Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Sima gém

– Halló, itt leszek a nyáron, van kedved játszani a nyáron? – írta Gellér János még a tengerentúlról. Volt kedvem, és bár vegyesen teljesítettünk, történetét közlésre engedélyezte.
– Kintlétem alatt is olvastam a Bridzséletet, és ha jól emlékszem, az IMP-verseny kapcsán erről a partiról Te írtál:

Annyi volt a mondandód, hogyha Észak elindult 5–4 majorjával, akkor könnyen 4 pikkben találhatta magát a vonal. És mivel a pikk ász a mariázs előtt ül, a kőr bubi pedig beesik, a tíz ütést mindenki hazavitte. Ha jól láttam, minden Kelet megütötte az első kőr hívásra a királyt az ásszal, és utána már sem elrontani, sem elbuktatni nem lehetett a felvételt. Na de mi van, ha Kelet az első kőr menetet ellazsálja, és ezzel megteremti a második kőr ellopásának lehetőségét? Az asztalnak csak négy kis aduja van, Nyugat a pikk kilencessel fölé lophatja a harmadik menet kőrt.
– Miért, maradna még aduja? –  kérdeztem naivan.
– Persze, hiszen az első aduhívás előtt már az ellenjátékosok megbonthatták a kőrt. Nézzük, hogy megy az első három hívás. Tételezzük fel, hogy 52 lapos a feladvány, mindenki mindent lát. Az ellenjátékosok indulhatnak aduval, akkor feladják a partit. Indulhatnak káróval, akkor a felvevő kényelmesen kiaduzhat tempóban. Vagyis vagy kőr, vagy treff indulás csak az izgalmas.
– Oké, ha Kelet indult, akkor a treff dámát tették ki, ütött az ász, Nyugat kőrre fordult, és akkor ezt most kihagyja Kelet. Ha a felvevő megpróbál a káró lemenet után az asztalról adut hívni, Nyugat elrobog az ásszal, kőr az ászhoz, kőr lopás, mínusz egy.
– De a felvevő most nem kárót hív, hanem lehívja második treffjét, és arra eldobja a vesztő kőrt, ezzel az egy plusz kiadóval a kőr kiadót és a lopást is megtakarítja, már kényelmesen aduzhat.
– Na jó, de mi van, ha a ravasz ellenjátékosok még egyáltalán nem hívnak treffet, hanem eleve kőrrel indulnak, akár az ász alól – az 52 lap ismeretében megtehetik.
– Igen, a treffre eldobás most nem játszik. A felvevő nyilván látja, hogy kőr lopás fenyeget. Mit tud tenni a lopással való fenyegetés ellen? A válasz egyszerű – segíti az ellenfeleket a lopáshoz, egyből visszahívja a kőrt. Keletnek ez az egyetlen beütése, a treffet most nem hívhatja le, mert nincs több átvevője, tehát lemaradnának a lopásról. Ha viszont kőrt hív, akkor erre a felvevő eldobhatja a szingli treff királyt.
– Szóval, ez volt a szép ebben a partiban: ha treffet hívnak, treffre kőrt dob, ha kőrt hívnak, kőrre treffet dob a felvevő a teljesítéshez.
– De egyéként igazad volt, a partiban mindig volt tíz ütés.