Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Új év, új remények – csb 2022 I/A 11. forduló

A tizenegyedik fordulóval véget ért a KMR csapatbajnokság, melyet már hétfőn megnyert a GAMAX, miután legyőzte halasztott meccsen a P-T együttesét. Így keddre már csak a többi fontos kérdés maradt: kik végeznek a dobogón (bár a Galim ezüstje ellen senki sem fogadott volna), ki jut országos döntőbe, azaz az első hatba, valamint kik végeznek az osztályozó és kieső helyeken (itt a Lowel kiesése tűnt biztosnak).

Elképesztő izgalmak voltak mind a felsőházban, mind a kiesési zónában. A Szigethy esélye tűnt rossznak, hiszen a bajnok GAMAX ellen kellett volna jól szerepelnie, hogy bennmaradjon – azonban váratlan segítség érkezett egy betegség képében (Lakatos Péter már hétfőn is gyengélkedett), így helyettessel kellett kiállniuk, Szabó Csaba lánya, Ginus (aki még csak 13 éves!) ugrott be.

Az ifjú hölgy egyáltalán nem vallott szégyent, hiszen szoros csatában megverték Demeteréket, a megszerzett pontok azonban elégnek bizonyultak a vesztes csapatnak a sima bennmaradáshoz.

Az MTK-Dienes a felsőházra áhítozó, de bizonyára fáradt P-T ellen tudott magabiztosan győzni, és reménykedett, hogy ezzel meg tudja előzni az Angels ellen küzdő Interface-t. Nos, utóbbiak jól álltak félidőben, a végére azonban csak pár pont maradt az előnyükből, és általános meglepetésre a Lowellel egyetemben ki is estek (az Interface a korábbi években mindig az első osztály tagja volt, sőt, többször a mezőny első felében végzett, élpárja, a Varga–Udvari kettős pedig tavasszal megnyerte az IMP-bajnokságot), míg Dienesék játszhatják majd az osztályozót az I/B harmadikja, a Libella ellen.

A Galimnak közvetlen riválisával kellett az éremért hajtania, hiszen a harmadik helyről startoló Budaörs 17 ellen játszottak, igaz, 10 VP előnnyel. Nos, nem bíztak semmit a véletlenre, nagyon simán nyertek és lettek ezüstérmesek, míg Kuttneréknek így maradt az ötödik hely.

A Visoft–FÉSZEK meccs volt a forduló másik rangadója, hiszen egy győzelemmel Bódisék a dobogón végezhettek volna, a művészek viszont esetleg a hatba sem kerültek volna be vereséggel. Nos, végig vezetve nagyon simán nyert a néhai mester, Gabos Gábor csapata, aki bizonyára büszke lenne az utódok ily módon elnyert bronzérmére, míg a Visoftnak meg kell elégednie a hatodik hellyel, ami a kupagyőzelem után talán váratlan meglepetés.

Mi magunk, azaz a TMX a forduló előtt a hatba kerülést céloztuk meg (a bajnokság elején azt sem tudtuk, benn tudunk-e maradni), és a félidei 35 pontos előny arra biztatott minket, hogy a bronzérem sem elérhetetlen, azonban csak kisebb győzelmet tudtunk végül aratni a Lowel ellen, ami csak a negyedik helyre volt elég, de erre is nagyon büszkék vagyunk, főleg, ha azt nézzük, hogy foci pontozással valószínűleg másodikak lehettünk volna – 11 meccsünkből ugyanis nyolcat (!) megnyertünk, azonban általában nem eléggé, ebben a sportban pedig a különbség is számít. Reméljük, Dezső Kende és Zábrádi Benjámin fejlődéséhez is sikerrel hozzájárultunk, nekik minden esélyük megvan arra, hogy jövőre az U21-es csapatvilágbajnokságon képviseljék a magyar színeket.

Íme az első osztály végeredménye.

A cross-IMP tábla is érdekes képet mutat, ha csak azokat a párokat nézzük, akik legalább a partik felét lejátszották (bár sok csapat sok partner csereberével dolgozott, így őket nem számoltuk ide), a három legjobb pár a Trenka–Kemény (Galim – partinként +0,92 IMP), Homonnay–Lakatos (GAMAX, +0.65) és Hodosi Péter partnerével (TMX, +0.42). 

Lássunk hát néhány izgalmas partit az utolsó fordulóból!

Szépen játszotta és egyedül teljesítette ezt a szlemet Trenka Péter.

Több felvevő is bukott, pedig a Galim játékos által választott játék elég biztató: a pikk lopimpassz persze kell, miután nem ütött a kőr bubi az első ütésben, és a 3–2 adu is, tehát jó esélyűnek nem mondanánk, de ezután már a káró színt érdemes figyelni, és jól kezelni a 12. ütésért. A káró dáma szöktetése jó ötletnek tűnik, azonban nem árt hétlapos színünkből lehívni az ászt, hiszen a tízes esése után már könnyebb dolgunk van, eltalálható a dubló király.

Néhányan az ellenvonalon a kedvező szkórhelyzet miatt beavatkoztak, ezek a 3 pikk kontrában tudták meg, a not vulnerable bridzsben nem jelent sebezhetetlent: –1100 pontért.

A korábbi szlemdús fordulók után ezúttal szlemekben szerényebb volt a felhozatal.

A Hittmann-ellenvonal fényes sikerét hozta a parti, hiszen Szőnyi György Nyugaton kötelezően beavatkozott a rendszer szerint négyes pikkjével, így Hittmann Lászlónak már nem volt nehéz dolga: előbb 4 kőr licitjével kikényszerítette a pikk adut, ászt kérdezett, és már repült is a terített szlem.

Rajtuk kívül a FÉSZEK mondta be ezt a pazar szlemet, melyhez kellett Vikor Attila bátor 4 pikk licitje.

Ez a szlem pedig nem minden asztalon sikerült, pedig a 6 treff nagyon jó felvétel.

A mi fiataljaink így mondták be:

Ellenfeleink, Kerekes–Varga szintén belicitálta ezt a felvételt, így kihúztuk a partit, azonban a GAMAX meccsén történt egy baleset…

Mivel nem kőrrel indultak, ami adta volna a 12. ütést, Winkler Gábor elengedte a pikk indulást, hiszen ha a király alól jöttek, már meg is van a szlem, azonban a pikk király ütött, és jöttek a kőrök… A 6 bukás 15 pontot hozott a Szigethynek.

Ha már szlemek nincsenek, nézzünk szép felvevőjátékot, elsőnek Macskásy Gáborét.

Bár a kőr bubit nem találta el, szép végjátékkal teljesített, a kőr nyolcas hozta a kilencedik ütést. Hasonló végjátékkal teljesített Szalka Tamás is.

Szőnyi György és Hodosi Péter elkapta a kőr bubit, míg Siba Gergely ellen meghívták a kőrt, megoldva a szín minden problémáját.

A dobogósoknak és a hatba, azaz országos középdöntőbe jutó együtteseknek gratulálunk, míg a kiesőknek jövőre drukkolunk a sikeres visszajutásért.

Köszönjük az olvasók figyelmét, jövő héttől az MP-bajnokságról tudósítunk.