Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Vikor Dániel - 2016. január 14.

A kickback RKC ászkérdés – Vikor-szlemlicitek I.

A szerző hatrészes sorozatában a szlemliciteket veszi nagyító alá. Több licitjavaslata saját fejlesztés, a cél természetesen mindig a leghatékonyabb szlemfelderítés. Elsőként a kickback RKC ászkérdés kerül terítékre.

Sok régimódi bridzsjátékos még mindig 4 szannal kérdez ászt major színtalálkozás esetén, de ez matematikai hiba! Haladó és afölötti szinten mindenképp érdemes kickback RKC (Roman Keycard) ászkérdést játszani A kickback RKC ászkérdésnél a színtalálkozás színe fölött egy lépcsővel kérdezünk ászt a 4-es magasságon, vagyis kőr adu esetén a 4 pikk, pikk adu esetén a 4 szan lesz a kulcslapkérdés.

Így mind a négy sikén nélküli válasz befér az 5 aduig (5 kőr/pikk) terjedő skálába, azaz nem lépjük túl kényszerből az 5-ös magasságot. (Azt is javaslom, hogy minor adutalálkozás esetén használjunk ORKC-t a saját 4 minor adu licitjével, ez a konvenció egy későbbi cikkem témája lesz.)

Hogyan építsünk fel egy szlemlicitsorozatot?
I. Lapfelmérés
Ki kell derítenünk a színtalálkozásunkat, az erőnket és a fontos információkat a lapjainkról, lehetőleg alacsony kényszerítő vagy pontos nem kényszerítő licitek, illetve speciális szlemkonvenciók (például a Splinter) által.

II. Kulcslicitálás
Kulcslicitek segítségével ki kell derítenünk az esetleges fedetlenséget a külső színekben. Ehhez ma már legtöbben vegyes, azaz első vagy másodmenet fogást ígérő kulcslicitet használunk (ezzel bővebben később külön cikkben foglalkozunk).

III. Kulcslapkérdés
Amikor a fedetlenség ellenőrzése megtörtént, vagy nem akarjuk kideríteni, rátérünk az ászkérdésre. Ha van adu, az ötödik ász (kulcslap) az adu király lesz, amelyet ugyanúgy kell kezelni, mint a többi ászt, azaz hiánya egy magasság elvesztését jelenti.

Válaszok a kickback RKC ászkérdésre:
1. lépcső: 0 vagy 3 kulcslap (az adu dámát nem jelzi, de azt relével meg lehet kérdezni)
2. lépcső: 1 vagy 4 kulcslap (az adu dámát nem jelzi, de azt relével meg lehet kérdezni)
3. lépcső: 2 vagy 5 kulcslap, nincs adu dáma
4. lépcső: 2 vagy 5 kulcslap, van adu dáma
5. lépcső: páros számú kulcslap hasznos színhiánnyal
6. lépcső: páratlan számú kulcslap hasznos színhiánnyal

Nézzünk egy példát:

4NT     0 vagy 3 kulcslap, nincs hasznos sikén
5 treff 1 vagy 4 kulcslap, nincs hasznos sikén
5 káró 2 vagy 5 kulcslap, nincs adu dáma, nincs hasznos sikén
5 kőr   2 vagy 5 kulcslap, van adu dáma, nincs hasznos sikén
5 pikk páros számú kulcslap + hasznos sikén
5 szan páratlan számú kulcslap + hasznos sikén

Megjegyzés 1: Sokan megfordítják az első két ászválaszt, mert 1 ásza gyakrabban van a partnernek, mint 0, és ha tényleg szlem van a lapban, így nyerünk egy lépcsőt. Ennek a megállapodásnak a jelzése az 1430 ászkérdés, és van értelme így játszani.

Megjegyzés 2: Nem hasznos sikén a partner legalább ötlapos színében a színhiány, mert több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz: nehezebben magasodik a partner színe és nem tudunk impasszt vagy expasszt adni.

IV. Adu dáma kérdés (ha szükséges)
Adu dáma kérdés, ha kell. Ezt a kulcslap válasz utáni első lépcsővel tehetjük meg, de ki is hagyhatjuk, és kérdezhetünk egyből királyokat a második lépcső használatával (amennyiben az nem az 5 adu, mert az leállást javasolna, ebben az esetben a következő, vagyis 3. lépcső a királykérdés).

Válaszok az adu dáma kérdésre:
1. lépcső: nincs adu dáma
2. lépcső: van adu dáma

Nézzünk egy példát:

5 kőr   nincs adu dáma
5 pikk van adu dáma

A 4 pikk kulcslap kérdésre adott 5 treff válasz 1 vagy 4 kulcslapot jelez, és nem mutatja az adu dámát. Mivel csak az alsó két lépcső nem mutatja az adu dámát, a jó hír az, hogy mindig úgy tudjuk megkérdezni az adu dámát, hogy a negatív válasz nem lépi át a színtalálkozásunk 5-ös magasságát.

V. 6 szan, nagyszlem?
Ha minden kulcslap megvan, ezután további kérdéseket lehet feltenni a nagyszlem vagy a jó 6 szan felvétel elérése céljából. Ehhez használhatunk tradicionális király kérdést, spirált vagy az általam kifejlesztett „preferált figura” kérdést (ez egy későbbi cikk témája lesz).

Fontos, hogy ha egy helyzetben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, válasszuk a hosszú távon biztosabb megoldást.


A cikksorozat részei:

1. A kickback RKC ászkérdés
2. A preferáltfigura-kérdés

3. A kulcslicitek
4. Az ORKC, azaz opcionális ászkérdés
5. A 4 szan kvantitatív ászkérdés
6. A szlemválasztó 5 szan konvenció