HUEN

Kezdőoldal

Kelen Károly - 2022. április 6.

A negyeddöntő jelentette a végállomást – vb 2022, 9. nap

Magyarország hétfőn a három fordulóból kettőt megnyert, egy döntetlenül végződött, és 11 IMP-vel, 81–70-re vezetett az Egyesült Államok első csapat ellen. Kedden Covid-szünetet tartottak, mert az amerikai vegyes csapatban felütötte fejét a fertőzés. Mindenkinek teszteltetnie kellett magát, és csak az játszhatott, akinek negatív volt az eredménye. A kihagyás miatt átrendezték az időtáblát. Az előző meccsből maradt három forduló után azonnal megkezdődtek az elődöntők. (A Dumbovich–Winkler-asztal a magyar–USA 1 bridzsvilágbajnoki negyeddöntőben – Forrás: Facebook/World Bridge Federation)

A versenyt ezen az oldalon lehet követni.

Egy WBF-videó a Covid-helyzetről:

A magyarok és az amerikaiak is egészségesnek bizonyultak, így szerda reggel folytatódhatott a meccsük. Nem indult rosszul a nap, mert egy egál után ez volt a második leosztás:

A jó esélyű szlemet a nyílt mezőnyben és a nőknél is négy asztalon mondták be, vagyis négy asztalon kihagyták. Dumbovich–Winkler a 6 treffesek között volt, Greco–Hampson viszont csak 5-ig jutott. 13 IMP ide. (A BBO-n nem mutatták a mi meccsünket, úgyhogy nem tudom leírni, hogyan ment a licit.)

A következő néhány leosztásban az ellenfél szürökön és összeírt részjátékon összesen 17 IMP-t gyűjtött, de még a mieink vezettek 7 IMP-vel összesítésben.

A 24-es játszmában a magyarok és az amerikaiak is bemondtak és teljesítettek egy adu király impasszos 6 kőrt. A Svájc–Anglia meccsen az egyik asztalon 5 kőrt, a másikon 4 pikk kontra, mínusz kettőt játszottak. Ellenük nyertünk volna 11 vagy 12 IMP-t…

Ebben a játszmában a Bermuda-kupa minden meccsén sok IMP-t szerzett az egyik csapat. Mindenütt Észak játszott 3 szant, és a teljesítés az induláson múlt. Ahol kőrrel indultak, ott rögtön kimagasodott négy ütésük. A felvevőnek jó esélyei voltak treffben, de most nem jött össze, buknia kellett.

Ha a licit úgy alakult, hogy Nyugat nem bírt közbeszólni, akkor Kelet pikkel indult, a felvevő ütött az asztalon a dámával, és négy treff ütés is elég volt neki a kilenchez (két pikk, két káró meg egy kőr mellett).

Sajnos, az amerikai Kelet kőrrel kezdett, a magyar pikkel. Alighanem Nyugat 3 szanra leadott kontrája segítette Keletet a jó induláshoz, –11 IMP. Ezzel az USA 1 átvette a vezetést.

Kisebb írások következtek jobbára nem a mi rubrikánkba. Aztán volt még egy drága indulás 3 szan ellen. Az induló kijátszónak nem a saját színéből kellett kezdenie, hanem a partnerét eltalálnia úgy, hogy az AT6-ból tesz ki egy lapot. Hampson kitalálta, Dumbovich nem.

A 16 parti végén 46–16-ot mutatott az eredményjelző az amerikaiaknak, vagyis összesítésben 116–97-re vezettek.

Minden meccs szoros volt (még 33 IMP-s különbség sem döntő, ha hátra van 32 leosztás): Anglia–Svájc 109–104, Norvégia–USA 2 113–80, Hollandia–Olaszország 116–110.

A második etapra Dumbovich helyére Szabó Csaba ült be. Nem látszott behozhatatlannak az ellenfél előnye. Az első hat játszma csendesen csorgott, az amerikaiak 6 IMP-t szereztek. Aztán jött a feketeleves.

Mivel szóljon közbe Észak az 1 pikk indulás után?

A passz nem opció, a 2 kőr magától értetődőnek látszik, bár szóba jön a kontra is, mert közbeszólásnál talán kicsit erősebb ez a kéz. (Aki előbb kontrázik, aztán mutatja be a színét, jó lapot jelez.)

