Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kelen Károly - 2023. június 18.

Álmaink netovábbja – Nyílt Európa-bajnokság 2023

Ilyen nincs!
De mégis volt.
Mégpedig a nyílt Európa-bajnokság csapatversenyének döntőjében.
Tessék kézbe venni Nicolas Lhuissier 26 éves francia slágerszerző – honlapján éppen énekeseket keres, akik előadnák a szerzeményeit – meg junior bridzs világ- és Európa-bajnok kártyáit Nyugat helyén.

A két passz utáni 1 káró indulással nyilván mindenki egyetért. Az ellenfél Északon 2 káróval a nemes színeket ígéri, a partner passzol, és Dél 4 pikkre ugrik. Abban már nem vagyok biztos, hogy mindenki 5 kárót licitálna, de mivel nem kontrázzák meg, hanem 5 pikket mondanak, végül is jónak látszik a dolog.

Szóval 5 pikk a felvétel, most már csak el kell buktatni. Hogyan?

Szerintem, amit eddig írtam, sokat segített. Nem olyan nehéz rájönni a megoldásra. Talán az asztal mellett sem. Hiszen ez minden komoly bridzsezővel előfordul, hogy azzal ringatja álomba magát: lesz olyan lapom, hogy elindulok a szingli ászommal, az ász-király vezette színemből kicsit hívok, a partner üt a dámával, és meglopat. Végül is, nem nagy különbség, hogy most az ász-király-dáma-bubi-tízes mellett volt szerencsére egy kis lap is. Ráadásul nem is a dámának, csak a kilencesnek kellett a partnernél lennie!

Nem az ilyen felismerésekért játsszuk ezt a játékot?!

A másik teremben egészen másként alakultak az események.

Dél, a 19 éves  Léo Rombaut elindult 10–13 pontos 1 szannal. Nyugaton Thomas Bessisnek volt hét ütése, hát kontrázott. Sajnos nem tudom, mit ígérhetett Észak (Jerome Rombaut) rekontrája, de Dél 3 treffel bemutatta hosszú színét. Nyugat 3 kárót mondott, Észak pedig 4 kőrt. Cedric Lorenzini most sokáig nem licitált. Nyilván kérdezősködött, végül passzolt. Még egyszer visszajött hozzá a licit, mert az ifjú Rombaut úgy döntött, hogy ezzel a licitmenettel apja mindkét nemest ígérte, a pikk pedig jobban tetszett neki. Keletnek tehát megint lehetősége lett volna 5 kárót mondani, de nem élt vele…

Bessisnek nem volt elég három ütés a buktatáshoz, tehát nem a kőr ásszal kezdett. Ha a káró ász két, a kilencesnél kisebb kárót derített volna föl az asztalon, nyilván leutánozta volna a másik Nyugat játékát, így viszont az ellenfél írt 11 IMP-t.