordulóban a tökutolsó Panama következett, akik ellen a 12 VP nem tűnt nagy kaszának, de legalább nyertek…
Ekkor jött az elképesztő 15. forduló, ahol három igazán szélsőséges eredmény született, sorrendben az egyiptomi–olasz, az USA2–kínai, és az Arab Emirátusok–Svájc mérkőzésen a vesztes csapat nem érte el az 1 VP-t sem. Hogy Egyiptom 0,48-cal a legtöbbet szerezte a vesztesek közül, nem volt váratlan, de az amerikaiak 0,39-e és a címvédő Svájc „tojása” megdöbbentett mindenkit.

Péntek reggel nehéz meccs várt mindkettőjükre, de míg Svájc kiszenvedett egy győzelmet a bejutásra hajtó belgák ellen, addig Ziáék a kitűnően játszó lengyelektől kaptak ki alaposan, és máris a 9. helyre csúsztak. Ezután pedig továbbjutásra álló csapatok következtek: előbb egy 17 pontos zakó a remekül játszó Új-Zéland ellen, majd egy kis vereség a már negyedik helyre mászó Indiától is, és a 10. hely mellett a pontszám is rosszul néz ki, közel egy meccs a hátrányuk a nyolcadik Izraeltől.

Időközben a norvégok és a lengyelek szépen gyűjtögetik a pontokat, és Svájc is tartja magát a dobogón, e három egység 6 ponton belül van, még bárki megnyerheti közülük a körmérkőzéses szakaszt. India is jól áll, de az olasz, holland, új-zélandi, izraeli négyes is viszonylag nyugodtan alhat, mögöttük 10-re van Kína, és további 7-re a két amerikai csapat. Lassan az lenne meglepetés, ha az egyikük bejutna, legalábbis jó hajrá és formajavulás kellene hozzá (USA2: 35 VP az utolsó hat meccsen…).

Az USA2 sorsolása azonban igen jó, négy gyengén álló csapat mellett az utolsó fordulóban a még harcoló belgákkal játszanak, de lehet, hogy addigra már ők is elvesztik az esélyeiket. Az USA1-nek a szintén harcban álló írek, és az előttük tanyázó kínaiak ellen kellene jól játszania, három könnyebb(nek tűnő) ellenfél mellett.

Érdekesség, hogy az első nyolc helyen álló csapat még sokat játszik „keresztbe”, az 5 hátralevő fordulóból szinte mindannyian hármat játszanak egymás ellen, kivéve az olaszokat, akik még négyet, míg Új-Zéland lehet talán nyugodtabb, hiszen csak két rangadó várja. Igaz ez a hollandokra is, de nekik még a 9. Kína is a listán van.

A két „kis” európai, a belgák és az írek másképp állnak ebből a szempontból: az előbbiek legnehezebbje a kilencedik USA2, ezért akár össze is jöhet a csoda (22-re a bejutástól), addig az íreknek négy meccse van top 10-es csapat ellen, tehát rájuk nem igazán tennénk, mögöttük pedig egy teljes meccsnyi szakadék tátong már.

17. forduló, 5. leosztás

Apropó belgák: véres meccset vívtak a 17. fordulóban az olaszokkal, számos szlem partival, amik közül is kiemelkedik Steve de Roos barátunk gyönyörű felvetőjátéka.

A 6 szan szinte látnoki játékra teljesíthető csak (ki kell engedni egy kárót, és beszorítani Északot három színben folytatólagosan a kőr impassz megadása után), de a 6 treff sem könnyű, Steve viszont nem hibázott.

A káró dáma megütése után két menet adut hívott, kézben végezve – ha 3–2 lenne, már a szürért menne a játék. Így viszont jöhetett a kőr király, majd impassz, a piros ütések (kőrre kárót dobva persze) és a harmadik magas adu lehívása után egy kőrt lophatott a kézben, majd a pikk ász-király, és jöhetett egy káró, elszöktetve az utolsó kis adut is. 3 kőr, 2–2 pikk és káró ütés mellett hazavitte mind az öt aduját, 12 ütés. Szép játék!