Mit tesz isten, a gyengébbnek szánt licit katasztrófához vezetett, az erősebb pedig jó eredményt hozott. Hegedűs Gál 2 kőrrel szólt közbe 800-ért, Nickell kontrázott, majd a rekontra után benne maradt partnere kontrázott 2 kárójában. Ezt megúszták 200-ból, Winkleréknek a 3 szan is többet hozott volna.

A tizedik leosztásban kimaradt egy gém –10 IMP-ért, a 14-ben elkapták a 2 kárónkat 800-ért (9 IMP-ért), majd Szabó–Winkler bemondott egy reménytelen 7 pikket: a különbség a végére 71 IMP lett.

Az amerikaiak hibátlanul nyomták, bennünket meg a szerencse is elhagyott.

A forduló után Norvégia 31 IMP-vel vezetett a másik amerikai csapat ellen, a többi meccsen két partiban visszahozható volt a vezető csapat előnye.

Magyarország–USA 1 99–170
Svájc–Anglia 145–127
Norvégia–USA 2 130–99
Olaszország–Hollandia 133–127

A meccs utolsó hatodában újra Dumbovich játszott, és reménytelen helyzetében nagyon is helyt álltak a mieink. Egyetlen kisiklás volt: az amerikaiak 4 kőrt teljesítettek, a magyar 3 szan elbukott. A többi játszma többsége a mienk volt, főleg a hajrá, a szettet 45–21-re nyerték a mieink. Ez azonban kevés volt a fordításhoz, az USA 1 csapat 191–144-es eredménnyel kiejtett bennünket.

Szerintem szépen szerepelt a Dumbovich Miklós–Winkler Gábor–Szabó Csaba, Hegedűs Gál–Szegedi Balázs felállású csapatunk. Már az nagy siker volt, hogy a magyar bridzstörténelemben először részt vettünk a Bermuda-kupán. A körmérkőzésen elért negyedik hely minden képzeletünket felülmúlta. És az amerikaiak ellen is megvolt az esély: a hat etapból hármat megnyertünk, egy döntetlenül végződött, és csak kettőt nyert az ellenfél. Igaz, az ötödik 16 partiban hengereltek.

Óriási küzdelem folyt a többi meccsen. Hogy milyen színvonalon folyt a játék, azt mutassa ez a nyolc asztalon összesen 1 IMP különbséget hozó parti.

Mindenhol Dél játszott 3 szant, hét Nyugat pikkel kezdett, egyedül az angol Bell indult káróval. A Svájcot képviselő holland Brink a bubit kérte az asztalról, de a dáma Keletnél volt, így tizenkét ütést vitt haza.

A többi felvevő elengedte a pikket a kézi dámához, aztán nekilátott a treffnek.

Érdemes kattintgatni a Next gombot, és nézni, ahogy a világ egyik legjobb felvevőjátékosa, a holland Bauke Muller irányította a játékot. A treff szerencsésen feküdt, hat ütést lehetett csinálni vele. Amíg lejátszotta a treffeket, az ellenfeleknek dobniuk kellett. Donati tartott három kőrt és nem dobta el a a pikk bubit sem, ezért – ahogy a kikattintgatott végállásban látható – Nyugatnak nem volt mit dobnia, amikor már csak négy lapja volt. Ha pikket ad, a felvevő a kőr ásszal asztalra jut, a pikk ászba esik a király és a bubi, a tízes a tizenkettedik, a káró király a tizenharmadik ütés. Versace kárót dobott, de ez sem volt jobb, mert a kőr király és pikk ász lehúzása után a kézi kárók vitték a maradékot.

Ha Kelet eldobja a pikk bubit, hogy két kárót tartson, azzal sem járnak jobban a védők. Egyrészt akkor Dél nem dobja el utolsó pikkjét, és megadja a tudottan jó pikk impasszt. Ha mégis az ábrán látható lapjait tartja, akkor is teljesít. Nyugat dobhat kárót a kőr hívásra, amit az asztali ász üt, de aztán jön a pikk ász, és Keletnek kell két rossz közül választania: ha eldob egy kőrt, akkor a felvevő kárójától válik meg, és a kőr nyolcas lesz az utolsó ütés. Ha meg Kelet kárót dob, megint csak a káró négyes csinál ütést a végén.

