Gabi

A szenior Európa-bajnokság után gratuláltam neki, hogy a csapat ugyan várakozás alatt szerepelt, de a Koltai Gábor–Kovács Mihály pár jól játszott. Gabi megköszönte az elismerést, de csalódottságát nem tudta leplezni. Abba akarta hagyni a versenyzést. Rábeszéltem, hogy néha-néha azért jelenjen meg körünkben. „Csak a kedvedért” – felelte, nem túl meggyőző hangon. Utólag tudtam meg, hogy a gyilkos kór már a bajnokság utolsó napjaiban megindította a támadást. (A magyar szeniorválogatott a budapesti Groupama Arénában rendezett Európa-bajnokságon, balról: Bárány György nem játszó kapitány, Szappanos Géza, Kovács Mihály, Gál Péter, Koltai Gábor)

Augusztus végén felhívtam telefonon. A felesége vette fel a kagylót.
– Otthon vagy, nem dolgozol? – kérdeztem meglepődve.
– A Gabikát ápolom, nem sok van neki hátra – jött a megdöbbentő válasz.

Majdnem kiesett a készülék a kezemből Egy pillanat alatt átfutott az agyamon az elmúlt negyven év, amit egymáshoz hol közel, hol távolabb, de együtt éltünk át. Az is megrendített, hogy amikor több éves gyötrődés után végre sikerült az új asszonnyal egy meleg családi fészekben összeköltöznie, ahol boldogságban, szeretetben, szerelemben éltek, néhány év után a sors kegyetlen bárdja lesújt.

A 70-es évek közepén kezdtem vele játszani. Az 1972-es ifi Eb-n ötödik helyen végző válogatottban szerepelt Nikolits Tamással, mivel a csapat felkészítésében én is részt vettem, már ismertem a képességeit. Rövidesen munkatársam is lett mint főiskolai oktató. Rendkívül jó feje és kiváló műszaki felkészültsége révén itt is megállta a helyét. Hallgatói nagyon szerették, tekintélyét növelte, hogy óráin papír soha nem volt a kezében. (A Bajnokcsapatok Európa-kupáján második helyen végző csapat: Koltai Gábor, Pelikán József, Kovács Zoltán, Dumbovich Miklós, Linczmayer Lajos, Kovács Mihály)

Rohamosan haladt felfelé a bridzs ranglétrán. A legjobb csapatokban játszott: Fészek, IBE, Taurus. Utóbbiban aratta legnagyobb sikereit. Számtalan bajnoki, kupa és egyéb győzelmén kívül többször szerepelt a válogatottban, különböző partnerekkel. (A Kovács Zoltán-emlékversenyen Gundel Helénnel, Gabi volt a szervező)

A rendszerváltás környékén foglalkozást váltott, és egy évtizedre visszavonult a bridzstől. Amikor visszatért, új oldaláról mutatkozott be: állandó szerzője lett a Bridzséletnek. Versenyszervezési kérdések is foglalkoztatták.

Kemény, határozott ember volt. Nehezen viselte az igazságtalanságot, az inkorrektséget.

Gabikám, testileg eltávozhattál, de szellemed továbbra is itt él közöttünk.