Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kovács Gergely - 2023. augusztus 3.

Aztán fent – ifi-vb 2023, 4. játéknap

Az előző részek tartalmából: szerdai beszámolónk címe Egyszer lent volt, jól látszik a kontraszt a csütörtökivel, kedden pedig 11 magyar győzelem 2 vereség címmel hoztuk a híreket, ezúttal is jöhettünk volna ezzel. A legnagyobb fordulat, hogy a reggel a vonalat maga fölött még legföljebb távcsővel látó U21 lerúgta a csillagokat is Veldhoven egéről ezen a hűvös-esős csütörtökön (mondjuk minden nap ilyen az idő itt), és most már reális a továbbjutása. A lányok jó helyzetből várják a csoportkör utolsó napját, az U16-osok pedig csodásból.

Az eredményeket itt lehet követni.

A magyar válogatottak csütörtöki eredményei

U26 lány
Norvégia–Magyarország 17,24–2,76 (43–14)
Magyarország–Thaiföld 19,83–-083 (56–6)
Lengyelország–Magyarország 12,61–7,39 (39–31)
Magyarország–USA1 20–0 (54–0)
Magyarország–Anglia 12,01–7,99 (32–26)

U16
Magyarország–Izrael 12,01–8,99 (18–12)
Magyarország–Anglia 15,79–4,21 (30–9)
Magyarország–USA2 17,4–2,6 (42–12)
Magyarország–Dánia 14,7–5,3 (25–9)

U21
Magyarország–Ausztrália 16,72–3,28 (44–16)
Magyarország–USA2 13,48–6,52 (41–29)
Magyarország–India 19,38–0,62 (59–10)
Magyarország–Hongkong 19,08–0,92 (51–5)

Kedden játszottak először öt fordulót a lányok, mindet megnyerték, most ennyire jól nem ment nekik, de a rossz nyitás után két hatalmasat győztek, ezzel pedig nagyon jók a kilátásaik, akár az első négy is összejöhet. (Minden meccs bevonulása előtt Ki a jobb/jó? Magyarok! kiáltás rázza meg a terem a falait – Fotók: Kovács Gergely)

Utóbbinak azért van jelentősége, hogy ne legyen a csapat választott. Mind az öt kategóriából nyolc válogatott jut be a negyeddöntőbe, az alapszakasz győztese választ magának ellenfelet az 5–8.-ból, a maradék háromból a második, a harmadik pedig a meghagyott kettőből, a negyediknek jut, aki jut. Persze lehet taktikázni, lesni, melyik rivális hol zár, de azért jobbak a sanszok alapvetően, ha a négy között zár egy csapat.

A thaiok lassan játszottak, ezért levontak tőlük 1 VP-t, így szegények kevesebb ponttal álltak fel a magyarok elleni mérkőzés után az asztaltól, mint amennyivel leültek. Az USA1 egy árva IMP-t sem tudott fogni Szűcs Villőéken, ezt nem is kell tovább magyarázni.

A lányoknál három csapat leszakadt a mezőnytől, így a többieknek a kilencedik hely elkerülése a fő céljuk, már jó ideje Kína áll ott. Dánia, Olaszország, Franciaország és a rendező vár a magyar lányokra a zárónapon.

A két nyílt csapatunk mindegyik meccsét megnyerte csütörtökön. Az U16-osok Izrael ellen játszottak igen kimerítő összecsapást. Van náluk egy kissrác, aki a húgával tavaly az Eb-n még bolgár színekben versenyzett (igen, úgy látszik, ilyen kis korban elkezdik a leigazolásokat a bridzsválogatottak). Akkor az utolsó fordulóban játszottunk velük, amikor az érem volt a tét, és bár a bolgár csapat a mezőny vége felé zárt, a túlmozgásos, folyton tevő-vevő, így néző, úgy nyeklő-nyakló kisfiú igencsak frusztrálta az ellene játszó magyar párt. Combos vereség lett belőle. Most Tőkés Dénes ült vele egy oldalon, Dini idegileg igen leharcolt állapotban jött ki a meccsről, de állta a strapát, és a győzelem azért nyugtatóan hatott. (Szabó Ginus és Zábrádi Zsófi, a küldöttség két legfitalabb tagja interjút ad az egyik holland tévének)

Ez volt több szempontból is a neheze, többi ellenfelét még nagyobb különbséggel győzte le a csapat, így a mezőnytől messze elhúzó USA1 mögött, bő 10 ponttal a harmadik Kína előtt a második helyen állunk. 53 ponttal a vonal fölött, szóval magával a továbbjutással már nem kell foglalkozni, a cél az lehet, hogy megőrizzük a másodikként választó helyet a hetedik helyen álló Tajvan, az ötödik Norvégia és a 15. Franciaország elleni meccsek után is.

