HUEN

Kezdőoldal

Vikor Dániel - 2016. március 29.

4 szan kvantitatív ászkérdés – Vikor-szlemlicitek V.

A 4 szan kvantitatív szleminvit olyan fegyver, amit szinte minden jó játékos használ, ám fontos tisztázni néhány kérdést ebben a helyzetben. A legfontosabb az, hogy pontosan kell tudnunk, mikor adunk passzolható 4 szan kvantitatív szleminvitet.

Általános szabályként nagyon jól alkalmazható, hogy amikor a 3 szan természetes megállás lenne, akkor a 4 szan licit legyen kvantitatív ászkérdés. Ászkérdést pedig ORKC minor ászkérdés útján tudunk alkalmazni akkor is, ha később szant szeretnénk játszani.

Az én megoldásom azon a tényen alapszik, hogy ezekben a helyzetekben, amikor hozzávetőleg 32 pontunk van, szinte mindig könnyebb 12 ütést szerezni egy színjátékban, mint szanzaduban.

Nézzünk egy példát Észak 1 szan indulása után:

A régimódi rendszer tíz ütéses 6 szanba visz minket, a treff, káró és kőr színek közül legalább kettőnek kell működnie ahhoz, hogy teljesítsük a 6 szant. Játszható, de nem jó szlem. Ezzel szemben, ha megtaláljuk a 4–4 aduval a 6 kárót, akkor minden olyan helyzetben teljesítünk, amikor a 6 szan jó, de a pikk lopással szerezhető többletütés kiváló esélyeket biztosít.

Nézzük, hogyan kell felépíteni a konvenciót úgy, hogy az összes jó lehetőséget megtaláljuk:

– passz: minimum
– 5 treff: 0 vagy 3 ász a négyből, és fogad
– 5 káró: 1 vagy 4 ász a négyből, és fogad
– 5kőr: 2 ász a négyből, és fogad

Természetesen, ha 1430-as ászválaszt játszunk, akkor aszerint kell válaszolni.

Ha nincs 3 ász a vonalon, 5 szant licitálunk, ami passzt kér.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha az induló tudott válaszolni, és van elég ászunk, akkor 6 szant mondanak, pedig rengeteg helyünk van, hogy jobb felvételt találjunk, mint a 6 szan lenne.

A javaslatom:
– Ha elég ászunk van, és van ötös minor színünk (vagy egy major, bár elég valószínűtlen, hogy eldugtunk egy ötös majort a partner elől), akkor azt belicitáljuk a 6-os magasságon.
– Ha nincs ötös színünk, relét licitálunk, amire a partner ugyanúgy viselkedik: bemutat egy ötös színt a 6-os magasságon, vagy relét licitál.

Így megtalálunk bármilyen 5–3 vagy 5–4 találkozást, függetlenül attól melyik kézben van az ötös szín.

A következő célunk az, hogy olyan 4–4 minor vagy akár 4–3 major színtalálkozásban kössünk ki, ahol a rövid adu színben van egy magas figura és egy dubló külső színben lopás érték van. Ezért, ha mindkét kéz egyenletes lapot mutatott, mert relét licitált, most elkezdjük alulról felfelé licitálni azokat a négyes színeket, amik szóba jöhetnek adu színként.

Ha a partner találkozik velünk, boldogan passzol, ha nem, ő is bemutatja a négyes színeit, míg végül 6 szant fogunk mondani, ha nincs jobb lehetőség.

Fontos figyelmeztetés: csak olyan négyes major színt mutassunk be, amiben legalább 3 figura található az ötből (a tízes is figurának számít). Így elérjük, hogy elég jó legyen az adunk ahhoz, hogy ne veszítsük el ütésként az adu szín negyedik lapját.

Most nézzük, hogyan kell licitálnunk az említett példapartiban:

Az induló Észak 1 szanja 15–17 pontot ígér, amire a 4 szan hozzávetőleg 16 pontos egyenletes kezet mutat.

Észak jó 16 ponttal fogadja a szlem invitet, és az 5 treff licitje 3 ászt ígér.

Most Dél 5 kárója egyenletes kezet mutat, amire Észak 5 kőr licitje is egyenletes kezet jelez.

Dél bemutatja a 6 káró licittel, hogy nincs négy treffje, de van 4 kárója, és Észak passzol, mert neki is van 4 kárója.

Ha Északnak nem lenne 4 kárója, most be tudna mutatni egyerős négyes majort, vagy 6 szant licitálna.

Most nézzünk egy példát ara, hogy milyen fontos megtalálni az 5–3 minor találkozást, ha van rövidség a hármas adu oldalán:

6 szan felvételben a pikk impasszon múlik a teljesítés, kivéve, ha a kőr ász üresben megy el. Ha megtaláljuk a treff fitet, akkor két aduzás után ellophatjuk a kéz harmadik pikkjét, és szinte biztosan teljesítünk. Fontos megjegyezni, hogy ha nem lenne pikk bubink, akkor a 6 szannak csak akkor lenne esélye, ha a kőr ász üresben megy el, míg a 6 treff változatlanul nagyon jó felvétel lenne.

Nézzük, hogyan tudjuk ezt a felvételt megtalálni:

4 szan: kvantitatív ászkérdés
5 treff: fogad, 0 vagy 3 ász a négyből
5 káró: „elég ászunk van, egyenletes lapom van”
6 treff: legalább ötös treff

A passz akkor jó, ha van három treffünk és egy rövidebb színünk, ami plusz ütést megszerzését teszi lehetővé. Ha van ugyan három treffünk, de nincs rövid színünk, 6 szant kell mondani.


A cikksorozat részei:
1. A kickback RKC ászkérdés
2. A preferáltfigura-kérdés
3. A kulcslicitek
4. Az ORKC, azaz opcionális ászkérdés
5. A 4 szan kvantitatív ászkérdés
6. A szlemválasztó 5 szan konvenció