A 6 treffet és a 6 szant is két-két felvevő teljesítette, a többség vagy nem mondta be, vagy elbukta valamelyik szlemet.

17. forduló, 6. leosztás

Itt lehetett 6 vagy 7 kőrt mondani, de kinél van a káró dáma?

Bizonyára a sok kőr lehívására Észak elég rosszul érezhette magát a negyedik treffel és a káró dámával, ezért a nagyszlemesek fele teljesített, de ugyanígy öten buktak is (a belgáknak sokba került a nagyszlem bukás, amikor a túloldalt csak 6 kőr ment: +13 helyett –17, nagyon nem mindegy…).

17. forduló, 13. leosztás

Egy mókás parti még a végére.

A címe az lehetne: hogyan csináljunk a semmiből valamit? Vagy, ahogy Szappanos Géza fogalmazná: erre vannak még vevők?

De Donder érezte, hogy kéne csinálni valamit, és látszott, hogy Percario nem annyira magabiztosan mondott 5 treffet (pedig milyen jó lapja volt!). Egyet biztosan bukik…Percario megijedt és kiment a hosszabbik színébe, Donati pedig visszaigazított. –500, és 9 megérdemelt pont a belgáknak.

Tippünk a legjobb nyolcra: Norvégia, Lengyelország, Svájc, India, Új-Zéland, Izrael, USA2, és szívünk csücske, Belgium.
A Velence-kupában is zajlik az élet, itt azonban az első három csapat alaposan elhúzott. A lengyelek és a svédek (utóbbiak elképesztő módon még mindig az összes meccsüket nyerve!) több mint egy meccsel a törökök előtt, hiába verték meg Ozyék Baldyszékat, nekik is 17-jük van a norvégok előtt, akiket szintén megvertek pénteken. Azonosan állnak a franciák is az ötödik helyen, míg az USA2, Kanada, Izrael, Kína négyesből esélyes három, de a brazilok és a dánok is lőtávon belül vannak, a többiek már inkább csak álmodozhatnak.

Itt a kereszttábla alapján a lengyelek dolga a legkönnyebb, akiknek a 11. dánok a legnehezebbek, míg a svédek három, a törökök pedig mind az öt hátralevő ellenfele továbbjutásra áll. A többiek is többnyire hasonlóan 2-3 erőssel játszanak még, így esélyesen így marad az első három. Kína még játszik a 9 ponttal előtte álló Kanada ellen, ha legyőzi, ők talán helyet cserélhetnek.

A Vuhan-kupában a 9. és a 10. közt 15 pont van, így már nagyon erős hajrá kellene a lejjebb állóknak a bejutáshoz, de nem kizárt persze. Vezetnek a németek az olaszok és a franciák előtt, de hármójuk közt csak 8 pont van, tehát bárki lehet még első. A románok vezetik az üldözőbolyt, a továbbiak, 9 ponton belül: USA1, Tajvan, Kína, USA2 és Ausztrália. A sokáig jól álló Kolumbia elfáradt, azonban a másik meglepetéscsapat, Tajvan tartja még magát, és odaérhet.

A kereszttábla alapján a franciák esélyesek, mert csak egy nehéz meccsük van, míg a többség 3-4 kemény összecsapásra számíthat még. Az USA1, Tajvan, Kína hármasnak még 4-4 van, míg az ausztráloknak csak egy, így őket továbbjutónak tippelnénk.

A szenioroknál a lengyelek több mint egy meccsel vezetnek, és nyerni is fognak, míg az USA1, Dánia kettőse, akik egyformán állnak, szintén nagy, 11 pontos előnyre tett szert a többiek előtt. A többiekre még fogadni sem lehet: a 15. Ausztrália hátránya csak 14 a nyolcadik Argentína mögött, nagyon szoros a verseny. A hátralevő meccsek alapján az első hat tűnik biztosnak, de ki tudja…

Vasárnap véget ér a selejtező, ekkor jelentkezünk majd a végeredménnyel és a rájátszás párosításaival.