Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2022. augusztus 30.

Az utolsó partiban dőlt el Fischer Brigittáék sorsa – nyílt világbajnokság

A wroclawi nyílt bridzsvilágbajnokság 8. napján a csapat- és a párosverseny döntője zajlott. A párosverseny A döntőjében 58 páros küzdött a győzelemért, mi a Kemény György–Trenka Péter páros révén voltunk érdekeltek, akik a rendkívül erős mezőnyben az 52. helyen fejezték be a versenyt,  jó darabig tartották magukat, de a végére kicsit elfáradtak.

A világbajnoki címet a lengyel Krzysztof Buras–Piotr Lutostanski kettős szerezte meg bő 4(!) százalékos előnnyel az ausztrál–újzélandi Nabil Edgtton–Michael Whibley, és a norvég–svéd Geir Helgemo–Fredrik Nyström előtt. Az előző napon véget ért B döntőben 96 pár indult, Czímer Csaba–Szalka Tamás az előkelő 13. (57,43 százalék), Gulyás Dániel–Hodosi Péter a 25. (52,83), Tubak Dániel–Vikor Attila a 33. (52,03) helyen ért célba.

A nőknél nem történt meglepetés, a sokszoros világbajnok amerikai Jill Meyers–Kerri Sanborn páros szerezte meg az aranyérmet az angol-német Sarah Bell–Marie Eggeling, és az amerikai Hjordis Eythorsdottir–Janice Seamon-Molson előtt.

A nyílt világbajnokság honlapja itt található.

Érdemes megnézni egy videót, melyen Janice egy nagyon tanulságos partit mutat be itt.

Természetesen a legnagyobb figyelem a nyílt csapatvereny döntőjét kísérte, mely a Nickell (Nickell–Katz, Levin–Weinstein, Greco–Hampson)–Ventin (Palma–Ventin, Mendes de Leon –Sprinkhuizen, Pacareu–Wrang) mérkőzésen dőlt el. Az első napon három 16 leosztásos szettet játszottak a csapatok, és félidőben, azaz 48 parti után 100–84 volt az állás a Nickell javára. A második napon az 5. szett után a Ventin csapat vezetett 145–135-ra, így az utolsó 16 leosztásban lehetett eső, lehetett hó. A két vérprofi amerikai páros, Levin–Weinstein és Hampson–Greco nagyon felszívta magát és nagyszerűen játszott, kilenc partiban írtak hárommal szemben, köztük volt az alábbi +12 IMP-t érő leosztás is.

A nyílt teremben a Ventint képviselő Sprinkhuizen 2 treffel indult Délen, ami vagy gyenge 2-est ígér treff színben, vagy gémforszot és bármilyen lapot. Mendes de Leon úgy vélte, hogy nem érdemes nyomozni és 4 pikkre ugrott. A felvétel egyet bukott, mert ki kellett adni két pikket, egy kőrt és egy kárót. A másik asztalon Greco passzolt a második helyen, és Nyugat 1 treff indulása után Hampson 2 káróval jelezte nemes kétszínű kezét (a 2 treff természetes lett volna), így Észak–Délen megtalálták a kőrt. Greco a 4 kőrben hazalopott egy kis pikket, kettős impasszt adott aduban, majd pikk ász, pikkel magasította a színt. A felvétel bukott volna, ha Kelet a kőr király ütése után káróval folytatja, mert Észak a kárókra kirövidül. Palma azonban nem kárót, hanem treffet hívott, tíz ütés és 12 IMP az amerikaiaknak. A mérkőzést a Nickell csapat 186–164-re nyerte és megérdemelten lett világbajnok.

Vasárnap már a vegyes és a szenior csapatoké volt a főszerep. A vegyes világbajnokságon hazánkat a friss női csapatvilágbajnok, Fischer Brigitta képviselte, aki a Bros1005 néven induló és kiváló német, svéd, angol és amerikai játékosokból álló vegyes csapatban játszott. Brigitta partnere a szintén világbajnok Ola Rimstedt, a csapat másik két párja a világhírű Sabine Auken–Roy Welland, valamint Marusa Gold–Vincent Demuy (angol–amerikai) volt. A versenyen 57 csapat indult, a selejtező svájci rendszerben zajlott és 10 fordulóból állt, mindegyik meccsen 10 leosztást játszottak. A selejtező legjobb 32 csapata jutott tovább, azután 28 leosztásos mérkőzésekkel folytatódott kieséses rendszerben a küzdelem (sohasem fogom megérteni, hogy miért nem lehet a klasszikus 32 partis meccseket játszani). A selejtezőben a „mieink” simán vették az akadályokat és 7 győzelemmel és 3 vereséggel az előkelő hetedik helyen végeztek, így ők is választhattak ellenfelet. Egy lengyel játékosokból álló, Sieja néven induló csapattal szemben ültek asztalhoz. Az első 14 leosztásban Brigitta nem játszott, a lengyelek 4 IMP előnnyel zárták az első félidőt. A második félidőben mindkét csapat jól kezdett, mert szlemet mondtak az alábbi partiban. Brigittáék így:

A következő parti csak „nekünk” sikerült jól, mert a másik teremben Észak volt a felvevő, és treff indulásra és lopásokra a 4 pikk felvétel egyet bukott. A mi asztalunknál Brigitta 4 pikkje ellen Nyugat nem találta ki a treff ász, treff lopás kezdést, 11 IMP ide.

Két rossz parti következett, melyeken leadtunk 3 és 5 IMP-t, majd Ola Rimstedt villogott.

A 6 treffet a mezőny nagyobbik része bemondta, szerencsére a lengyelek csak 3 szant játszottak, 10 IMP ide. A 21. partiban egy rosszul ülő 6 pikk miatt 13 IMP-t szereztek a lengyelek, akik – ahogy a mezőny jó része – csak gémet játszottak.

Szerencsére a következő leosztásban működött a „magyar” gyenge 2-es és 5 kőrig ment a licit, ami már sok volt. A másik asztalon zavartalan pároslicittel 4 kőrt teljesített Marusa Gold.

Egy kimaradt gém és három húzó után két leosztással a vége előtt 51–51 volt az állás! Körömrágós percek következtek, de ezen a területen nem vagyok érintett.

A nyílt teremben nem történt semmi különös, csak a szür volt kérdéses a 3 szanban.

A másik asztalnál azonban elkapták a passzosként közbekotyogó Igor Grzejdziakot, aki a kontrázott 1 pikket háromszor bukta 500-ért, 3 IMP ide!

Egy húzó partit kívántam és be is jött. Volna…

A zárt teremben a lengyel Dél 3 káróval szólt közbe és a passzos Marusa Gold kontra nélkül tudott 3 pikket játszani +140-ért. A nyílt teremben máshogy alakultak a dolgok.

Fischer Brigitta háromszor licitálta nyolcas káróját és úgy landoltak a lengyelek 3 pikkben. Ha Ola Rimstedt passzol, akkor a mieink jutnak tovább. Ő azonban – talán kissé meggondolatlanul – megkontrázta a felvételt, pedig sejthette volna, hogy ha mindenki ennyit licitál, akkor elosztásos lapokról lehet szó. A felvevő teljesített, így a mérkőzést a Sieja nyerte 60–53-ra, és a Bros1005 kiesett. Brigittának azért továbbra is szurkolhatunk, mert partnerével bekapcsolódhatnak a már megkezdett vegyes párosversenybe. Továbbra is hajrá, Brigi!