Csütörtök délelőtt minden magyar szem az U21-esekre szegeződött, mert tudtuk, hogy az utolsó pillanatban vannak, hogy begyújtsák a rakétákat. Az ausztrálok elleni első meccs elején köhögött még a motor, az ellenfél vezetett, de aztán nem volt megállás. Legyőzték az erős USA2-t is, aztán alaposan helybenhagyták délutáni ellenfeleiket, így közel 70 IMP-s napot futottak! (Közvetlenül meccs után az U21 és az ivó Juhász-Molnár Mirkó az U16-ból)

A nagy meneteléssel egyrészt végre a 10 VP-s meccsenkénti átlag fölé kerültek, nem is kicsit, csaknem 15 ponttal, és már csak 9,9 pontra van tőlük a 8. Anglia, azaz a legrosszabb bejutó helyen álló. Még nincsenek ott, de a reméltnél is jobbat hoztak csütörtökön, innen pénteken már be kell fejezni a melót, és akkor minden bizonnyal mindhárom magyar válogatott ott van a rájátszásban.

A harmadik helyen álló Izrael elleni meccs ígérkezik a legrázósabbnak, azután az épp mögöttünk álló, 12. Japán következik, végül az utolsó előtti Szingapúr.

U26 lány, 16. forduló, Lengyelország–Magyarország, 7. leosztás

Lajos Hanka 3 kőr kontrában találta magát. A másik vonalon benne van az 5 káró, nézzük, ő mire jutott.

Az adu indulás után még két menetben kiaduzott, majd treffet hívott a dámához, amit Nyugat vitt el, és két menet káróval folytatta az ellenjáték. Most jön a kulcsmotívum. Ha Hanka ellopja a kárót, akkor elvághatják a kimagasodó treffektől úgy, hogy Nyugat ütni hagyja a tízest, és akkor már nem lehet kimagasítani és lehívni a treffeket, mert már csak egy aduhíd vezet az asztalra.

Mi a megoldás? Hát a jó öreg vesztőre vesztőt. Dobjunk rá pikket, ezek után még a legjobb káró dob-lop folytatásra is hazaérünk, mert tudjuk a kézben lopni megőrizve a két lemenetet az asztalra. Odaátról 150 pont jött a 3 káró plusz kettővel, a 730-cal összeírva 13 IMP-t fialt, hogy Hanka észnél volt.

U21, 13. forduló, Magyarország–Ausztrália, 9. leosztás

A rekontrát illetően megoszlottak a vélemények, Jani fél fogásnak szánta, Máté úgy értette, hogy a másfél szanos partnere lejátszaná. Végül is Dél felől nézve bármi is az a rekontra, mindenképp szóba jön, hogy játsszuk le, mert legföljebb üt párat az ellenfél aduban, akkora az erőnk, hogy csak a szürök száma kérdéses. Így is, hogy csak dublója volt a partnernek, szür van benne, igaz, ez a kisszlem alá írt volna. A nem egyező felvilágosítás miatt zsűrit hívtak az ausztrálok, de helyben hagyták az eredményt.

Ami mi is volt? Nyugat inkább kimenekült 3 pikkbe, de csak mélyebbre ásta magát: kíméletlenül pontos volt az ellenjáték, csupán két ütése volt a felvevőnek, hetet bukott kontrázva bellben –2000 pontért. Az ellenfél kiszlemet teljesített, de az ide kevés volt, 14 IMP-vel jutottunk közelebb a rájátszáshoz.

U21, 14. forduló, Magyarország–USA2, 25. leosztás

A szokatlan szanzadu után a 3 kőr felüllicit fésű: leállás vagy gémforsz pikkel. Az 5 pikk lackwood, vagyis szlemet játszana, de tart attól, hogy az ellenfél színében, most a kőrben, kiáll kettő. Ha a másiknak sincs kulcsa ebben a színben, passzol, királlyal vagy szinglivel 6-ot mond, ásszal vagy sikénnel pedig bejelzi az ászai számát a siként is ászként feltűntetve. Beniék úgy játsszák, hogy az adott szín ászát már nem számolják bele, azt maga az ászválasz jelzi, az 5 szan tehát 1/4 kulcslapot jelzett.

A 7-et treff exlusionnal lehetne bemondani, csak az ellenfél zavarása után érthetően inkább arra helyezi a hangsúlyt Dél, hogy ne álljon le két kőr. Az 5 treffre bejelezné Észak a két kulcslapját pikk dáma nélkül, Dél további kérdésére pedig teketóriázás nélkül 7-re ugrik, hiszen a partner újabb érdeklődése azt jelzi, hogy minden kulcslap megvan, és ha ez így van, a partner sikén treffből, neki szingli kőr ász van és olyan kárója, amilyen, akkor ugyan mit adnak ki?

Ezt a partit hatvan asztalon játszották. Az U31 szerepelt a legjobban, hiszen ott épp a párok fele bemondta a 6-ot. Az U21-ben csupán hárman, az U16-ban viszont négyen is. Köztük volt a Kovács Artúr–Tőkés Dénes pár, de pechjükre a másik asztalon is 6-ig jutottak az angolok, így kihúztuk a partit.

Volt U21-es pár, amelyik 4 treffben landolt Délen, és ötöt bukott.

U21, 16. forduló, Magyarország–Hongkong, 23. leosztás

Azért egy nagyszlemet megtaláltak Kendéék.

Treff király indulás után két menet adu, pikkel asztalra, adu impassz, kiaduzás, kőr ász, lehívta a pikkeket, végül kőr impassz. Így teljesített Beni.

A másik asztalon csak 6 káró mondtak, így 12 IMP-vel gazdagodtak a magyar fiúk a partin.