Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2019. június 25.

Elhunyt Rosenkranz György (1916–2019)

Talán Magyarországon kevéssé ismert Rosenkranz György neve, de a bridzsezők és az orvosok számára sokat jelent. Ha bridzsezők vagyunk, annyit elég mondani, hogy Rosenkranz-rekontra, esetleg ROMEX-rendszer, és máris sokan bólogatnak. 15 bridzskönyv fűződik a nevéhez, és számos amerikai bajnokságon szerezett győzelmet és nagy hírnevet.

Budapesten született 1916-ban, szülei révén korán megtanult bridzsezni is, hat nyelven beszélt, nagy szerelme pedig a kémia volt. Svájcban tanult szerves kémiát, 20 évesen már a későbbi Nobel-díjas Leopold Ruzicka mellett dolgozott asszisztensként, 23 évesen diplomázott. A II. világháború idején az egész család Amerikába menekült, először Kubában élt és dolgozott, végül Mexikóban telepedett le. Itt találta fel két kollégájával a fogamzásgátló tablettát, amely nagy hírnevet és vagyont hozott neki. Számtalan gyógyszer fűződik még a nevéhez, például a Kortizon tablettát/injekciót is biztosan sokan ismerik Magyarországon is.

1984-ben egy Washingtonban rendezett bridzsversenyről elrabolták a feleségét, akit csak 1 millió dollárért engedtek szabadon. A tetteseket hamar elfogták, köztük az ötletadó bridzsezőt is, és börtönbe kerültek, a felesége (és a pénz) szerencsére épségben meglett.

Amikor a magyar csapat tagjaként Rodoszon jártunk a bridzsolimpián, volt szerencsénk vele találkozni, hiszen Mexikó csapatában akkor is játszott (80 évesen!). Nagyon kedves, mosolygós emberként emlékszem rá a találkozásból, remekül beszélt magyarul, holott akkor már 50 éve nem járt itthon.

A New York Times megemlékezéseA Bridgewinnersen is megemlékeznek róla természetesen.

Felesége, két még élő gyermeke és kilenc unokája gyászolja – valamint a világ bridzstársadalma.

Gyuri bácsi, nyugodj békében!