Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

András Imre - 2019. december 18.

Aduk és kulcsok

Az alacsonyan kiderített major találkozáskor olyan licitrendszer kellene, mely információt ad: a ponterőről, a rövidségről, a kulcsok számáról, az ászok színéről és az elosztásról.

Nézzük meg a következő két lapot:

Északon ülünk. A licit során kiderült, hogy a partnerünk 3 pikkje 2 kulcsot ígér rövidség nélkül és 14–15 figurapontos az indulása. Az adu dámát nem tudjuk. Döntenünk kell, megállunk 4 kőrben, vagy kérdezgessünk. Ha csak ennyi ismeretünk van, akkor a licitrendszerünket javítani kell!

Miért? Mert nem tudjuk, hogy partnerünknél milyen ászok vannak!

Ha káró és kőr, akkor a pikk király vár felderítésre. Pikk fogás nélkül veszélyes az 5 kőr, bántja a 4–1 adu és a pikk szürku.

Ha káró és pikk, akkor a 6 kőr feltétele a 3–3 treff, és ne legyen rossz az adu kiosztása.

Ha kőr és pikk, akkor pikk támadásra leaduzunk, és a szlem a káró ásztól függ. 50 százalék, de ez romlik a 4–1 adu miatt. Ha partnerünknél még káró dáma is van, igen esélyes a szlem. Ha pikk dámát tart, akkor a kárója lehet gyengébb, viszont ekkor nem pikkel támadnak, hanem treffel, és nem tudunk kárót lopni, mert az újbóli treff hívással elveszik az átmenetet.

Most Észak kezébe tegyünk egy aduval többet és egy pikkel kevesebbet:

Tegyük fel, ugyanazt tudjuk, mint az előbb. Délen milyen ászok lapulnak?

Ha káró és kőr ásza van, kiadó két pikk. A pikk támadás és a pikk szürku megint kellemetlen, könnyen elbukjuk az 5 kőrt, ha kíváncsiskodunk.

Ha káró és pikk, akkor pikk támadásra treffre kell eldobni a kiadó pikket, persze a 6 kőrhöz.

Ha kőr és pikk, akkor ütjük a pikket, 3–1 az adu így leaduzunk, treffre eldobjuk a kiadókat és egy kárót ellopunk, üres káró színnel is könnyű a szlem.

Első tanulság, a Jacoby 2 szannal garantált 4 adu jelentős előnnyel bír. Persze most a válaszoló látja a saját aduit. Ha az induló ér útelágazáshoz, akkor neki is előnyös az aduk számának ismerete.

Második tanulság, az alacsonyan kiderített major találkozáskor olyan licitrendszer kellene, mely információt ad: a ponterőről, a rövidségről, a kulcsok számáról, az ászok színéről és az elosztásról.

Az előbbi példa alapján az aduban levő ász és király, a külső ászok színe, az aduk száma és egy mellékszín rövidsége játszik elsődleges szerepet. A ponterő behatárolása is fontos, de a licitekből ez nagyjából meghatározható. A major gém fölé csak akkor mehetünk biztonsággal, ha reális sanszunk van a jó szlemre és nem veszélyeztetjük a gém sorsát. Elég ekkor megkérdezni az adu dámát.

Hasonló lapok voltak, Észak erőszakosan licitált és talán a mi 4 káró kulcslicitünk volt a biztató.

Hogyan játsszuk?

Pikk király az indulás, Kelet páratlan lapot jelez. A teljesítésnek feltételei vannak, és ha azok teljesülnek, akkor még a legbiztonságosabban kellene játszani. Kedves Olvasó, gondoltál mindenre? Három buktatót rejt a kiosztás.

Alapfeltétel, a 4–2 treff. A 3–3 nem elég. A negyediket az lopja, akinél nincs ott a kőr ász. Ha pedig 4-2, akkor az impassz esélyesebb, mint a dubló dáma. Továbbá Keletnél legyen a dubló adu ász, az első treffbe belop, de a másodikba már bajban van, ha adu ásszal lop, elmegy a pikk.

Az ám, Nyugatnál nem lesz 6 pikk, licitált volna, 4 pikket gondolunk nála. Négyes a treffje és hármas a kőrje, ezek alapfeltételek. Akkor két kárója van.

Tehát ütünk a pikk ásszal, treff impassz, kézbe káró ásszal, treff impassz. Treff ász, Kelet lop a hatossal, mi fölé. Nyugat feltételezett rövid kárója miatt nem húzhatjuk le a második kárót, mert eldobja a treffjét. Káró lopással megyünk asztalra. Úr treff. Kelet gondolkodik, és nem lop be! Úgy gondolnánk, mindegy, mi csinál. Csakhogy ha most aduzunk, Kelet üt, pikkel rövidít. Ha kézből lehívjuk a káró királyt, akkor Nyugat lop, és kiadjuk a kis kárónkat. Ha a kárót ellopjuk a kőr királlyal, asztalról hívunk és kirövidülünk.

A megoldás, ha nem adut hívunk az asztalról, hanem pikkel rövidítjük magunkat! Igaz, rövidülünk, de megszökünk a kis aduinkkal, miközben kárókat is lopunk az asztalon.

Mi volt a 3 buktató? Impasszolni kell a treffet, nem szabad levenni a kárót, és pikket kell hívni az asztalról, lopásokra gondolva.

A teljes kiosztás: