Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Púza László - 2009. december 24.

Karácsonyi ajándék a negyedik dimenzióból

Évekkel ezelőtt játszottam az alábbi partit. Dél helyén 1 pikkel indultam. Nyugat passza után Észak 3 szanja erős háromszínű lapot ígért, minimum négyes pikk-kel. Kelet 4 szannal lépett be mindkét minort mutatva. Kulcslicitsorozat után 7 pikkig jutottunk.
Nyugat, nem hibáztatható a kőr bubi inulás miatt, mégis, mint utólag kiderült, ezzel adta meg a teljesítés lehetőségét. Leterült az asztal, kényelmesen hátra dőltem, tiszta ügynek látszott: ha az adu 2-1, 13 könnyed ütésem van, nem kell elemezni.

Az Olvasó nyilván sejti már, hogy nem így volt, különben nem szorultam volna a negyedik dimenzió segítségére.

Kis kőrt tettem az asztalról, és Kelet kárót dobott! Némi könnyebbség, hogy nem lopta el. Nyugat nemes színei kiderültek: 3 pikk és 5 kőr. 5 minor lapja van, valószínűleg 3-2 eloszlásban, hisz négyes minorjával licitálhatott volna, de végig passzolt. Nem nehéz belátni, ha Nyugatnak 3 treffje van, tizenhármat lehet ütni: öt adu az asztalon, három lopás a kézben _2 treff és 1 kőr_, a két minor ász, és a három magas kőr.

De mi a helyzet, ha Nyugatnak két treffje és három kárója van? Megmondom őszintén, az asztal mellett nem láttam egyből a megoldást, de ekkor valami misztikus csoda történt. Az idő fogyott, éppen rá akartam játszani az egyetlen reálisnak vélt esélyre, Nyugat hármas treffjére. Gondterheltem emelten tekintetem az égre, mintegy, valami sugallatra várva. Éreztem, hogy kell lennie ennél az 50%-os esélynél nagyobbnak.

És hirtelen feltűnt egy kedves arc, vastag keretű szemüvegben, Ottlik Géza arca.

Csontos ujját ablaktörlőszerűen mozgatva, megállította gondolatmenetemet. Tanácstalanul vontam meg vállamat, hát akkor mit tegyek? Másik ujját a halántékához tette: gondolkodj, fiam, gondolkodj! Ezt javaslom neked is, kedves Olvasó. Takard el a folytatást, és tervezd meg a játékot. Ha teljesítesz, a misztikus bridzs 1 danos mesterének mondhatod magadat!

Hirtelen fény árasztotta el az asztalt, a negyedik dimenzió vibráló fénye. A teremvezető már cserét jelzett, villámgyorsan kellett játszani.

Kézből kis adu, és Nyugat lapját egyel nagyobb lappal ütöttem. Kőrrel kézbe, újabb aduimpassz, lejátszottam a kőr ászt, majd az adu királyt. Ekkor Kelet, aki egyébként a misztikus bridzs nagymestere volt, szó nélkül betette a tokba a lapokat.A többiek nem nagyon értették a helyzetet, túl misztikus volt. Ugyanis Kelet beszorult a 4-4 minorjával. Ha treffet dob, kézből kis pikket teszek, majd treff ász, treff lopás, káró lopás, treff lopás, káró ászra elmegy a rossz kőr, és káró lopással megyek le az asztalra a magas treffért. Ha kárót dob, a pikket átütöm az ásszal, káró ász, káró lopás, treff ászra elmegy a rossz kőr, treff lopás, káró lopás, és treff lopással vissza tudok jönni a az utolsó magas káróért.

A mester odafönn elégedetten mosolygott. Az átmenetváltásos beszorítás - mely méltán bejárta a világsajtót - élete egyik legnagyobb bridzs-alkotása.
Köszönöm, Géza!