Szép játék, ami nem okozott gondot Szegedi Balázsnak, az angol Dyke-nak, az olasz Madalának, a norvég Brogelandnak és a két amerikainak, Spectornak meg Katznak sem.

A holland–olasz meccsen az utolsó fordulóban nem játszott Lauria és Duboin sem (talán koronavírus miatt?). Fantasztikus játék ment. Szinte partinként változott a helyzet. Az általam dicsért Muller elbukott egy 4 kőrt, amit Szegedi teljesített, Winklerék pedig olcsón lementették. Rögtön utána viszont Verhees–Van Pooijen 4 kőrt csinált, Versace–Donati pedig 3 szant bukott (ismerős eset a mieink meccséről), és ismét Hollandia volt nyeregben. A két utolsó partiban aztán már nem volt mese. De Wijs–Muller bemondta a 6 kőrt, amit Madal–Sementa nem (a mieink is így jöttek ki jól ebből a partiból), végül Verhees 4–3-as aduval 4 kőrt teljesített, miközben Muller kontra nélkül kettőt bukott a 4 pikkben.

Hollandia–Olaszország 173–151

A norvégok 45–17-re nyerték a hatodik menetet, így a végeredmény: Norvégia–USA 2 175–116.

Anglia sokáig jól tartotta magát Svájc ellen, az első 13 játszmában egyik csapat sem tudott 4 IMP-nél többet szerezni. Az angolok 7 IMP-vel közelebb jöttek, és már csak 11 IMP volt a hátrányuk. De aztán a svájciak 7 IMP-t írtak azon, hogy 4 kőrt teljesítettek az egyik teremben, és nem kaptak kontrát a háromszor bukó 4 pikkjükre a másikban. Mindkét asztalon bemondták a 6 kőrt, de az egyiken eltalálták, mivel kell elmenni a KJ-ból, a másikon nem. Az ász volt elől, a dáma hátul: 17 IMP Svájcnak. Végül az utolsó partiban négyszer bukott az angol 3 szan és csak egyszer a svájci 4 káró 7 IMP-ért.

Svájc–Anglia 182–139

Az elődöntő párosítása:
Svájc–USA 1
Hollandia–Norvégia

A Velence-kupában (női vébé) az addig nagyon jól játszó dánok nem bírták a lengyelek iramát, 61–2-re vesztettek az utolsó 16 leosztásban…

Lengyelország–Dánia 202–169

A svédek 9 IMP-t tettek rá az előnyükre.

Svédország–Olaszország 221–181

Az USA 2 már nem állt ki az utolsó fordulóra.

Törökország–USA 2 241–116

A franciák döntetlenre hozták az utolsó 16-ot. De ez semmire sem volt elég.

Anglia–Franciaország 219–170

Az elődöntők:
Lengyelország–Svédország
Törökország–Anglia

A szeniorok között óriási meglepetésre kiesett a Zia–Meckstroth párossal felálló amerikai csapat az indiaiakkal szemben. Az utolsó előtti játszmában India 7 szant bukott kontrázva. (Ismerjük a partit, ez a fent említett 6 kőr, aminél a káró kisgábliból kell jól elmenni, ami azt jelenti, kiállt egy ász.) Ezzel az amerikaiak átvették a vezetést, de az utolsó partiban 7 IMP-t leadtak – ezt is ismerjük: négyszer bukott 3 szan, kilenc ütéses 4 káró –, és elvesztették a meccset.

India–USA 1 150–146

A francia–svéd és a lengyel–bolgár meccsen nem játszottak ma délután. Az elsőn a nagy különbség, a másodikon valószínűleg Covid-fertőzés miatt.

Franciaország–Svédország 167–51
Lengyelország–Bulgária 85–62

Dánia 35 IMP-vel elvesztette az utolsó részt, de így is simán nyert az USA 2 csapat ellen.

Dánia–USA 2 183–152

Elődöntők:
India–Franciaország
Lengyelország–Dánia

A Vuhan-kupa (vegyes csapat) eredményei:
Franciaország–Románia 189–181
Németország–Belgium 180–164
Olaszország–Lengyelország 218–187
USA 1–Lettország 212–185

Elődöntők:
Franciaország–Németország
USA 1–Olaszország

Az elődöntők már elkezdődtek, de szerdán csak egy forduló megy le, csütörtökön az ötödik után jövünk a helyzetjelentéssel.