Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Vikor Dániel - 2017. március 13.

Ha megkontrázzák a Jacoby-transzferünket

Gyakran megtörténik, hogy a Jacoby-transzferünket megkontrázzák. A legtöbb játékos úgy kezeli ezt a helyzetet, hogy nem vesz tudomást a kontráról, vagy a transzferált szín bemondása legalább hármas támogatást ígér. Jobb pároknak azonban célszerű ennél jobban kidolgozni ezt a szituációt, én egy egyszerűen megjegyezhető saját megoldást szeretnék most bemutatni.

Ezt a konvenciót játszhatjuk bármilyen Jacoby-transzfer utáni szituációban, a cél az, hogy kiderítsük, hogy az induló fogja-e a megkontrázott színt, mert ha nem, akkor a transzferált színt célszerű a válaszolónak játszania (a szan már az induló kezében van).
Nézzünk egy példát:

 

Ez a helyzet most legalább ötös pikket ígér a válaszolótól, de azonos logikát kell mindenütt alkalmazni.

Ha most az induló...
...rekontrázik, tagadja a kőr fogást, de nem tagadja a pikk fitet. A logika ebben az, hogy így a partner tud kőr fogással pikket licitálni. Most a válaszoló 2 pikket licitál vagy mondhat új színt, ami legalább géminvitet ígér, és egy menetre kényszerítő. Érdemes a felüllicitet félfogáskérdésnek vagy hármas pikk felderítő licitnek egyszerre játszani, amire az induló dubló pikkel és üres kőrrel 3 pikket licitál, fél fogással és dubló pikkel 3 szant és 3+ pikkel 4 kőrt, azaz most ő ad transzfert a válaszolónak!
...passzol, két lapot ígér pikkben, és kőr fogást. Erre a válaszoló rekontrával át tudja adni a pikk felvételt az indulónak és azután marad a régi rendszer. Ha neki is van fél fogása, és hatos pikkje, akkor érdemes saját magának pikket licitálnia.
...2 pikket licitál, akkor nincs szupermaximuma, de van fitje és kőr fogása is.
...eltérő licitet alkalmaz, akkor ígér fitet, kőr fogást és a szokásos extrát is, amire a válaszoló megint eldöntheti, hogy melyik kézből szeretne játszani, azaz van transzfer a 3-as magasságon.

Összefoglalva:

Rekontra: 2+ pikk, nincs fogás
Passz: pontosan 2 pikk, van kőr fogás
2 pikk: nincs extra, van fit és körfogás is
2 pikk felett minden eltérés ígéri a megbeszélt extrát, valamint kőr fogást is, amire célszerű még egy transzfert játszani a 3-as magasságon