Poór István emlékére

A felesége, Hédi hívott, hogy bridzspartnerem, Poór Pista nincs többé. Voltak persze egészségügyi problémái, de az utóbbi időben mintha erőre kapott volna, a halála váratlanul jött. (Az ELTE csapatával, köztük több tanítványával 2009 márciusában. A szerző, Tichler Krisztián balról a második, Poór István a negyedik – Fotók: Huczka Hédi)

Poór István 1937-ben született Kecskeméten. A kecskeméti Katona József Gimnáziumba járt, majd az ELTE matematika-fizika szakát végezte el. Ekkor lobbant fel a brizs iránti szenvedélyes szeretete.

Szerepelt a juniorválogatottban, a hatvanas évektől Bánkövi György partnereként és a Matematikus csapatban is évtizedekig az első osztályban szerepeltek, 1975-ben a Magyar Kupában 2. helyezést értek el.

Középiskolai tanárként kezdett dolgozni, majd hamar az Atomfizikai Tanszékre került, de dolgozott a Szilárdtest Fizika és az Általános Fizika Tanszéken is, egyetemi doktori fokozatot szerzett. Az újonnan alakult Általános Iskolai Főiskolai Karon megszervezte a Fizika Tanszéket, melynek vezetője lett, majd évekig volt a kar főigazgató-helyettese.

Itt, a Főiskolai Kar Kazinczy utcai épületében szervezte meg az ELTE bridzséletét a 90-es évektől. Szerda délutánonként tartott foglalkozásokat. Minden tavaszi szemeszterben kezdő bridzstanfolyamot szervezett elsősorban az ELTE polgárai számára, de rendszeresen jártak külsősök is az edzésekre. Az edzés elején érkezési sorrendben alakultak asztalok, majd partielemzések következtek, végül egy 16 leosztásos házi versennyel zárult a nap. Ezen a párok nem mozogtak csak a tokok. Így a különböző szinten lévő játékosok hasonló erejű ellenféllel küzdhettek és így az se volt baj, ha a lassabb asztalok nem játsszák le az összes partit. A klub manapság is így működik. (A szerző partnereként 2009 márciusában)

A partimegbeszélések legendásak voltak. 2-3 parti került ilyenkor terítékre az előző alkalomról vagy a bajnokságból, igen gyakran szlemlicitek. A kezdőktől elkezdve a versenyjátékosokig kikérdezte, hogy ki mit licitálna (nem lehetett lapítani, nyilatkozni kellett), ezeket gyakran igen szenvedélyesen véleményezte, majd ismertette az általa javasolt megoldást. Bárki bármit kérdezett tőle, nem csak azt mondta, hogy mit, hanem a miértet is. Fontos volt számára, hogy aki az asztalnál ül, ne csak rakosgassa a lapokat, hanem értse is, hogy mit csinál és élvezze a játékot.

Lényeges szempont volt az új játékosok versenybridzsbe való integrálása. Számos mai versenyző indult el az ELTE bridzsklubjából, innen kerültek ki a csapattagok az általa alapított ELTE csapatba is. A frissen tanfolyamot végző játékosokat noszogatta az ELTE páros- és csapatversenyeken való részvételre, a bajnokságokban való indulásra. Az ELTE-versenyeket első felesége haláláig szervezte, lebonyolításában játszó zsűriként maga is közreműködött. Mindig volt különdíj a legjobb ELTE-s oktatónak és hallgatónak, örökké emlékezetesek maradnak a hatalmas méretű ajándékkosarak. (Az OPB-döntőben Tichler Krisztiánnal partnerként 2009 áprilisában)

Nyugdíjba vonulása után a szervezési feladokat átadta, de az ELTE csapatban továbbra is játszott, mindig a szívügye maradt, minden héten nagy lelkesedéssel indult el versenyezni.

A 7. forduló 16. partija (a Bridzsélet aktuális bajnoki beszámolójában elő is került a leosztás) után éppen az általa olyannyira kedvelt partitípussal, kisszlemmel adta át a stafétabotot csapattársainak. Akkor még senki se sejtette, hogy végleg.

Fájó szívvel búcsúznak az ELTE csapat tagjai, az ELTE bridzsklub játékosai, tanítványai, sporttársai. Poór István temetése december 22-én 11 óra 15 perckor lesz a kispesti temetőben. (T. K.)

***

Tanár úr, a múlt héten még velünk játszottál, mosolyogtál, utolsó partid egy szép 6 kőr volt,
belicitálva megcsinálva. Itt hagytál minket. Ajánlom neked a következő partit.

csb 2021, II. osztály, 8. forduló 30. leosztás

Ennek persze mosolygunk, mert már van 2 kőr, 1 káró és 1 lopással 6 adu ütésünk. A dámát

megütjük az ásszal és visszahívjuk a kőrt. (A lejátszás követhető a Next gomb segítségével – a szerk.) A pikk hívás látszólag már elkésett (bár erősebb ellenjáték lett volna), ezért Dél aláhívja a kárót: kicsi, bubi, ász. Most pedig megpróbájuk a tizedik ütést megtalálni, ehhez valami hasonló elosztás kell, mint ami az aktuális partiban van. Először eldobjuk a vesztő kárót a kőrre, majd treffel kiadjuk az ütést. Persze most már pikk jön vissza. Látható, hogy ha kicsit teszünk, már nincs probléma, de a parti így lett szép, hogy a tízest tettem: bubi, dáma. Most 4 menet keresztlopás: treff, káró, treff, káró, az utolsó a pikk királlyal.

Ebben a helyzetben a treff hívás kiszabadítja a pikk hatost. Észak tehetetlen, ha belop, eldobjuk a kárót, ha ő dob kárót, akkor lopunk a pikk hatossal és teljesül a parti, mert Dél már nem tud felüllopni.

Sok ilyen kiszámolós, igazi matematikus partit játszottál, ez a végső mosoly, nyugodj békében. (O. Gy.)